Την οργισμένη αντίδρασή τους στην πρόταση της εισαγγελέως που ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την έφεση, οι καταδικασθέντες της δίκης για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, ταυτιζόμενη προφανώς πλήρως με την υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών, εκφράζουν οι δικηγόροι.

Ads

Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ, τόνισε πως «η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα».

Στο ίδιο μήκος και οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπηκε σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι», τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης.

Ads

«Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει», επισήμανε από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Υποθέσαμε εσφαλμένως ότι δεν γινόταν να πέσει πιο χαμηλά. Κι όμως κατάφερε πάλι να κάνει το ακατόρθωτο, με πρόταση – ντροπή και με αιτιολογία που υποτιμά δικαστήριο και θύματα» εκτίμησε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και πρόσθεσε: «Προφανώς η εισαγγελέας της έδρας βάζει άλλα πράγματα πάνω από την επαγγελματική της αξιοπρέπεια.».

«Η πρόταση της για την αναστολή των ποινών των έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων και περί μη υπάρξεως της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο Π. Σαπουντζάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεσης επίθεσης στο ΠΑΜΕ και πρόσθεσε: «Η κυρία Εισαγγελέας επίσης επικαλέστηκε ότι δε συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις στα πρόσωπα κάποιων κατηγορουμένων αναφερθείσα στην περίπτωση του Μιχαλολιάκου, ο οποίος καταδικάστηκε το 79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους, που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα.».