Tις εξαιρετικά προβληματικές συνθήκες υγιεινής στα στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών, όπου η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αποφυγή του κοροναϊού, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα του BBC που εστιάζει στη Μόρια. 

Ads

Όπως αναφέρει, ο ιός είναι προ των πυλών για τους 18.000 ανθρώπους που διαμένουν σε εγκατάσταση που προορίζεται για 3.000. Η ανταποκριτής του BBC Stephanie Hegarty κοινοποίησε το βίντεο με τις εικόνες που κατέγραψαν κάποιοι νέοι που μένουν στον οικισμό, από την προσπάθειά τους να κρατηθούν ασφαλείς, σε πρωτόγνωρες συνθήκες. 

Το βίντεο χαρακτηρίζει «ωρολογιακές βόμβες» τα στρατόπεδα για την έξαρση του COVID-19 με αποκορύφωμα τη Μόρια. Οι σκηνές δείχνουν τις βρύσες εκτός λειτουργίας, τις τουαλέτες μη λειτουργικές, τον κόσμο χωρίς πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, μάσκες, γάντια και υγειονομικό υλικό. 

Ενώ σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες υποχρεώνονται να μείνουν στο σπίτι, στα camps, οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να συνωστίζονται γύρω από ένα φορτηγό για να έχουν πρόσβαση σε περιορισμένη ποσότητα πόσιμου νερού και περιμένουν σε ουρές για το φαγητό, αναφέρεται. Οι προμήθειες σε σαπούνια και είδη καθαριότητας τελειώνουν ενώ οι εικόνες από τα ανδρικά ντουζ με τη βρωμιά και το συνωστισμό είναι «γροθιά στο στομάχι». 

Ads

Προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες για μάσκες, έχουν στήσει αυτοσχέδια «βιοτεχνία» που κατασκευάζει κάποιες βαμβακερές μάσκες, αμφιβόλου προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που εργάζονται στη Μόρια, προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής των Γιατρών Στέφαν Όμπερράιτ, η μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι κυβερνήσεις που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, έχουν εγκαταλείψει τους πρόσφυγες στις δομές. «Αν κάποιος νοσήσει, γνωρίζουμε ότι ότι πρέπει να μπει σε απομόνωση, κάτι που στη Μόρια είναι αδύνατο».

Όπως σημειώνει αυτό είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορεί να συμβεί, δηλαδή αν η έξαρση φτάσει στη Μόρια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει κοντέινερ για απομόνωση, όμως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ότι δεν επαρκούν και καλούν τις αρχές να μεταφέρουν τα πιθανά κρούσματα σε άλλα μέρη με καλύτερες υποδομές υγείας.

«Στο μεταξύ οι άνθρωποι στη Μόρια κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να κρατήσουν τον κοροναϊό, μακριά», καταλήγει το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του BBC.