Να δικαιολογήσουν την αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα επιχειρούν διπλωματικές πηγές, κάνοντας λόγο για «δημιουργική αποχή» και αναφέροντας πως η Ελλάδα «τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», την ώρα ωστόσο που η Γάζα βομβαρδιζόταν αδιάκοπα.
«Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία» συνεχίζουν, ενώ σχετικά με την ψηφοφορία επισημαίνουν τα ακόλουθα:
- Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
- Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.
- Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
- Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).
Το ψήφισμα καλεί σε «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα.
Απαιτεί επίσης τη «συνεχή, επαρκή και απρόσκοπτη» παροχή σωτήριων προμηθειών και υπηρεσιών για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί μέσα στον θύλακα.
Η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των 45 χωρών που απείχαν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
BREAKING: UN General Assembly ADOPTS resolution on “protection of civilians and upholding legal and humanitarian obligations” on the ongoing Gaza crisis
FOR: 120
AGAINST: 14
ABSTAIN: 45LIVE COVERAGEhttps://t.co/MOnKoTdNsb pic.twitter.com/WG68GaxMMV
— UN News (@UN_News_Centre) October 27, 2023
Έντονες αντιδράσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή», υπογραμμίζοντας επιπλέον τα εξής:
«Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».
Ανάρτηση για την απόφαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τόνισε πως «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.
120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε.
Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι…— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 27, 2023
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημήτρη Μάντζου, ζητά εξηγήσεις για τη στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως «ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του κόμματος, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση της Ελλάδας, σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου.
Επίσης, το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για “κατάπαυση του πυρός”», προσθέτοντας πως «Είναι με τη μεριά του “ληστή” και “εγκληματία” και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ».
Σημειώνεται πως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που εισήχθη από την Ιορδανία, δεν κάνει αναφορά στη Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε την οργή των συμμάχων του Ισραήλ.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >