Ως μια «από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις αγωγής SLAPP στην Ευρώπη», στρατηγικής αγωγής κατά της συμμετοχής του κοινού, χαρακτηρίζει με δήλωσή του στο Tvxs.gr ο Τζέιμι Γουάιζμαν, υπεύθυνος υποστήριξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) για την Ευρώπη, τις αγωγές που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, κατά ελληνικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και πρώην Διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης, κατέθεσε καταχρηστική αγωγή (SLAPP) και εναντίον του tvxs.gr ύψους 550.000 ευρώ, για δημοσιεύματα γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είχαν προηγηθεί στις 5 Αυγούστου 2022, οι αγωγές κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», του ερευνητικού μέσου Reporters United, των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου, καθώς και κατά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο κ. Δημητριάδης ζητά αποζημίωση 250.000 ευρώ από την «ΕΦΣΥΝ», και 150.000 ευρώ από τους Reporters United και τους δημοσιογράφους της.

Επιπλέον, απαίτησε από τον Κουκάκη, δημοσιογράφο που όπως αποκαλύφθηκε είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και ο ίδιος με κατασκοπευτικό λογισμικό, να κατεβάσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έρευνα της Reporters United που αναφερόταν στο πρόσωπό του και το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς και να καταβάλει αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ.

Ads

Στις 24 Νοεμβρίου του 2023, κατέθεσε και δεύτερη αγωγή κατά της εφημερίδας και τριών στελεχών της καθώς και κατά τριών δημοσιογράφων των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Αυτή η δεύτερη αγωγή – συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους εναγόμενους – επίσης αφορά ρεπορτάζ τους σχετικά με τις φερόμενες σχέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού. Επίσης, κατατέθηκε άλλη μία αγωγή κατά της Alter Ego Media.

Όπως τονίζει στο Tvxs ο Τζέιμι Γουάιζμαν, «αυτή η αγωγή που κατέθεσε ο κ. Δημητριάδης κατά ελληνικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων για τις αποκαλύψεις δημόσιου συμφέροντος σχετικά με το λογισμικό κατασκοπείας, είναι μια από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις στην Ευρώπη μιας SLAPP (στρατηγικής αγωγής κατά της συμμετοχής του κοινού), μιας μορφής ενοχλητικής νομικής πίεσης που κατατίθεται από ισχυρά άτομα και αποσκοπεί στη φίμωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Ο κ. Γουάιζμαν αναφέρει ακόμη ότι «η IPI, μαζί με τις οργανώσεις-εταίρους της Media Freedom Rapid Response (MFRR), είναι υπερήφανη που στήριξε τους Reporters United με νομική βοήθεια για να πολεμήσουν αυτή την υπόθεση στο δικαστήριο» και καταλήγει:

«Τα μάτια της ευρωπαϊκής κοινότητας για την ελευθερία του Τύπου θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Ελπίζουμε σε μια θετική έκβαση που θα αναγνωρίζει τον ξεκάθαρο χαρακτήρα του δημόσιου συμφέροντος του ρεπορτάζ και θα απορρίπτει την αγωγή».

Αντιδράσεις

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των πολλαπλών καταχρηστικών αγωγών με σκοπό την φίμωση του Τύπου (SLAPPs) από τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τις οποίες αξιώνει εξοντωτικά ποσά ως αποζημίωση για τα ρεπορτάζ τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πριν λίγες μέρες, με κοινή ανακοίνωσής τους, διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου ζητούσαν την απόσυρση της αγωγής, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες «καταστολής» της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα.