«Μάγκα απάνω από τη γη ειν το χρυσάφι
στ’ αξυστα δέντρα στα νερά και στ’αλάφι…» SaliaBaliaBand.

Ads

Οι αγωγές από την εταιρεία ΟΝΕΞ που διαχειρίζεται το ναυπηγείο Σύρου, εναντίον  του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και πολιτών, με αξίωση να καταβάλουν πάνω από 3 εκ. ευρώ, επειδή καταθέτουν την αγωνία τους  για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, έδωσε την αφορμή στην εκπομπή του tvxs στο Κόκκινο «10 τραγούδια για μια είδηση», να θυμηθεί τραγούδια που «αγωνιούν» για το περιβάλλον.

Από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης» του Χατζιδάκι και του Γκάτσου στα τραγούδια που προέκυψαν από τα κινήματα στις Σκουριές, στην Κερατέα, στο Πήλιο όπου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγούδησε για το νερό των Σταγιατών.

Θα ακούσουμε τους Social Waste & Κωσταντής Παπακωνσταντίνου να συνδέουν το Ποτοσί της Βολιβίας, μια πόλη φάντασμα εξαιτίας των εξορύξεων, με τις Σκουριές.

Ads

Τους «Υπεραστικούς» να θυμούνται τα ΜΑΤ να μπαίνουν στην Ιερισσό. Τον Παύλο Παυλίδη να τραγουδά «Στα ορυχεία στις Σκουριές βρήκαν τα μονοπάτια σου μα το χρυσάφι τα παιδιά το ‘χουνε κρύψει από καιρό». Τους SaliaBaliaBand να αναρωτιουνται «…Ναι αλλά αν ήμουν πρίγκιπας , τι θα μ’ένοιαζε για τα δέντρα της χώρας μου;».

Τον Σωκράτη Μάλαμα να προτρέπει μέσα από το τραγούδι του Θ. Παπακωνσταντίνου «Τρέξε να ψηλαφίσεις την πλάση ακριβέ μου τα μπράτσα της απλώνει να κρατηθείς». Την Μελίνα Τανάγρη  να τραγουδάει «οι μπαταρίες που πετάς στο Λαγονήσι/ Έγιναν όξινη βροχή μες το Παρίσι/ Και το πλυντήριο που έβαλες στο Γκάζι/ Έχει τυφλώσει χίλια ψάρια στη Βεγγάζη» κ.α.

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον αγώνα του ΠΠΠΣ με αφορμή  της δίκης της περασμένης Παρασκευής. Αφιερώνεται επίσης στην συνάδελφο Σταυρούλα Πουλημένη η οποία έχει δεχτεί αγωγή από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός.

Ακούστε την ραδιοφωνική εκπομπή του Tvxs.gr με τη Φωτεινή Λαμπρίδη «Δέκα Τραγούδια για μια Είδηση» κάθε Κυριακή στις 11:00. Συντονιστείτε στο «Κόκκινο 105,5» ή ακούστε την διαδικτυακά εδώ