Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ελλάδας να απέχει από την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που καλεί σε «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα.

Ads

Το ψήφισμα απαιτεί επίσης τη «συνεχή, επαρκή και απρόσκοπτη» παροχή σωτήριων προμηθειών και υπηρεσιών για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί μέσα στον θύλακα.

Η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των 45 χωρών που απείχαν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή», υπογραμμίζοντας επιπλέον τα εξής:

«Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».

Ανάρτηση για την απόφαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τόνισε πως «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημήτρη Μάντζου, ζητά εξηγήσεις για τη στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως «ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του κόμματος, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση της Ελλάδας, σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου.

Επίσης, το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για “κατάπαυση του πυρός”», προσθέτοντας πως «Είναι με τη μεριά του “ληστή” και “εγκληματία” και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που εισήχθη από την Ιορδανία, δεν κάνει αναφορά στη Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε την οργή των συμμάχων του Ισραήλ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.