Σε δεύτερες εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου οδεύει η χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και τη σαρωτική, οριακά αυτοδύναμη, επικράτηση της ΝΔ.

Ads

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορήσει και δεν θα καθυστερήσει, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε το απόγευμα της Δευτέρα (22/5) την πρώτη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού είχε ολοκληρώσει ένα κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και δεν παρέλαβε τη δεύτερη διερευνητική εντολή δηλώνοντας στην ΠτΔ:

«Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση συνεπώς δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή».

Ads

Βάσει όσων ορίζει το Σύνταγμα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, εντός της ημέρας. Ωστόσο, ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει πως «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών

Μετά την επιστροφή των διερευνητικών από όλα τα κόμματα, η ΠτΔ θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής – κάτι που δεν διαφαίνεται, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέχρι τις 28 Μαΐου θα πρέπει να οριστεί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Εκτός απροόπτου η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28/5, με πρωθυπουργό -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου η Βουλή θα εκλέξει προεδρείο και την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η διάλυσή της, οπότε και ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος και θα σημάνει το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Έπειτα, χρειάζονται εννέα μέρες από την διάλυση της Βουλής μέχρι στο αρμόδιο πια τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών. Εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα προσπάθεια καθόδου και του κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος, ακολουθεί η διεξαγωγή των εκλογών την 25η Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε επίσης: