Έντονες διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην έχει καταλήξει ακόμα στις οριστικές της εισηγήσεις. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, θα καθυστερήσει και η συνέντευξη Τύπου Χαρδαλιά – Μαγιορκίνη – Παπαευαγγέλου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00. 

Ads

«Η ενημέρωση θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας, με τις τελευταίες πληροφορίες του Tvxs.gr να σημειώνουν πως η συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τις 21:00. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει ξεκινήσει από τις 10 το πρωί. 

«Κλείδωσαν» τα μέτρα για την Αττική

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, για την Αττική, αφού πρώτα υπήρξε συμφωνία για μη καθολικό Lockdown, ένα από τα ζητήματα που δίχασαν τους ειδικούς είναι το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00. Το εν λόγω μέτρο «κλείδωσε» σύμφωνα με τις πληροφορίες και μάλιστα «ενισχυμένο», καθώς το Σαββατοκύριο θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, ενώ θα παραμένουν κλειστά και τα καταστήματα, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. 

Ads

Μεγάλες διαφωνίες υπάρχουν για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς πολλά μέλη της επιτροπής – ορισμένα πλέον και δημόσια – τονίζουν πως τα σχολεία αποτελούν βασικό παράγοντα στην διασπορά και την αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν πως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, πλην των λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές με την επισήμανση ωστόσο πως η απόφαση θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων. 

Σχετικά με το λιανεμπόριο, διαφωνία υπήρξε για το εάν θα διατηρηθεί ή όχι το click in shop για ένδυση, υπόδηση και βιβλιοπωλεία ή θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά το click away. Τελικά αποφασίστηκε η κατάργηση του click in shop και η λειτουργία όλου του λιανεμπορίου μόνο με click away. Για τα Σαββατοκύριακο πάντως, όπως προαναφέρθηκε, αποφασίστηκε το καθολικό κλείσιμό τους. 

Η «κόκκινη» Θεσσσαλονίκη, το σκληρό Lockdown σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο

Συζητήσεις υπήρξαν ακόμη και για το καθεστώς στη Θεσσαλονίκη και εάν θα μπει τελικά στο «κόκκινο», όπως είχε εισηγηθεί χτες η Επιτροπή, σε αντίθεση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα δήλωνε την Πέμπτη ότι «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» στην πόλη. Αντίθετα φαίνεται πως συμφωνία υπάρχει για καθολικό αυστηρό lockdown «τύπου Μαρτίου» σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο.