Με ευθύνη του ΕΟΔΥ, που υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας, «ξέφυγε» η κατάσταση με τον κοροναϊό στην Αχαΐα και την Ηλεία, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως, παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών, δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Ρίο με αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ads

Σωρεία καταγγελίων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για εγκληματικά λάθη και διάτρητο σύστημα ελέγχου, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε μετά τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε ισχυριστεί πως η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς, που τόνιζαν και τονίζουν πως η χώρα παραμένει «ανοχύρωτη» απέναντι στην επιδημία. 

Διαβάστε επίσης

Το χρονικό

Ads

Όπως αποκάλυψε η πνευμονολόγος που επιλήφθηκε αρχικά του περιστατικού με τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα που βρέθηκε χθες ότι έχει προσβληθεί από τον κορoνοϊό, από την περασμένη Κυριακή στις 7.15 μμ ενημερώθηκαν από την ίδια οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ καθώς ο 66χρονος εμφάνιζε όλα εκείνα τα συμπτώματα της νόσου από τον κορoνοϊό. Ωστόσο, πήραν την παραπάνω απόφαση.

Συγκεκριμένα η πνευμονολόγος δήλωσε στο apokalypseis.com πως «όταν ήρθε στο ιατρείο μου και είδα τα συμπτώματα που είχε ο 66χρονος, ενημέρωσα όπως όφειλα τον ΕΟΔΥ αλλά μου είπαν ότι δεν έπρεπε να μπούμε σε περαιτέρω ενέργειες γιατί ο ασθενής μου δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Έτσι παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του αλλά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και μετά στο νοσοκομείο του Ρίου». 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 66χρονος να μην οδηγηθεί εξ’ αρχής στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι αυτό του Ρίο αλλά στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εκεί παρέμεινε ως ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού και στην συνέχεια λόγω επιδείνωσης της υγείας του και υψηλού πυρετού, μεταφέρθηκε στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο όπου και πάλι παρέμεινε για τουλάχιστον 48 ώρες ως απλός ασθενής. Τελικά του έγιναν οι ειδικές εξετάσεις που έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναΐο και είχε σοβαρή πνευμονία. 

Αποδείχτηκε κατόπιν ότι ο 66χρονος που τυγχάνει να είναι και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, είχε ταξιδέψει σε θρησκευτική εκδρομή σε Ισραήλ και Αίγυπτο από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου μαζί με τουλάχιστον ακόμη 50 άτομα. Μάλιστα σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε δέκατο κρούσμα κοροναϊού και πάλι στην Πάτρα που όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για τη σύζυγό του, ενώ λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε και επίσημα πως πολλοί από τους συνταξιδιώτες τους σε αυτό το ταξίδι, που για ημέρες παρουσίαζαν συμπτώματα, διαγνώστηκαν με κορονοϊό εκτοξεύοντας των συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 31. Πλεον ανοίγει ιδιαίτερα ο κύκλος της ιχνηλάτησης των επαφών ενώ σε κίνδυνο τέθηκαν τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων κατά το διάστημα που ο 66χρονος αντιμετωπίστηκε ως απλός ασθενής. Αυτός είναι ο λόγος που τέθηκαν σε καραντίνα τα νοσοκομεία σε Ρίο και Αμαλιάδα ενώ πάρθηκαν έκτακτα μέτρα στους νομούς και τη Ζάκυνθο.  Όλοι συνηγορούν πως ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ραγδαία. 

Η δικαιολογία του Υπουργείου Υγείας

Όσον αφορά την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου; Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως το περιστατικό ήταν επικίνδυνο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα και δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα, άρα δεν ήταν στο πρωτόκολλο, δικαιολογώντας έτσι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο. Ακολούθως εκτίμησε πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση τωνκρουσμάτων, που ήδη έχουν φτάσει στα 31. 

Τα εγκληματικά λάθη στη διαδικασία ελέγχου, τηνην έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ από την πνευμονολόγο της Αμαλιάδας και την κακή εκτίμηση των αρμοδίων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κατήγγειλαν και επιβεβαίωσαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας, με σχετική ανακοίνωσή τους, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης και ιατροί του νοσοκομείου της Αμαλιάδας. 

