Η συντριπτική επικράτηση της ΝΔ σε συνδυασμό με την πρωτοφανή κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμφίβολα τα δύο βασικά στοιχεία που έδωσαν το στίγμα του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, με την χώρα πάντως να οδηγείται σε νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου.

Ads

Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε ως στόχο την αυτοδυναμία και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας υποστηρίζοντας πως  οι πολίτες «θέλουν ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», η οποία όπως είπε «δεν μπορεί να προκύψει ούτε από εύθραυστους αριθμούς ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να πάει την Δευτέρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να παραλάβει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία πάντως είναι δεδομένο πως δεν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο πως επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ιδιαίτερα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι «τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

Ads

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκληθούν τα συλλογικά όργανα στην Κουμουνδούρου, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ικανοποίηση σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την μεγάλη άνοδο των ποσοστών του κόμματος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη επιχειρεί να δώσει το στίγμα ενόψει των δεύτερων εκλογών, υποστηρίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ο αυθεντικός αντίπαλος της ΝΔ».

Ως θετικό αποτιμάται το εκλογικό αποτέλεσμα και στον Περισσό, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να σημειώνει πως «η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους εργατικούς αγώνες. Οι νέες δυνάμεις μας θα τροφοδοτήσουν μια λαϊκή αντεπίθεση».

Σε ότι αφορά τα μικρότερα κόμματα, το μόνο που κατάφερε να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή ήταν η Ελληνική Λύση, ενώ αντίθετα το ΜέΡΑ25 δεν τα κατάφερε, όπως επίσης οριάκα έμειναν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και η Νίκη.

«Επιβίωσε» η Ελληνική Λύση – Οριακά εκτός ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη

Ο Κυριάκος Βελόπουλος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «περάσαμε από φωτιά, περάσαμε από τυφώνα αλλά μείναμε όρθιοι και συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε», προσθέτοντας πως «δεν προδώσαμε κανένα, είμαστε το μοναδικό πατριωτικό κόμμα».

«Απόψε η “ερντογανοποίηση”, ο “εξορμπανισμός” της χώρας ολοκληρώθηκε. Η “Μητσοτάκης” ΑΕ νίκησε κατά κράτος», ανέφερε στην πρώτη δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως το αποτέλεσμα «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρόταση μας, εδώ και 2 χρόνια, για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης».

Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις δηλώσεις της ανέφερε πως «η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια ανάσα από τη Βουλή και μπορεί να βρίσκεται στη Βουλή. Πολύ σύντομα θα έχουμε Ζωή στη Βουλή».