Νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα, γεγονός που αποτελεί προμήνυμα για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην ήδη «κόκκινη» πρωτεύουσα. Στο ύψιστο βαθμό υγειονομικής επικινδυνότητας αναμένεται να αναβαθμιστεί σήμερα και η Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται εισηγούνται αυστηρό καθολικό lockdown «τύπου Μαρτίου» για την Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικολάο Κρήτης

Ads

Με την αναβάθμιση του κινδύνου στη Θεσσαλονίκη θα επιβληθούν άμεσα τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται για τις κόκκινες περιοχές, δηλαδή: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 (εξαίρεση η Αττική στην οποία μέχρι σήμερα η απαγόρευση ισχύει από τις 21:00), δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων, Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια, Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ. μόνο για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης. 

Από το τραπέζι της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει σήμερα για να κάνει τις τελικές εισηγήσεις, δεν απουσίασε και το καθολικό lockdown, ζητώντας, όπως προαναφέρθηκε, τρεις πόλεις η Πάτρα, η Χαλκίδα και ο Άγιος Νικόλαος να μπούν σε καραντίνα «τύπου Μαρτίου», δηλαδή με κλείσιμο καταστημάτων και σχολείων όλων των βαθμίδων και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 μέχρι τις 5 το πρωί.

Σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, θέμα το οποίο έχει διχάσει την Επιτροπή με πολλούς επιστήμονες πλέον να αναγνωρίζουν – και με δημόσιες τοποθετήσεις τους – τα σχολεία ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο τα δύο αυτά σενάρια αποτελούν την έσχατη επιλογή για την κυβέρνηση και σε αυτή τη φάση απορρίπτονται.

Ads

Τα μέτρα που «κλειδώνουν» στην Αττική

Νέα μέτρα έρχονται για την ήδη «κόκκινη» Αττική, καθώς τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους δείχνουν αρνητικές εξελίξεις. Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, υπογράμμισε πως «από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο ακόμα και στην κορυφή της πανδημίας», εκτιμώντας πως τις επόμενες ημέρες η αύξηση του ιικού φορτίου θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στο 200% με πολύ μεγάλη διασπορά. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες: 

  • Για την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα (αντί των 9) έως τις 5 το πρωί. Το βασικό σενάριο προβλέπει το εν λόγω μέτρο να ισχύει μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις καθημερινές. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες πως λόγω «μητροπολιτικότητας» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πρωτεύουσα και για αυτό αποτέλεσε την εξαίρεση στις «κόκκινες» περιοχές. «Από τη μελέτη που κάναμε αυτό θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Θα είχαμε απίστευτους συνωστισμούς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις εμπορικές περιοχές», είχε τονίσει, σημειώνοντας όμως πως τα πάντα μπορεί να αναθεωρηθούν. 
  • Για την απαγόρευση κυκλοφορίας απο Δήμο σε Δήμο, συγκεκριμένα αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η απαγόρευση της χρήσης του SMS με κωδικό «6» (σωματική άσκηση) για μετατακίνηση από Δήμο σε Δήμο.
  • Σχετικά με το λιανεμπόριο, το click away αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ αυτό που εξετάζεται είναι η κατάργηση μόνο του click in shop.