Οι καταγγελίες των γιατρών

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα και έχει τεθεί σε καραντίνα, υπογράμμισε πως παρά την ενημέρωση από τους γιατρους ο ΕΟΔΥ δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να σταλεί δείγμα προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ. Μάλιστα, όπως επιβεβαιώσε μιλώντας στο Ράδιο Γάμμα, αυτό συνέβη μετά από την επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών να εξεταστεί ως ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό. Όπως δήλωσε, από την πρώτη στιγμή οι γιατροί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και το ίδιο έπραξαν και οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όμως η απάντηση που έπαιρναν ήταν αρνητική στο να σταλεί δείγμα προς εξέταση. Εκτίμησε δε πως το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πολύ μεγάλο τις επόμενες ώρες. Μεγάλο όμως είναι και το πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, καθώς ήδη το 1/5 της Παθολογικής Κλινικής έχει βγει «εκτός» και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν πως «δυστυχώς, μέσα σε λίγες ώρες αποδείχθηκε, ότι όχι μόνο θωρακισμένο δεν είναι, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας, αλλά αρκεί ένα κρούσμα για να παραλύσει το ίδιο το νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου» […] «Η Ε.Ι.Ν.Α και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε έχουν επισημάνει νωρίτερα από όλους τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν από το Υπ.Υγείας και την ΥΠΕ, ώστε η χώρα και η περιοχή να θωρακιστούν στην πράξη και όχι στα λόγια».

Επιπλέον καταγγέλλοντας την «επικίνδυνη, ανυπόστατη και κατευθυνόμενη από μερίδα των ΜΜΕ και “ανώνυμων πηγών” που αποσιωπούν την κεντρική πολιτική και υγειονομική ευθύνη του Υπ.Υγείας και του ΕΟΔΥ» και «ενοχοποιούν τους γιατρούς ως υπεύθυνους», τονίζουν: «Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί των επειγόντων και της παθολογίας, τόσο της Αμαλιάδας όσο και του Ρίου, από την πρώτη στιγμή έθεσαν την υποψία πιθανής νόσησης από κορονοϊό για τον συγκεκριμένο ασθενή, παρότι δεν επέστρεψε από χώρα χαρακτηρισμένη ως ύποπτη  και  παρότι ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη.  Η αρχική καταγεγγραμμένη επίσημη απάντηση του ΕΟΔΥ ήταν: “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αποστολή δείγματος. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν επανεξετάστε το”. Χάρη στην επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών  τελικά εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγμα προς εξέταση,  το οποίο  βγήκε θετικό».

Σημειώνεται ακόμη πως την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας έστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, επιστολή – διαμαρτυρία, με την οποία καυτηριάζει την απουσία των Ιατρικών Συλλόγων από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με θέμα τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του Κοροναΐού. Ο Κώστας Τσαούσης αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:  «Με έκπληξη και ανησυχία μάθαμε από τα ΜΜΕ για την σύσκεψη η οποία έγινε στην Πάτρα την 25/02/2020 σχετικά με τα μέτρα πρόληψης αποτροπής και διαχείρισης σε ότι αφορά τον Covid-19 – Κοροναϊό – στην δυτική Ελλάδα . Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι απουσίαζαν λόγω αποκλεισμού από εσάς οι Ιατρικοί Σύλλογοι για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, καθώς οι γιατροί είναι οι πρώτοι που θα έρθουν σε επαφή με τέτοιου είδους περιστατικά καθώς και αυτοί που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Δεν κατανοούμε ειλικρινά ποια ακριβώς σκέψη σας οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση αποκλεισμού των Ιατρικών Συλλογών καθ’ ύλην αρμοδίων για την δημόσια υγεία, εκτός και θεωρείτε ότι μπορείτε από μόνος σας να διαχειριστείτε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Όπως γνωρίζετε στην περιφέρεια Ηλείας υπάρχουν 2 λιμάνια – Κατακόλου και Κυλλήνης που καθημερινά διακινούνται εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες επιβάτες από και προς το εξωτερικό και εσωτερικό ποια ακριβώς μέτρα έχετε πάρει ή θα πάρετε, σε ποια ενημέρωση έχετε προβεί η θα προβείτε, δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει, εκτός και θεωρείτε ότι το λιμενικό ή η αστυνομία θα αποτρέψει ή θα διαχειριστεί το σοβαρό θέμα του Covid-19. Σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνο για ότι από εδώ και πέρα συμβεί».