Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, αναφορικά με τα νέα μέτρα, και ιδιαίτερα για το ζήτημα των σχολείων.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι, που ζητούν να κλείσουν άμεσα καθώς θεωρούν ότι ευθύνονται για τη διασπορά του κοροναϊού.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η παρουσίαση των στοιχείων καθώς υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία Παίδων, ενώ παρατηρήθηκαν και βαρειές νοσηλείες στα παιδιά και ένας θάνατος του 16χρονου κοριτσιού στη Θήβα.

Από την άλλη, κυρίως οι παιδίατροι της επιτροπής εκτιμούν ότι δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά, υποστηρίζοντας πως τα παιδιά που νόσησαν μολύνθηκαν κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους και όχι από τα σχολεία.

Ads

«Δύσκολη η συζήτηση για τα γυμνάσια στην Επιτροπή, με ρητή αναγραφή πως θα μπορούσε να αλλάξει η απόφαση»

Ενδεικτικές πάντως της ανησυχίας που επικρατεί είναι οι δηλώσεις κάποιων επιστημόνων-μελών της Επιτροπής, όπως ο Νίκος Σύψας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε ότι «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά». Επιπλέον, ανέφερε  πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας σε δική του συνέντευξη ότι είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα».