16.000 ευρώ αποζημίωση θα λάβει ο Ακίφ Ρασούλι, ο πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε τρία χρόνια άδικα από την ελληνική δικαιοσύνη για διακίνηση. «Η αποδοχή της αποζημίωσης συνέβαλε εν μέρει στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης», δήλωσε η Νατάσα Νταϊλιάνη, μία από τους δικηγόρους του Ακίφ της οργάνωσης Legal Centre Lesvos, προσθέτοντας ότι πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή παρά την έλλειψη οποιωνδήποτε αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του. Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο, ο εισαγγελέας αναρωτήθηκε έκπληκτος «Τι τον τον φέρατε τον άνθρωπο εδώ; Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του». Τον Δεκέμβριο του 2022, η απόφαση του εφετείου τον αθώωσε οριστικά και σήμερα ανακοινώθηκε η αποζημίωση του από την ελληνική πολιτεία.

Ads

 

«Θέλω να πω ότι τα λεφτά δεν θα φέρουν πίσω τη ζωή που έχασα τρία χρόνια στη φυλακή. Αλλά μακάρι αυτό να συμβάλλει στο να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους υπόλοιπους που παραμένουν στη φυλακή, ενώ δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κι είναι πολλοί» λέει ο Ακίφ Ρασούλι στο tvxs. Τι σκέφτεται να κάνει από εδώ και στο εξής;

 

«Θέλω να βρω μια δουλειά. Να φτιάξω τη ζωή μου με αξιοπρέπεια και να τα αφήσω όλα πίσω μου. Μια δουλειά νόμιμη είτε εδώ είτε στο εξωτερικό».

Ads

 

Ο Ακίφ Ρασούλι που ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα, αφού οι Ταλιμπάν τον επικύρηξαν στο Αφγανιστάν αφού δολοφόνησαν τον πατέρα του, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους δικηγόρους του αλλά και στον Στέλιο Κούλογλου που με την πρωτοβουλία «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ» πλαισίωσε τον ίδιο αλλά και τον Αμίρ Ζαχίρι.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διεθνοποίησε το γεγονός ότι στην Ελλάδα, πρόσφυγες λαμβάνουν εξοντωτικές ποινές -142 χρόνια ο Μοχάμαντ και από 50 ο Ακίφ και ο Αμίρ- χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον τους, εξαιτίας της νομοθεσίας που προβλέπει πως ενοχοποιείται όποιος κρατάει το πηδάλιο κατά την είσοδο στη χώρα. Στην πραγματικότητα οι πραγματικοί διακινητές εχουν διαφύγει και συλλαμβάνονται αθώοι.

 

«Είναι εξωφρενικό το ότι οι αρχές πρέπει να επιδιώκουν να αποτρέψουν τους αιτούντες άσυλο στοχοποιώντας ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο. Ούτε ο Μοχαμάντ ούτε οι Αφγανοί είχαν δει ποτέ τη θάλασσα πριν μπουν σε αυτές τις βάρκες» είχε δηλώσει ο Στ. Κούλογλου που συγκέντρωσε 1000 υπογραφές υπέρ μιας δίκαιης δίκης για τους πρόσφυγες και κάλεσε ευρωβουλευτές και διεθνή ΜΜΕ να παρακολουθήσουν από κοντά τις δίκες fast track.

 

H πανηγυρική δικαίωση του Αμίρ και του Ακίφ τον Δεκέμβριο του 2022 έκανε τον γύρο του κόσμου. Το ιδιο και οι εικόνες από τη συναυλία συμπαράστασης στη Λέσβο με τον τίτλο «50 τραγούδια για 100 χρόνια φυλακή», της Πρωτοβουλίας για μια Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ με τον Φ. Δεληβοριά, τον Δ. Μητσοτάκη, τη Μ. Φριτζήλα, τη Μ. Παπαγεωργίου, τον Δ. Μυστακίδη, τη Ν. Φασουλη τον Φ. Σιώτα και τους τους Salia Balia, με την παρουσία και την ομιλία του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου.

 

Διαβάστε ακόμη: 50 τραγούδια για 100 χρόνια φυλακή: Δείτε τη μεγάλη συναυλία στη Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Τώρα η αποζημίωση που εκδίκασε το δικαστήριο, ίσως φέρει πιο κοντά τη δικαίωση για τους υπόλοιπους πρόσφυγες που κρατούνται χωρίς κανένα στοιχείο στη φυλακή.

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα του σχετικού με το θέμα νέου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια»