Ένα PowerPoint με προτάσεις στον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να διατηρήσει την προεδρία, κηρύσσοντας τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εθνική ασφάλεια, παρέδωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τη διερεύνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους. Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της εισβολής υπήρξαν πέντε νεκροί.

Ads

Το γεγονός ότι ο Μαρκ Μίντοους είχε στην κατοχή του το ηλεκτρονικό αρχείο την ημέρα πριν την εισβολή ακροδεξιών, το οποίο ανέφερε με λεπτομέρειες τρόπους πραξικοπήματος, υποδηλώνει ότι γνώριζε τουλάχιστον τις προσπάθειες του τέως προέδρου και των συμμάχων του να σταματήσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις 6 Ιανουαρίου.

Στο 38σελιδο PowerPoint, με τίτλο «Εκλογική Απάτη, Εξωτερική Παρέμβαση & Επιλογές για τις 6 Ιανουαρίου» δίνονταν αρκετές συστάσεις προκειμένου να πάρει την προεδρία για δεύτερη φορά, οι οποίες έιχαν ως βάση ψέματα και συνωμοσιολογίες για εκτεταμένη εκλογική νοθεία. Ο Guardian είχε στην κατοχή του άλλη εκδοχή του PowerPoint, 36 σελίδων, αλλά ο τίτλος και οι συστάσεις του είναι οι ίδιοι, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν για ξένη παρέμβαση πριν ο Τραμπ κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα θεωρήσει ως άκυρη κάθε ηλεκτρονική ψηφοφορία και ζητήσει από το Κογκρέσο να συμφωνήσει σε μια συνταγματικά αποδεκτή λύση.

Ads

Στο PowerPoint περιγράφονταν επίσης τρεις επιλογές για τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσει το ρόλο του στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Για παράδειγμα θα μπορούσε να απορρίψει τις λίστες εκλογέων του Μπάιντεν ή να καθυστερήσει την επικύρωση για να επιτρέψει τον «έλεγχο» και την καταμέτρηση μόνο των «νομικών χάρτινων ψηφοδελτίων».

Η τελευταία πρόταση προς τον Πενς μοιάζει με μια που προωθούνταν στις 4 και 5 Ιανουαρίου από τον πρώην σύμβουλο στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, και τους δικηγόρους Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον Ίστμαν.

Σύμφωνα, όμως με τον Guardian, την περασμένη εβδομάδα ο Πενς αρνήθηκε να προχωρήσει σε τέτοια σχέδια και ο Τραμπ πίεσε τους παραπάνω σχετικά με το πώς θα μπορούσε να σταματήσει την επικύρωση νίκης του Μπάιντεν.

Οι συστάσεις στο PowerPoint τόσο για τον Τραμπ όσο και για τον Πενς στηρίχτηκαν σε αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, που μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «οι Κινέζοι απέκτησαν συστηματικά τον έλεγχο του εκλογικού μας συστήματος» σε οκτώ βασικές πολιτείες.

Ο τότε εν ενεργεία γενικός εισαγγελέας, Τζεφ Ρόζεν, και ο προκάτοχός του, Μπιλ Μπαρ -οι οποίοι είχαν διοριστεί και οι δύο από τον Τραμπ- είχαν ήδη αποφασίσει στις 5 Ιανουαρίου ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για εκλογική νοθεία στις κάλπες του 2020.

Σύμφωνα με την πηγή, το Powerpoint παρουσιάστηκε σε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, στις 4 Ιανουαρίου. Ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου παρέδωσε συνολικά πάω από 6.000 έγγραφα στην επιλεγμένη επιτροπή. Το Powerpoint αυτό θα παρουσιαζόταν «στον λόφο» το οποίο είναι μία αναφορά στο Κονγκρέσο. To αρχείο παρουσιάστηκε σε αρκετούς γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και σε μέλη του Κονγκρέσου, ενώ η πηγή αναφέρει ότι οι δικηγόροι του Τραμπ δεν είδαν το αρχείο.

Ωστόσο, στα στοιχεία που παραχώρησε ο Μίντοους στην επιτροπή βρέθηκαν μηνύματα του, με μέλος της επιτροπής, όπου του έλεγε ότι υπάρχει ένα «πολύ αμφιλεγόμενο» σχέδιο που προέβλεπε να σταλθούν εκλογείς για τον Τραμπ στην κοινή σύνοδο του Κονγκρέσου. Το μήνυμα αυτό ο Μίντοους απάντησε «μου αρέσει», μιλώντας προφανώς για το σχέδιο. 

Η επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη ότι θα παραπέμψει τον Μίντοους για ποινική δίωξη, επειδή αψηφούσε την κλήτευση. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπέννι Τόμσον, είπε ότι η ψηφοφορία για την περιφρόνηση του Κογκρέσου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.