Να αποσύρει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης την εκφοβιστική και «αβάσιμη αγωγή για δυσφήμιση» που έχει καταθέσει κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης ζητούν διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου σε κοινή δήλωσή τους.

Ads

Για άλλη μια φορά, σύσσωμες οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν  την αγωγή ως ένα αβάσιμο «εντυπωσιακό δείγμα SLAPP (στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού)» και την καταδικάζουν ως μια «καταχρηστική και εκβιαστική προσπάθεια να φιμωθεί το ερευνητικό ρεπορτάζ για ένα σημαντικό θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος όπως είναι οι σχέσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού  στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 17/1 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, αποκάλυψε ότι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και πρώην Διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, κατέθεσε καταχρηστική, προδήλως αβάσιμη, αγωγή (SLAPP) εναντίον και του tvxs.gr ύψους 550.000 ευρώ, για τις αποκαλύψεις γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Το κράτος δικαίου δυστυχώς δεν υφίσταται πια στην Ελλάδα. Η χώρα έχει γίνει μπανανία, και αυτοί που το καταπατούν, οι βιαστές του κράτους δικαίου, τώρα παίρνουν εκδίκηση», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Οι εννέα οργανώσεις, που υπογράφουν τη δήλωση, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες «καταστολής» της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να αναφέρουν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα τόσο σε διεθνείς οργανισμούς και όσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δημοσιογραφικών οργανώσεων:

“Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και οι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που υπογράφουν, καταδικάζουμε για άλλη μια φορά την αβάσιμη αγωγή δυσφήμισης που κατέθεσε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού, εναντίον Ελλήνων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, και καλούμε τον ενάγοντα να αποσύρει επειγόντως την αγωγή αυτή ενόψει της επικείμενης ακροαματικής διαδικασίας.

Με την πρώτη ακρόαση στο Πρωτοδικείο Αθηνών να έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2024, μετά από ενάμιση χρόνο καθυστέρησης, για άλλη μια φορά σύσσωμοι  χαρακτηρίζουμε την αγωγή αυτή ως SLAPP (στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού) και ως μια καταχρηστική και εκβιαστική προσπάθεια να φιμωθεί το ερευνητικό ρεπορτάζ για τις σχέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού  λογισμικού στην Ελλάδα.

Η αγωγή του Δημητριάδη – ο οποίος ανήκει στην ισχυρή οικογένεια Μητσοτάκη – κατατέθηκε στις 5 Αυγούστου 2022 κατά της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ, της διαδικτυακής ερευνητικής πύλης Reporters United, των δημοσιογράφων τους Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και κατά του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ζητά αποζημίωση 250.000 ευρώ από την ΕΦΣΥΝ, και 150.000 ευρώ από τους Reporters United και τους δημοσιογράφους της. Επιπλέον ο Δημητριάδης απαίτησε από τον Κουκάκη, δημοσιογράφο που στοχοποιήθηκε με κατασκοπευτικό λογισμικό, να κατεβάσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έρευνα της Reporters United που αναφερόταν σστο πρόσωπό του και το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς και να καταβάλει αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που διεκδικεί είναι 550.000 ευρώ.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατατέθηκε την ημέρα που ο Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και θείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την προηγούμενη ημέρα, η ΕΦΣΥΝ και οι Reporters United είχαν δημοσιεύσει αποκαλύψεις για τη σχέση του Δημητριάδη με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων την εποχή που εκείνος επόπτευε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στις 3 Ιουνίου, ένα άλλο κοινό ρεπορτάζ είχε φέρει στο φως στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Δημητριάδης συνδεόταν με ένα δίκτυο επιχειρηματιών και εταιρειών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa. Η εν λόγω εταιρεία εκείνη την εποχή εμπορευόταν το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από ανεπιβεβαίωτους παράγοντες για την παρακολούθηση πολλών υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων και μέσων ενημέρωσης.

