Ο  αναθεωρητισμός γύρω από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εξυφαίνεται χρόνια τώρα από την ακροδεξιά, την οποία ακολουθεί στο αφήγημα με γοργά βήματα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Είδαμε προχθές το ντροπιαστικό βίντεο της Ομάδας Αλήθειας, του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ, ένα βίντεο διαστρέβλωσης της Ιστορίας που προσβάλλει τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν και θυμόμαστε τον υπουργό κ. Συρίγο προ λίγων μηνών, να δηλώνει πως η αντίσταση στη χούντα είναι «πολιτική μυθολογία».

Στον ίδιο ρυθμό, απ’ότι φαίνεται, «χτυπά το ντέφι» κάποιων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, που δεν θέλουν να κρύψουν το γεγονός ότι ασπάζονται τις απόψεις αυτές. Εξ’άλλου, όπως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος έχει αποκαλύψει, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι από τους πρώτους χορηγούς της ΝΔ, γι’αυτό και η κ. Κεραμέως έχει δώσει γη και ύδωρ!

Την επιστολή που δημοσιεύει σήμερα το tvxs, την έστειλε διευθυντής ιδιωτικού σχολείου των βορείων προαστίων Άρης Καντάς, προς τους γονείς των μαθητών ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ads

Η επιστολή με τον -σαφώς ειρωνικό τίτλο- «Ένα, δύο, τρία, πολλά πολυτεχνεία» ανάμεσα σε άλλα γράφει, πως «…η Αριστερά διεκδίκησε ένα ακόμα πρωτείο και προκάλεσε ένα διαχωρισμό αντιστασιακών και μη», ότι «το Πολυτεχνείο επιδέχεται πολλές ερμηνείες» κ.α.

Ο διευθυντής, αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινιστεί για ποιο Πολυτεχνείο μιλάμε: «Για εκείνο των απλών ανθρώπων από διάφορους πολιτικούς χώρους;» (!), «για εκείνο των επώνυμων και ανώνυμων αντιστασιακών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν; Για εκείνο που άθελά του παρήγαγε στρατιά όψιμων αντιστασιακών (!) μετά το 1974. Για εκείνο που δημιούργησε κομματικά στελέχη τα οποία εξαργύρωσαν με θώκους την αντίσταση στη δικτατορία ή χειρότερα την υποτιθέμενη αντίσταση;».

Τα ερωτήματα που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν πλήρως την ιστορία δεν έχουν τέλος. Ο διευθυντής φτάνει να λέει ότι το Πολυτεχνείο θεωρείται ότι μόνο του γκρέμισε τη δικτατορία και εκφράζει τον φόβο μην ακουστεί «αιρετικός» αίσθημα που όπως γράφει νιώθει κάθε φορά που συζητάει με τους μαθητές «θέματα ταμπού» της ιστορίας.

Έτσι αποκαλούσε η ακροδεξιά πάντα το Πολυτεχνείο. Ένα θέμα ταμπού. Και προειδοποιούσε πως κάποτε θα ακουστεί και θα επιβληθεί η αληθινή ιστορία του. Δεν το έκανε η ίδια, το πράττει με περίσσιο ζήλο το μείγμα φιλελευθερισμού και ακροδεξιάς του Κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως, που η ιδιωτική εκπαίδευση «συγκρούεται» με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ, είδαμε ιδιωτικά σχολεία να περιφρονούν την εγκύκλιο που όριζε γιορτή την 17η Νοέμβρη και να ανακοινώνουν επιδεικτικά πως θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα μαθήματα. Η κ. Κεραμέως δεν αντέδρασε με την αυθαίρετη παραβίαση της εγκυκλίου από την πλευρά  των σχολαρχών όπως θα έκανε για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, είχαμε ζήσει την παρέμβαση Μπογδάνου για να απολυθεί εκπαιδευτικός, το μεγάλο σκάνδαλο που ανέδειξε η ΟΙΕΛΕ με τις παράνομες διπλές συμβάσεις των εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτήρια ώστε να γλιτώνουν τις αποζημιώσεις όταν τους απολύουν και τον πρωτοφανή αριθμό απολύσεων (30% των εκπαιδευτικών) μεταξύ άλλων.

Είναι τόσα τα δώρα της κυβέρνησης στους σχολάρχες χορηγούς της, που κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να δηλώσουν στην κυβέρνηση και τους πελάτες τους ιδεολογική συμπόρευση.

Ο κ. Καντάς, κλείνει την επιστολή του μιλώντας για φόρο τιμής στους πολλούς ανώνυμους και στους λιγότερο επώνυμους που έκαναν το καθήκον τους για το κοινό καλό. Όμως οι νεκροί του Πολυτεχνείου όπως και οι αγωνιστές ενάντια στη Χούντα, είχαν ονόματα και ιδεολογία να υπερασπιστούν. Αυτό δεν συμφέρει την κυβέρνηση με τον Alt Right χαρακτήρα και θέλει να το απαλλείψει και από τα βιβλία και από τα σχολεία, από τα οποία όπως φαίνεται στοχεύει να αποσύρει τον εορτασμό της επετείου.