Εκατοντάδες νεκροί και ολοσχερώς κατεστραμμέαν κτίρια άφησαν πίσω τους στη Λωρίδα της Γάζας οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε το Σάββατο η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (WAFA), εκτός από το επικοινωνιακό «black out» που επήλθε στην Γάζα – τηλεφωνία, διαδύκτιο κλπ – οι βομβαρδισμοί κατά το παραπάνω διάστημα σκότωσαν 377 ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν εκτοπισμένοι που αναγκάστηκαν να μεταβούν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, τα οποία ο ισραηλινός στρατός είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν ασφαλείς περιοχές.

Με τις τελευταίες σφαγές, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που σφαγιάστηκαν ξεκληρίστηκαν ολοσχερώς τις τελευταίες 22 ημέρες αυξήθηκε σε 825, στοιχίζοντας τη ζωή σε 5.824 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν επίσης λάβει μέχρι στιγμής 1.800 αναφορές για αγνοούμενους, συμπεριλαμβανομένων 1.000 αναφορών για παιδιά που εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

Ads

Ο απολογισμός από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη έχει ανέλθει σε 7.814 νεκρούς και 21.693 τραυματίες.

Στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 7.703, συμπεριλαμβανομένων 3.195 παιδιών και 1.863 γυναικών, και ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 19.743.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 111 και των τραυματιών σε 1.950.

«Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά», πρόσθεσε.

Τα πλήγματα συνεχίστηκαν το Σάββατο, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι έπληξε 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κι ότι σκότωσε αρκετούς μαχητές της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν / «Το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την τρέλα στη Λωρίδα της Γάζας»

 

 

Πλήγματα γύρω από νοσοκομεία

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο «ινδονησιακό» νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.

Την ίδια ώρα, οι οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από μαχητές της Χαμάς στη Γάζα ζητούν από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την τύχη των συγγενών τους, μετά την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών του στρατού.

«Μπλακ άουτ»

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον θύλακα από το 2007. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν παρά μόνο σε τομείς όπου υπήρχε σήμα από κεραίες ισραηλινών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με ορισμένους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους και ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τις χιλιάδες οικογένειες που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και σε άλλες εγκαταστάσεις υγείας, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την οργάνωση της UNICEF, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι Παλαιστίνιοι, που είχαν ήδη βυθιστεί στο σκοτάδι μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης πριν από εβδομάδες, οδηγήθηκαν εντελώς στην απομόνωση, στριμωγμένοι σε σπίτια και καταφύγια με τα αποθέματα τροφίμων και νερού να εξαντλούνται.

 

«Κίνδυνος μαζικών ωμοτήτων»

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (…) από τις ισραηλινές αρχές».

«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.

Ισραήλ / Ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απαντά πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε.

«Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF. Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου», πρόσθεσε.