Μετά την πρόταση-σοκ της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 49 καταδικασθέντες της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η απάντηση του δικαστηρίου στο αν και ποιοι από αυτούς θα ακολουθήσουν τον Γιώργο Ρουπακιά στη φυλακή, αναμένεται πιθανότατα αύριο Τετάρτη -καθώς σήμερα συνεχίζονται οι αγορεύσεις της υπεράσπισης- και από αυτήν θα κριθούν οι διαδικασίες που θα δρομολογηθούν μετά την ανακοίνωσή της.

Ads

Η Πολιτική Αγωγή είναι απολύτως σαφής σε αυτό που ζητά: Να φυλακιστούν οι δράστες των δολοφονιών και σαφώς να φυλακιστούν όσοι καταδικάστηκαν ότι είχαν την διεύθυνση και τον έλεγχο μίας οργάνωσης που σκότωνε και τραυμάτιζε ανθρώπους. Οι συνήγοροι των θυμάτων τονίζουν πως δε νοείται καταδίκη για τόσο σοβαρά αδικήματα, που διαπράχθηκαν υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, η οποία να μην οδηγεί στην φυλακή τους υπαίτιους.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής δεν δίστασαν μάλιστα να εκφράσουν την οργισμένη αντίδρασή τους στην πρόταση της εισαγγελέως, κατηγορώντας την, εκ του αποτελέσματος, ότι «έχει μετατραπεί σε υπεράσπιση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης» με μια «πρόταση – ντροπή και με αιτιολογία που υποτιμά δικαστήριο και θύματα».

Κατά την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου όλοι οι λόγοι που προβλέπονται στο νόμο ώστε να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, βρίσκουν εφαρμογή και στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και σε όλους τους υπόλοιπους 42 καταδικασθέντες -πλην του Ρουπακιά- για ένταξη και σε όλους όσοι καταδικάστηκαν επιπλέον και ως δράστες των ενεργειών της οργάνωσης. Κατά την εισαγγελέα όλοι οι καταδικασθέντες μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση με την επιβολή όρων.

Ads

Αυτό, ωστόσο, ήταν το τρίτο «χτύπημα» της εισαγγελέως, καθώς είχαν προηγηθεί η πρότασή της το Δεκέμβριο του 2019 για απαλλαγή όλων των τότε κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό της δεν προκύπτει δράση οργάνωσης και πως όλες οι πράξεις της Χρυσής Αυγής είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του», ενώ και στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ουσιαστικά «απολογήθηκε» για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών. Έτσι, όχι μόνο έδειξε ότι παρέμενε αμετακίνητη στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά προχώρησε ακόμη παραπέρα, εμφανιζόμενη σχεδόν να «εξηγεί» στους καταδικασθέντες και τους δικηγόρους τους, για ποιο λόγο ήταν «υποχρεωμένη» να κάνει εκείνη την εισήγηση.

Η χθεσινή εισαγγελική πρόταση προκάλεσε σάλο εντός και εκτός δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων της καταλογίζεται ότι υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, με βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό, στον κινηματογράφο “Έλλη” , με 18 τραυματίες. Επίσης της ασκείται κριτική γιατί δεν ανέφερε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, το 2015.

Η διαδικασία σήμερα θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 το πρωί οπότε και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης που ξεκίνησαν χθες μετά την πρόταση της Α. Οικονόμου. Η υπεράσπιση στοιχίζεται πίσω από το σκεπτικό της Εισαγγελέως και διατείνεται πως δεν προκύπτει από πουθενά η ανάγκη κράτησης των εντολέων τους.

Μεταξύ των συνηγόρων που θα λάβουν τον λόγο θα είναι και συνήγοροι μελών της διευθυντικής ομάδας αλλά και άλλων καταδικασθέντων.