Κλίμα αστυνομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας βιώνει η περιοχή των Εξαρχείων ειδικά το τελευταίο διάστημα, με φόντο τις εργασίες στον λόφο του Στρέφη και τις αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή μετρό. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στην περιοχή αντιμετωπίζονται από την αστυνομία με ξύλο και χημικά.

Ads

Η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό πατέρα που έπαιζε μπάσκετ στο γηπεδάκι πάνω στον λόφο του Στρέφη, με τις δύο κόρες του.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε στο Tvxs.gr πως ζήτησε από τους αστυνομικούς να περιμένουν να έρθει η σύζυγός του για να αναλάβει τα παιδιά, προτού εκείνος μεταφερθεί στο τμήμα, ωστόσο «Δε με άκουγαν. Έλεγαν “θα σε πάρουμε σηκωτό”».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν μια γυναίκα κινήθηκε επίσης προς το γήπεδο, όμως οι αστυνομικοί που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στον λόφο, της έφραξαν τον δρόμο.

Ads

 Όπως φαίνεται στο βίντεο, η γυναίκα απομακρύνεται και οι αστυνομικοί κινούνται απειλητικά εναντίον της. Ο Δ.Τ ακολουθεί και ζητά από τους αστυνομικούς τον λόγο. Η «δράση» μεταφέρεται πίσω από τα ψηλά δέντρα και στο ερασιτεχνικό βίντεο δεν φαίνεται καθαρά πώς οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, χτύπησαν την νεαρή γυναίκα και εν συνεχεία τον Δ.Τ. Στον τελευταίο μάλιστα φαίνεται πως έριξαν και δακρυγόνο σπρέι, με τον ήχο της ρίψης να ακούγεται καθαρά στο βίντεο.

Την σκηνή παρακολουθούσε μέσα από το γήπεδο η 8χρονη κόρη του Δ.Τ., που διακρίνεται στο βίντεο να στέκεται ανήσυχη μέσα στα όρια του γηπέδου. Μάλιστα στο χρονικό σημείο 2’00’’ το μικρό κορίτσι διακρίνεται να κλαίει, σοκαρισμένη προφανώς από τα όσα συνέβαιναν στον πατέρα της. Η μεγαλύτερη κόρη εκείνη την στιγμή είχε ανέβει στο σπίτι.
Η αστυνομία υποστηρίζει πως ο άνδρας ανήκε σε ομάδα 15 ατόμων που αντέδρασαν στην παρουσία των αστυνομικών. Ο συγκεκριμένος, όπως λέει, επιτέθηκε σε άνδρα της διμοιρίας τραβώντας του την ασπίδα και αφαιρώντας του το κράνος, γι’ αυτό και συνελήφθη.

Φωτογραφίες από τα χτυπήματα:


image

image

Αντιδράσεις και μια γειτονιά «υπό κατοχή»

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, με τον σύλλογο του 36ου Δημοτικού να βγάζει σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως «με αφορμή την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και την ανάπλαση του λόφου Στρέφη από την ιδιωτική εταιρία Prodea η γειτονιά μας βρίσκεται υπό κατοχή», ενώ προσθέτουν:

«Εδώ και καιρό καταγγέλλουμε αυτό που συμβαίνει. Εδώ και καιρό φωνάζουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Εδώ και καιρό ανησυχούμε για εμάς και τα παιδιά μας που είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και πρακτικές βίας». Μάλιστα, σε συνέχεια της χθεσινής επίθεσης, η αστυνομία έστειλε σήμερα ένστολους έξω από το συγκεκριμένο δημοτικό, και όταν η διευθύντρια τους ζήτησε να αποχωρήσουν, οι ίδιοι απάντησαν πως είναι «ελεύθερος χώρος».

Κριτική σε κυβέρνηση, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Κώστα Μπακογιάννη άσκησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Νάσο Ηλιόπουλο, εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σημειώνει πως «η αστυνομική βαρβαρότητα στην περιοχή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», προσθέτοντας πως «κυβέρνηση, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δημοτική αρχή έχουν δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση βίας και αυταρχισμού. Η χρόνια εγκατάλειψη της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση του real estate και την αστυνομική βαρβαρότητα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τους κατοίκους».

Διαρκής ένταση

Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγα 24ωρα πριν, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με χημικά σε πορεία κατά των εργασιών στο Λόφο, στο πλαίσιο της ανάπλασης, ενώ άνδρας των ΜΑΤ επιτέθηκε και χτύπησε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Thomas Ryan, που κάλυπτε το γεγονός.

«Ευχαριστώ τον Έλληνα αστυνομικό που με έδειρε απόψε ενώ τραβούσα ως δημοσιογράφος» αναφέρει ο 24χρονος Αμερικανός στο Twitter.

Χαρακτηριστική και ενδεικτική της κατάστασης ήταν η αντίδραση αστυνομικού όταν είδε φωτορεπόρτερ να τον τραβάει φωτογραφία. «Σταμάτα να μας βγάζεις φωτογραφίες, τι μας βγάζεις όλη την ώρα; Να σε βγάλω, να σε βάλω να σε έχω στο δωμάτιό μου» είπε, με τον φωτορεπόρτερ να απαντά: «Εγώ τη δουλειά μου κάνω». Ο ΜΑΤατζής απάντησε: «Ξέρουμε τι δουλειά κάνεις και με ποιους είσαι τόσα χρόνια».

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ, με τη Le Monde να αφιερώνει εκτενές άρθρο, αναφέροντας ότι «οι διαμαρτυρόμενοι αντιλαμβάνονται το έργο ως συνέχεια της αυταρχικής στροφής που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζοντας πως όσο περνούν οι εβδομάδες, οι συγκεντρώσεις αυξάνονται.

Το γαλλικό δημοσίευμα, βάζοντας στον στόχο την κυβέρνηση της ΝΔ επισημαίνει ότι «από την άνοδο στην εξουσία, το 2019, του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ανιψιού του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια έχουν γίνει στόχος».

Τέλος, εκτός από τα παραπάνω περιστατικά, εντύπωση είχε προκαλέσει και η σοβαρή καταγγελία της Άννας Κουκουλιάτρα, η οποία είχε καταγγείλει στις αρχές Σεπτεμβρίου πως δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς, την ώρα που πήγαινε στο μηχανάκι της, ενώ όπως λέει, της πήραν και χρήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, αφού δέχθηκε σεξιστικές ύβρεις, η ίδια αντιμίλησε, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να την βάζουν μέσα στο εργοτάξιο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή για τις εργασίες της κατασκευής μετρό. Σύμφωνα με την ίδια, εκεί την χτύπησαν, ενώ όταν κατάφερε να απομακρυνθεί, αντιλήφθηκε πως της έλειπαν 100 ευρώ από το πορτοφόλι.