Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στις 11.00 το πρωί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε τη διερευνητική από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σακελλαροπούλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

 

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για απρόσμενο οδυνηρό σοκ τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και για την κοινωνία, όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «εάν επαναληφθούν οι συσχετισμοί θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία, για παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τη  Δημοκρατία».

Ads

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές εντολές ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επέστρεψε τηλεφωνικά το απόγευμα, ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές.

Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο, Τετάρτη 24/5, αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές.

Η πρώτη αποτίμηση, της βαριάς εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. «Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεν εγκαταλείπω τη μάχη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη πρωτίστως, να αποτρέψει τη προοπτική ενός παντοδύναμου, και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.