Σε καραντίνα τίθεται, από σήμερα το πρωί, η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα για 14 ημέρες, καθώς εντοπίστηκαν 20 κρούσματα κοροναϊού σε σχεδόν 60 άτομα που ελέγχθησαν. Σημειώνεται πως 20 από τα άτομα που ελέγθησαν ήταν φύλακες και προσωπικό της δομής και 40 πρόσφυγες. Τα θετικά κρούσματα ήταν όλα από τον πληθυσμό των προσφύγων. Στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας βρίσκονται πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και είναι δύσκολο να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
 

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος του COVID 19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών. 

Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό. Επισημαίνεται, ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου. Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα, αφρικανικής καταγωγής, που διαμένει στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για να γεννήσει κι εκεί διαπιστώθηκε πως είναι θετική στον κοροναϊό.

Ads

Σημειώνεται ότι χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το περιστατικό με τη γυναίκα και παρά τις προειδοποιήσεις εδώ και καιρό για τους μεγάλους κινδύνους στις δομές προσφυγών, ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό η γυναίκα να κόλλησε τον ιό στο Αλεξάνδρα. Για να ενισχύσει μάλιστα τον ισχυρισμό του δήλωσε πως και ο σύζυγος και η συγκάτοικος της στη Ριτσώνα βρέθηκαν αρνητικοί. Όμως τελικά, μόνο από την ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας, διαπιστώθηκαν 20 κρούσματα. 

Διαβάστε επίσης:

Τώρα και για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία στον χώρο γύρω από τη δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας. Επίσης στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων. Η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε χθες θα συνεχιστεί και σήμερα.

Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης. Η ίδια και η οικογένειά της τέθηκαν σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.