Μετά την κατάθεση της αγωγής, πολλές από τις οργανώσεις μας την χαρακτήρισαν ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα SLAPP και μια προσπάθεια να φιμωθεί η ερευνητική δημοσιογραφία για ένα σημαντικό θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Η διαπίστωση αυτή στηρίχθηκε και από τον Συνασπισμό κατά των SLAPPs στην Ευρώπη (CASE). Ενάμιση χρόνο μετά, ο χαρακτήρας αυτής της αγωγής παραμένει αβάσιμος, ενώ οι πρόσφατες αποκαλύψεις έχουν ενισχύσει περαιτέρω τα εν λόγω ρεπορτάζ. Αντί να στοχοποιούνται από οικονομικά και ψυχολογικά εξαντλητικές αγωγές, τόσο οι Reporters United όσο και η ΕΦΣΥΝ αξίζουν τα εύσημα για τα ρεπορτάζ τους.

Οι οργανώσεις μας συναντήθηκαν με δημοσιογράφους των Reporters United τον Σεπτέμβριο του 2023 στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής για την ελευθερία του Τύπου στην Αθήνα για να συζητήσουν περαιτέρω την αγωγή και τον αντίκτυπό της. Είμαστε περήφανοι που μέσω της Media Freedom Rapid Response (Ταχεία Ανταπόκριση για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης) συμβάλλαμε στη στήριξη των στοχοποιημένων μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων για την κάλυψη των νομικών εξόδων τους σε αυτή τη δικαστική υπόθεση.

Σημειώνουμε με προβληματισμό ότι στις 24 Νοεμβρίου 2023, ο Δημητριάδης κατέθεσε και δεύτερη αγωγή της ΕΦΣΥΝ και τριών στελεχών της καθώς και κατά τριών  δημοσιογράφων των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Αυτή η δεύτερη αγωγή – συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους εναγόμενους – επίσης αφορά ρεπορτάζ τους σχετικά με τις φερόμενες σχέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού. Επίσης, κατατέθηκε άλλη μία αγωγή κατά της Alter Ego Media, ενώ υπήρξαν και άλλες απειλές για νομικές ενέργειες.

Οι οργανώσεις μας επισημαίνουν τις ανησυχητικά επαναλαμβανόμενες νομικές προσπάθειες για την καταστολή της δημοσιογραφικής έρευνας για τις σχέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού. Εν όψει της πρώτης ακρόασης, καλούμε τον κ. Δημητριάδη να αποσύρει την αγωγή και να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις για την αφαίρεση του άρθρου και την οικονομική αποζημίωση. Εάν η αγωγή δεν αποσυρθεί, καλούμε το δικαστήριο να την απορρίψει και να αναγνωρίσει τον καταχρηστικό της χαρακτήρα, την ακρίβεια και το δημόσιο ενδιαφέρον του δημοσιεύματος, καθώς και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο νομικού εκφοβισμού εκ μέρους του κ. Δημητριάδη κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Ζητάμε από τους δικαστικούς λειτουργούς να αξιολογήσουν προσεκτικά τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Οι οργανώσεις μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα αναφέρουν περαιτέρω επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συνεχίσουμε, επίσης, να θέτουμε στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ομάδα Δράσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων τις υποθέσεις SLAPP ως ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Την ώρα που τα θεσμικά όργανα της Ευρώπαϊκής Ένωσης προχωρούν στην επίσημη έγκριση της οδηγίας κατά των SLAPP και της σχετικής σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο σε εθνικό επίπεδο ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα φιμώνονται από αυτές τις καταχρηστικές αγωγές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι οργανώσεις μας παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ελπίζουν στην θετική έκβαση της υπόθεσης.

Υπογράφεται από τις οργανώσεις:

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)

ARTICLE 19 Europe (A19)

Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ)

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF)

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

OBC Transeuropa (OBCT)

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)

Οργανισμός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO)

Η δήλωση αυτή συντονίστηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) στο πλαίσιο της Media Freedom Rapid Response (Ταχεία Ανταπόκρισης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης MFRR), ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που παρακολουθεί και αντιδρά στις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ, στις υποψήφιες χώρες και στην Ουκρανία. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.”