Η κυβέρνηση δεν σοκαρίστηκε από την τραγωδία στην Μόρια – από την πρώτη, άλλωστε, στιγμή την αντιμετώπισε με όρους καταστολής και όχι εκτόνωσης. Αντιθέτως, την χρησιμοποίησε για να υιοθετήσει την ακριβώς επόμενη μέρα, μοντέλο Σαλβίνι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την χορήγηση ασύλου, και δημιουργώντας νέες «μικρές Μόριες» σε όλη τη χώρα.

Ads

Η δήλωση και μόνον του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι «το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό» αποτυπώνει και το νέο δόγμα το οποίο κύρωσαν οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου – ένα δόγμα που οριοθετεί το προσφυγικό ως ζήτημα ασφαλείας και όχι ως ζήτημα δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής κρίσης, μετατοπίζει την διαχείρισή του σε καθαρά αποτρεπτική αντίληψη και ανοίγει τεράστια θέματα στο μέτωπο των επαναπροωθήσεων με νέο πιο χαλαρό, και άκρως θολό ακόμη, επαναπροσδιορισμό των λεγόμενων «ασφαλών χωρών».

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπάρχει πλέον προσφυγικό αλλά «μεταναστευτικό ζήτημα», και στο πλαίσιο αυτό προωθεί σχέδιο που προβλέπει 10.000 επαναπροωθήσεις έως το τέλος του 2020 σε μια σειρά «ασφαλών χωρών» που όμως ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί. Παράλληλα προωθεί, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου η οποία καταργεί τον τέταρτο βαθμό προσφυγής, εισάγει τον όρο του «μη συνεργάσιμου» πρόσφυγα – άγνωστο με ποια κριτήρια -, και με καταληκτικό ορίζοντα τριμήνου θα περιλαμβάνει την μεταφορά εκείνων που απορρίπτεται η αίτησή τους (ή κρίνεται πως «έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα») σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται υπό το κράτος εμφανούς πανικού ενώπιον των συνεχώς αυξανόμενων ροών των προσφύγων και του ανοιχτού εκβιασμού Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και, αφετέρου, κατόπιν έντονων πιέσεων από το εσωτερικό και τους ακραίους κύκλους της ΝΔ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου πιέζεται έντονα τόσο από τους βουλευτές των νησιών που δέχονται τα μεγάλα κύματα των προσφύγων όσο, και κυρίως, από την ακραία, «σαμαρική» ομάδα της ΝΔ που χρεώνει ανοιχτά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «κωλοτούμπα» στο προσφυγικό σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τον κατηγορεί ότι μέχρι σήμερα «απλώς συνεχίζει την πολιτική Τσίπρα».

Ads

Οι χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, εγείρουν πολύ μεγάλα ζητήματα σε ό,τι αφορά την εναρμόνισή τους με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει και ζήτημα παραβίασης της Συνθήκης της Γενεύης καθώς το προσφυγικό ζήτημα βαφτίζεται αυθαίρετα σε «μεταναστευτικό».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η Ν.Δ. αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό «της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι», και επισημαίνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα-φυλακές και προβλέπουν κατάλογο «ασφαλών τρίτων χωρών» που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ με μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «χρειάζεται ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν το γκουλάγκ της Μόριας να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες».

Και εδώ ωστόσο τα στοιχεία που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μάλλον απαντούν από μόνα τους: Στην Μόρια, την 1η Ιουνίου διέμεναν 5.010 αιτούντες άσυλο. Από 1η έως 30 Ιουνίου είχαμε 5.047 αφίξεις και, το ίδιο διάστημα, 4.430 αποχωρήσεις. Στις 30 Ιουνίου στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.

Συνολικά, στα 5 Κέντρα Υποδοχής των νησιών, στις 30 Ιουνίου συνολικά διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο. Σήμερα, στη Μόρια διαμένουν περισσότεροι από 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών περισσότεροι από 22.000.