Η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, μέσω διευκολύνσεων και προνομίων, μεταξύ άλλων, φαίνεται πως κρίνεται αποτυχημένη και δεν πείθει τους πολίτες. Σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα του Ιουλίου της Prorata, που παρουσιάζει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία πραγματοποιήθηκε με online συμπλήρωση ερωτηματολογίου, οι πολίτες εκλαμβάνουν τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρακτική ως ένδειξη διχασμού και ανικανότητας (48% και 59% αντίστοιχα).
Σχετικά με την άποψη της κοινωνίας για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, φαίνεται να παραμένει αρνητική (61%), με τα ποσοστά δυσαρέσκειας να διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα, ενώ το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο σχεδιασμός που ακολουθείται και τα μέτρα που παίρνονται, δεν σχεδιάζονται μεθοδικά.
Παράλληλα, οι πολίτες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητούν τα ΜΜΕ καθώς θεωρούν ότι δεν αναδεικνύουν στο βαθμό που θα έπρεπε τις παραλείψεις της κυβέρνησης, ενώ σχεδόν 7 στους 10 αξιολογούν με έντονο προβληματισμό την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τα συναισθήματα του θυμού και της απογοήτευσης να κυριαρχούν.
Ωστόσο, όσο προβληματική είναι η εικόνα που καταγράφεται για τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να καρπωθεί οφέλη από τη φθορά της κυβέρνηση. Ενδεικτικά είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά των δυσαρεστημένων για την αντιπολίτευση που ασκεί, καθώς και το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά της Ν.Δ., η οποία μάλιστα διευρύνει ελαφρώς τη διαφορά της σε σχέση με τον Σφυγμό του Απριλίου. Συγκεκριμένα, καταγράφεται να προηγείται με 10 μονάδες από 9 προ τριών μηνών, αυξάνοντας τη δύναμή της από 33 σε 34,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπά» την ίδια περίοδο μόλις μισή μονάδα, από 24 σε 24,5%.
Πιο αναλυτικά, το 61% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας (έναντι 63% τον Απρίλιο), ενώ το 39% θετικά (από 37%). Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα μέτρα που υλοποιεί, υποστηρίζει το 63. Σε σχέση με τις διευκολύνσεις και τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους, το 48% δηλώνει ότι αποτελεί μια κακή και διχαστική λύση για την κοινωνία, το 27% απαντά ότι αν και δεν αποτελούν την καλύτερη λύση, «τη δεδομένη στιγμή αποτελούν τη μόνη» και το 24% τη βρίσκει μια καλή και έξυπνη λύση. Ενδειξη ανικανότητας χαρακτηρίζει αυτή τη μέθοδο του Μαξίμου το 59% και ένδειξη ικανότητας το 35%.
Οικονομία
Προβληματισμένο για την κατεύθυνση της οικονομίας της χώρας είναι το 68%, ενώ το 36% εκφράζει απογοήτευση και το 35% θυμό για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην παρούσα συγκυρία. Η απελπισία συγκεντρώνει το 19% των προτιμήσεων, η αποστροφή το 17%, ο φόβος το 14% και στον αντίποδα αισιόδοξο εμφανίζεται το 21% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σε ό,τι αφορά τη στάση που τηρούν τα ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 70% πιστεύει ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν ασκούν ικανοποιητική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Αναφορικά με το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ., ικανοποιημένο υποστηρίζει ότι είναι το 38% των ερωτηθέντων και το 62% δυσαρεστημένο. Την ίδια ώρα, ούτε η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 78% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι και μόλις 20% ευχαριστημένοι.
Στην πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με άνοδο 1,5 μονάδα συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο και ποσοστό 34,5% αναδεικνύεται η Ν.Δ. Δεύτερος με κέρδη μισής μονάδας και 24,5% έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να υπολογίζεται στις 10 μονάδες. Ακολουθούν ελαφρώς ενισχυμένο το Κίνημα Αλλαγής με 7% (από 6%), το ΚΚΕ με 4%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜέΡα25 με 2,5%. Το 8% αναφέρει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, ενώ μεγάλη και πιο συγκεκριμένα στο 16,5% παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων (μειωμένη πάντως κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >