«Προχθές το βράδυ στις 4 ενημερωθήκαμε για το ναυάγιο και ήρθαμε κατευθείαν, εδώ στο λιμεναρχείο. Κινητοποίησα, προφανώς, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Καλαμάτας, στον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο, και ενημέρωσα για την κρισιμότητα της κατάστασης, γιατί ήταν πάρα πολλά άτομα πάνω στο σκάφος που βυθίστηκε. Κινητοποιήσαμε όλες τις διαδικασίες και συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας και ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ’ όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες. Δυστυχώς είχαμε μόνο 104 διασωθέντες κι αυτό μας λυπεί ιδιαιτέρως» δήλωσε στο TVXS ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ads

Τόνισε ότι ανάμεσα στους 78 νεκρούς πρόσφυγες ήταν και μια γυναίκα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των επιβαινόντων ότι στο αλιευτικό πλοίο υπήρχαν γυναίκες και παιδιά. Ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε αυτό που έχει ειπωθεί από την πρώτη στιγμή, ότι «δεν ήταν μόνο 182 άτομα πάνω στο πλοίο, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι». Πρόσθεσε ότι τα 78 που έχασαν τη ζωή τους έχουν μεταφερθεί στο φορτηγό ψυγείο και αυτό θα το αναλάβει, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Κορίνθου για να πάρουν δείγμα DNA.

Τόνισε, παράλληλα, ότι «έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 33 άνθρωποι που αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα, ωστόσο κανείς δεν κινδυνεύει, δεν εγκυμονεί κίνδυνο η κατάσταση της υγείας τους και θα βγουν λογικά σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους και θα μεταφερθούν στις δομές».

Κατέληξε, σχολιάζοντας τη συνδρομή κατοίκων, φορέων και αλληλέγγυων, ότι «φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρ’ ό,τι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ, όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας, και σήμερα η κινητικότητα αυτή συνεχίζεται».

Ads

Διαβάστε επίσης: Καλαμάτα: Το Λιμενικό εμποδίζει διασωθέντες πρόσφυγες να μιλήσουν σε δημοσιογράφους – Αποστολή tvxs.gr

 
Φωτογραφία: Βίκτωρας Αντωνόπουλος, tvxs 

 
Φωτογραφία: Βίκτωρας Αντωνόπουλος, tvxs 

«Θα πέθαιναν αν δεν δρούσαμε γρήγορα»

Η Μάρα Τριάντου, εθελόντρια στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Ελληνική Ομάδα Διάσωση» στο παράρτημα της Μεσσηνίας, μίλησε στο TVXS μια μέρα μετά τις διασώσεις προσφύγων στις οποίες συμμετείχαν.

«Ήταν μια τραγική κατάσταση. Έπρεπε όλα να γίνουν πολύ γρήγορα, εκείνη τη στιγμή, διότι ο άνθρωπος που είχαμε μπροστά μας, θα πέθαινε αν δεν τον βοηθούσες εκείνη τη στιγμή. Και προσπαθούμε ακόμα να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτούς και να τους σώσουμε» ανέφερε η κ. Τριάντου στο TVXS.

Εξήγησε πως η Μη Κη Κυβερνητική Οργάνωση συμμετείχε στην περίθαλψη που χρειάζονταν οι επιζώντες που έφταναν στο λιμάνι. Είχαν πολλές μες να φάνε ή να πιουν νερό με αποτέλεσμα να παθαίνουν υπογλυκαιμικό σοκ και να είναι αφυδατωμένοι.

Είχαν πιει, επίσης, παρά πολύ θαλασσινό νερό και είχαν αναπνευστικά, οπότε ήθελαν μια παραπάνω περίθαλψη. Κάποιοι, φυσικά, μετέβησαν στο νοσοκομείο.

Πρόσθεσε ότι «οι περισσότεροι είχαν πυρετό, παρά πολλή ζαλάδα, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, είχαν δερματικά, πόνους από χτυπήματα, πληγές από εγκαύματα που ήταν αρκετά βαριά και έπρεπε να τις καθαρίσουμε. Ορισμένες ήταν λίγο πιο σοβαρές και έτσι έπρεπε κι εκείνοι να πάνε στο νοσοκομείο».

Το ψυχολογικό αποτύπωμα, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν πολύ μεγάλο. Έκλαιγαν, φώναζαν, πάθαιναν κρίσεις πανικού και προσπαθούσαν οι διασώστες να τους ηρεμήσουν.

Όσον αφορά στις πρώτες βοηθήσεις που τους παρέχουν έξω από την αποθήκη στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου διαμένουν προσωρινά, η Μάρα Τριάντου επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή άτομα  χρειάζονται οξυγόνο, ωστόσο με τον πυρετό που εμφανίζουν εμείς δεν μπορούμε να χορηγήσουμε φάρμακα, όπως παρακεταμόλη, και χρειάζεται γιατρός. Είχαν έρθει χθες εδώ πέρα όπως και σήμερα και βοήθησαν».

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο tvxs: «Οι διασωθέντες αναζητούν τρόπο επικοινωνίας με συγγενείς στη χώρα καταγωγής τους» 

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας έχει μεταβεί από χθες στο λιμάνι της Καλαμάτας, προκειμένου να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους διασωθέντες πρόσφυγες από το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Δήλου, να εντοπίσουν τις ανάγκες που υπάρχουν και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

«Οι πρώτες βασικές ανάγκες έχουν καλυφθεί γιατί ο δήμος Καλαμάτας, μαζί και με πολλούς εθελοντές από την ελληνική ομάδα διάσωσης, την πυροσβεστική, φυσικά, και τον Ερυθρό Σταυρό είναι εδώ από την πρώτη στιγμή, όπως και σε προηγούμενα περιστατικά ήταν πολύ ενεργοποιημένοι σε αυτό. Υπάρχουν κι άλλες ανάγκες, βέβαια, και ο χώρος στο λιμάνι είναι για πολύ προσωρινή διαμονή γι’ αυτό κι εμείς όπως μάθαμε θα μεταφερθούν στην Αθήνα σε δομή, η οποία είναι ειδική για την υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οπότε αυτό μάλλον θα γίνει σύντομα μπορεί και σήμερα ή αύριο όπως μας ενημέρωσαν οι αρχές» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην αποστολή στην Καλαμάτα, Ερασμία Ρουμανά.

Διαβάστε: Ναυάγιο στην Πύλο: Αναζητούν τους ανθρώπους τους στο λιμάνι της Καλαμάτας – Αποστολή tvxs

Επισήμανε ότι η διανομή φαγητού γίνεται κανονικά και οι διασωθέντες πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στα βασικά, ενώ όσοι έχουν θέμα υγείας έχουν μεταφερθεί ήδη και στο νοσοκομείο.

«Αυτό που χρειάζεται παραπάνω και θα καλυφθεί με τη μεταφορά τους στην Αθήνα είναι το ψυχολογικό κομμάτι, χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, γιατί καταλαβαίνετε ότι έχουν περάσει μια πολύ τραυματική εμπειρία» πρόσθεσε.

Οι ίδιοι, φυσικά, αναζητούν ανθρώπους με τους οποίους ήταν στο ίδιο πλοιάριο και ταυτόχρονα «θέλουν να έχουν τρόπους επικοινωνίας με τις οικογένειές τους στη χώρα καταγωγής τους, για να τους ενημερώσουν ότι είναι καλά. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα ακόμα και σήμερα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόσφυγες με καταγωγή από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, όπως έχουν δηλώσει οι πρόσφυγες που ήταν στο πλοίο. Είναι νέοι άντρες, επισήμανε, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και έφηβοι ανάμεσα τους. Αυτά πρόκειται να εντοπιστούν, πάντως, στην Αθήνα, μετά από τη μεταφορά τους στη δομή και μέσα από τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.

Κατέληξε ότι οι διασωθέντες «είναι σε σύγχυση, σε σοκ. Όπως κι εμείς άλλωστε, δεν έχει συνειδητοποιήσει τόσο ο κόσμος τι έχει συμβεί, μιλάμε για μεγάλες απώλειες ζωής, το μέγεθος τους δεν το έχουμε ξαναδεί σε αυτό το βαθμό στην περιοχή αυτή οπότε είναι κάτι που έχει συγκλονίσει τους πάντες και τους διασωθέντες και όλους τους υπόλοιπους από εμάς εδώ».

Διαβάστε σχετικά: