Τριάντα ένα είναι πλέον συνολικά τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα. Στα 10 έως τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα προστίθενται ακόμη 21, που όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για ανθρώπους που ήταν στο ίδιο γκρουπ με τον 66χρονο και τη σύζυγό του που συμμετείχαν στη θρησκευτική εκδρομή στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και επέστρεψαν στην Ελλάδα στα τέλη του Φλεβάρη. Πιο συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 24 άτομα με τα 21 να βρίσκονται θετικά στον κοροναϊό. Σημειώνεται πως οι ασθενείς έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα από την Πέμπτη ωστόσο παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις των γιατρών, ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να γίνει έλεγχος για κοροναϊό καθώς δεν είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία

Ads

Το εγκληματικό λάθος του ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όλα ξεκίνησαν με την εγκληματική διαχείριση του περιστατικού με τον 66χρονο ασθενή και με ευθύνη του ΕΟΔΥ ξέφυγε ο κοροναϊός σε Ηλεία και Αχαΐα. Όπως αποκάλυψε η πνευμονολόγος που επιλήφθηκε αρχικά του περιστατικού με τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα, από την περασμένη Κυριακή στις 7.15 μμ, ενημερώθηκαν από την ίδια οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ καθώς ο 66χρονος εμφάνιζε όλα εκείνα τα συμπτώματα της νόσου από τον κορoνοϊό. Ωστόσο, πήραν την παραπάνω απόφαση.

Συγκεκριμένα η πνευμονολόγος δήλωσε στο apokalypseis.com, «όταν ήρθε στο ιατρείο μου και είδα τα συμπτώματα που είχε ο 66χρονος, ενημέρωσα όπως όφειλα τον ΕΟΔΥ αλλά μου είπαν ότι δεν έπρεπε να μπούμε σε περαιτέρω ενέργειες γιατί ο ασθενής μου δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Έτσι παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του αλλά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και μετά στο νοσοκομείο του Ρίου».

Ads

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 66χρονος να μην οδηγηθεί εξ’ αρχής στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι αυτό του Ρίο αλλά στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εκεί παρέμεινε ως ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού, και ήρθε σε επαφή με άλλους ασθενείς και με γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι τον επισκέπτονταν χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για κοροναϊό. Στη συνέχεια λόγω επιδείνωσης της υγείας του και υψηλού πυρετού, μεταφέρθηκε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο όπου και πάλι παρέμεινε για τουλάχιστον 48 ώρες και πάλι ως απλός ασθενής. Τελικά μετά τις πιέσεις των θεράποντων γιατρών και παρά τις αρχικές αρνήσεις του ΕΟΔΥ του έγιναν οι ειδικές εξετάσεις που έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναΐο και είχε σοβαρή πνευμονία. 

Έτσι, άνοιξε ο κύκλος της ιχνηλάτησης των επαφών ενώ σε κίνδυνο τέθηκαν τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων κατά το διάστημα που ο 66χρονος αντιμετωπίστηκε ως απλός ασθενής. Αυτός είναι ο λόγος που τέθηκαν σε καραντίνα τα νοσοκομεία σε Ρίο και Αμαλιάδα ενώ πάρθηκαν έκτακτα μέτρα στους νομούς και τη Ζάκυνθο.  

Συνολικά στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους συμμετείχαν 51 άτομα: 1 άτομο από την Αλισσό, 1 από τη Μανωλάδα, 2 από την Ανδραβίδα, 4 από τον Πύργο, 4 από την Αμαλιάδα, 35 από την Γαστούνη, 1 ζευγάρι από την Ζάκυνθο και 2 άτομα από τα Καβάσιλα. Στις εξετάσεις που έγιναν σε 24 μέλη του γκρουπ διαπιστώθηκαν και τα νέα 21 κρούσματα, με τους ασθενείς εδώ και μια εβδομάδα να κινούνται χωρίς να έχουν λάβει καμία προστασία. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος με τον 66χρονο ασθενή από την Ηλεία, ιερέας που συμμετείχε ως επικεφαλής στην εκδρομή των 53ων ατόμων στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, έδινε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, δηλώνοντας ασθενής με πυρετό χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και ο ΕΟΔΥ απλά παρακολουθούσε. Όπως έγινε γνωστό ο συγκεκριμένος ιερέας συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία της ενορίας του την περασμένη Κυριακή παρουσία δεκάδων πιστών.

«Αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων» 

Μετά τις αποκαλύψεις για την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι επέστρεψαν στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα και δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα, άρα δεν ήταν στο πρωτόκολλο, δικαιολογώντας έτσι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο, που ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του γκρουπ που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Ρίο.

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πλέον πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι «όπως σε όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού». Σημείωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός, ενώ ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κάτι που συμβαίνει και στη χώρα μας και ειδικότερα στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε την εικόνα που υπάρχει διεθνώς, λέγοντας ότι ο κορονοϊός υπάρχει ήδη σε περισσότερες από 80 χώρες και πως τα κρούσματα ξεπερνούν τις 96.000. «Είναι εκατοντάδες φορές παραπάνω στην αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη ο κορονοϊός είναι σε επιδημική φάση όπως είπε, με την Ιταλία να έχει πάνω από 3.000 κρούσματα. «Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των περιπτώσεων. Στόχος να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια.

Οπως επισήμανε, «το σύστημα Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι παράγοντες της Υγείας είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό έγινε και χθές στην Αχαΐα, όπου αναγνωρίστηκε το κρούσμα, σε μια ομάδα εκδρομέων στο Όρος Σινά και τους Αγίους Τόπους. Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ. Η μετάδοση δείχνει την δυναμική του ιού».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σε αντίθεσημε τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για έρευνες των κινέζων επιστημόνων που αναφέρονται σε δύο τύπους κοροναϊού, έναν ηπιότερο και έναν πιο επιθετικό, δήλωσε ότι «ο ιός δεν έχει δύο μορφές, ούτε δύο μεταλλάξεις, όμως μεταδίδεται και από ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ή δεν το γνωρίζουν». Δήλωσε ακόμη ότι τα κύρια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο είναι η υγιεινή των χεριών και η απομόνωση στο σπίτι, ώστε να μην μεταδοθεί και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι κινδυνεύουν. 

Το χρονικό των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα

  • 26 Φεβρουαρίου 2020: Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη.
  • 27 Φεβρουαρίου 2020: Ο γιος της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ηλικίας 9 ετών, είναι το δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.
  • 27 Φεβρουαρίου 2020: Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, και πρώτο στην Αθήνα. Πρόκειται για 40χρονη τραπεζικό υπάλληλο, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
  • 28 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαιώνεται το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (και δεύτερο στην Αθήνα). Πρόκειται για 36χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο «Αττικόν».
  • 29 Φεβρουαρίου 2020: Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα και τρίτο στη Θεσσαλονίκη. Γυναίκα εκπαιδευτικός, φίλη της 38χρονης.
  • 29 Φεβρουαρίου 2020: Έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (και τρίτο στην Αθήνα). Επέστρεψε από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία.
  • 29 Φεβρουαρίου 2020: Στενή επαφή της 40χρονης τραπεζικού στην Αθήνα είναι το έβδομο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (και τέταρτο στην Αθήνα).
  • 4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. O φορέας εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
  • 4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, που μπαίνει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.
  • 4 Μαρτίου 2020: Η σύζυγός του 66χρονου από την Ηλεία είναι το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού
  • 5 Μαρτίου 2020: Εκτοξεύεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα (συνολικά 31 κρούσματα), με τον κ. Τσιόδρα να ξεκαθαρίζει ότι «τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα».