«Αέρα στα πανιά» της ΝΔ έχει δώσει η συντριπτική νίκη που πέτυχε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται πλέον -θεωρώντας δεδομένη την επίτευξη αυτοδυναμίας- να θέτουν έναν νέο μεγαλεπήβολο στόχο  ενόψει της νέας αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Ads

Αυτός έχει να κάνει με την επίτευξη του «μαγικού αριθμού» των 180 εδρών στην επόμενη Βουλή, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί μόνη την προώθηση των -κατά την Πειραιώς- «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 16, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Τον εν λόγω στόχο έσπευσε να θέσει ξεκάθαρα ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βράδυ της Κυριακής δηλώνοντας σε τηλεοπτικό πάνελ του Σκάι: «Ασφαλώς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, βλέπουμε όλοι μας τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ένας διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

«Δεν προδικάζω κανένα αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, λέω ότι είναι ένα από τα διλήμματα που θα μπορούσαν να τεθούν» πρόσθεσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης κάλπης η ΝΔ θα εξέλεγε 171 βουλευτές, εφόσον ίσχυε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές. Κατά συνέπεια, η σημερινή πολιτική «αριθμητική» φέρνει το κυβερνών κόμμα μια ανάσα από το «κατώφλι» των 180 απαραίτητων κοινοβουλευτικών εδρών για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το Σύνταγμα

Η παρούσα Βουλή ανεξαρτήτως πλειοψηφίας δεν μπορεί να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος. Παρόλα αυτά η επόμενη κυβέρνηση εφόσον έχει 180 βουλευτές θα μπορούσε να θέσει το πλαίσιο της αναθεώρησης.

Το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι η αναθεώρηση χρειάζεται δύο Βουλές, με την πρώτη Βουλή να προτείνει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν και τη δεύτερη να αναθεωρεί τα άρθρα.

Στην περίπτωση που στην πρώτη Βουλή υπάρχει πλειοψηφία 180 βουλευτών, στη δεύτερη Βουλή τα άρθρα που θα προταθούν προς αναθεώρηση χρειάζονται απλά την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να αναθεωρηθούν. Αντίθετα στην περίπτωση που στην διαδικασία που η Βουλή θα προτείνει τα προς αναθεώρηση άρθρα δεν υπάρχουν 180 βουλευτές, τότε στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση των άρθρων πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή καταφέρει να έχει 180 βουλευτές μπορεί να ορίσει χωρίς καμία συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων, το πλαίσιο της αναθεώρησης, προτείνοντας αλλαγές σε άρθρα. Ακόμα όμως και να μην καταφέρει να επανεκλεγεί κυβέρνηση και στη δεύτερη αναθεωρητική Βουλή, με αυτό τον τρόπο θα έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του Συντάγματος σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιθυμεί η Ν.Δ

Όποιο σενάριο και να επικρατήσει η αναθεώρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2024, καθώς η παράγραφος 5 του άρθρου 110 του Συντάγματος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. Η προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε το 2019, άρα η νέα αναθεώρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν το 2024.

Οι «στόχοι» της αναθεώρησης

Mε βάση τους διακηρυγμένους στόχους της Πειραιώς, στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπουν οι εξής τομείς:

Παιδεία-ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι θα επιχειρούσε αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναζητώντας προς την μεριά του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης πολιτικές συναινέσεις για να πετύχει τον στόχο του.

Σε περίπτωση όμως που η ΝΔ καταφέρει να εκλέξει 180 βουλευτές δεν θα χρειαστεί καμιά συνεργασία, με το άρθρο 16 να είναι το πρώτο που θα τεθεί προς αναθεώρηση.

Ιδιωτικοποίηση στην Υγεία

Η είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ ήταν διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ από την προεκλογική περίοδο του 2019, όμως η πανδημία φαίνεται πως άλλαξε πρόσκαιρα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από την μεριά του, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει δημοσίως την πρόθεση του για επανασχεδιασμό του ΕΣΥ και ειδικά για μείωση των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται επίσης πως τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο για την παράλληλη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Σε περίπτωση πάντως ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ, ανοίγει ο δρόμος για αναθεώρηση των επίμαχων άρθρων του Συντάγματος που θα διευκολύνουν την «άλωση» του ΕΣΥ από ιδιώτες.

Σημειώνεται τέλος πως είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση των κυβερνητικών στελεχών για μετατροπή όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Μονιμότητα στο δημόσιο

Η ΝΔ έχει επιχειρήσει αρκετές φορές στο παρελθόν να βάλει το ζήτημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με το ζήτημα να μπαίνει με μεγαλύτερη ένταση την περίοδο των μνημονίων -επί κυβέρνησης Σαμαρά-, κατά την οποία ήταν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στο εξής ότι μόνο μετά από αξιολόγηση θα γίνεται η μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη άλλωστε η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως «δαμόκλειος σπάθη» για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, ενώ στην κυβέρνηση φαίνεται να τη συνδέουν και με τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζόμενων.

Σε περίπτωση λοιπόν επίτευξης του στόχου των 180 κοινοβουλευτικών εδρών εκ μέρους της ΝΔ στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου αναμένεται να μπει «στις ράγες» η σύνδεση της αξιολόγησης με την μονιμότητα στο Δημόσιο.