Πώς επιβιώνει η ανεξάρτητη και ερευνητική δημοσιογραφία σήμερα; Πώς απαντά στις αγωγές SLAPP, τις παρακολουθήσεις από την πολιτεία και όλους τους τρόπους που χρησιμοποιεί η οικονομική και πολιτική εξουσία για να τη φιμώσει και να εξοντώσει οικονομικά δημοσιογράφους και ΜΜΕ; Πώς θα προστατευτεί η δημοσιογραφία σε μια χώρα που καθίζει στο εδώλιο δημοσιογράφους και μέλη της ΑΔΑΕ κι όχι τους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα;

Ads

Αυτά και άλλα ερωτήματα τέθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση της “Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος” την Δευτέρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στην οποία συμμετείχε και το tvxs.

Συντόνισαν ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, η Εμμανουέλα Αργείτη και η Μάχη Νικολάρα ενώ η Λαμπρινή Παπαδοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ μίλησε για εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και διοίκησης.

Αόρατο τείχος παρά τις επιτυχίες

Στο πρώτο πάνελ, φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι μικρών ερευνητικών ομάδων, που τάραξαν τα νερά της πολιτικής ζωής με τις αποκαλύψεις τους, το «οικοσύστημα της μαρίδας» όπως το αποκάλεσαν.

Ads

«Δεν βγαίνει οικονομικά αυτό το μικρό Γαλατικό χωριό, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες μας είναι από τις πιο πολυδιαβασμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε κι άλλες δουλειές» είπε ο Κώστας Ζαφειρόπουλος από το MIIR (Mediterranean Institute for Investigative Reporting ). «Αναγκαζόμαστε να γινόμαστε πρότζεκτ μάνατζερ και άλλα που δεν είναι η δουλειά μας. Μας ζορίζει η πολυπλοκότητα ρόλων που προκύπτει από έλλειψη χρηματοδότησης. Ακόμα και επί αριστερής διακυβέρνησης (προ λίστα Πέτσα), δεν ήρθε μια ουσιαστική ρύθμιση ενίσχυσης του παραδοσιακού τύπου».

Ο Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου από το Manifold συνέχισε λέγοντας πως οι ομάδες αυτές, δεν είναι περιθωριακά εγχειρήματα, αντιθέτως ήταν αυτές που μετασχημάτισαν την πολιτική ατζέντα αποκαλύπτοντας το έγκλημα της Πύλου, το σκάνδαλο Predator κ,α. «Ενώ αυτή η πληροφορία βγήκε έξω και έκανε ντόρο χρειάστηκε τη μεσολάβηση της πολιτικής για να γίνει όλο αυτό. Παρά τις επιτυχίες υπάρχει αόρατο τείχος δημοσιότητα που δεν σπάει.

Από τον αλγόριθμο των σόσιαλ έως τους μηχανισμούς προπαγάνδας στην Ελλάδα, δημιουργείται μονοφωνία. Είμαστε ή νέοι δημοσιογράφοι ή άνθρωποι όπως η Ελίζα Τριανταφύλλου, που έχουν δουλέψει σε μεγάλα μέσα. Πολλοί από μας δεν είμαστε καν μέλη της ΕΣΗΕΑ, είτε γιατί είμαστε free lancers, είτε λόγω δυσπιστίας του χώρου. Θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η ΕΣΗΕΑ δείχνοντας έμπρακτη στήριξη. Ακριβώς επειδή είμαστε μικρές ομάδες θα θέλαμε πχ έναν χώρο να μπορέσουμε να τον κάνουμε χώρο εργασίας συνάντησης λειτουργίας. Είναι το ελάχιστο». Η Ελίζα Τριανταφύλλου (Inside Story) πρόσθεσε πως το μέσο τους έγινε γνωστό όταν άρχισαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ να ασχολούνται με τις υποκλοπές.

Σχολιάζοντας αυτοκριτικά ο Γ.Ορέστης συμπλήρωσε πως οι ερευνητικές ομάδες φοβούνται το σχόλιο :«γιατί δεν έχουμε πει ότι τα στοιχεία για Predator δείχνουν οργανωμένο κύκλωμα εκβιαστών; Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε για να μη θεωρηθεί πως δεν είμαστε σοβαροί και πιστοί στην είδηση. Στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουμε 4 παίκτες που παίζουν παιχνίδια, δεν μπορούμε να το πούμε. Πρέπει να μπούμε σε πιο θαρραλέα διατύπωση»

Δολοφονήθηκαν 2 μαφιόζοι που συνδέονται με επιχειρηματίες και τα ΜΜΕ είναι σε άρνηση

Ο Νικόλας Λεοντόπουλος (Reporters United) διαφώνησε: «Βγήκαμε με τίτλο Μεσοτοιχία Predator – Μαξίμου και παραιτήθηκε o Δημητριάδης και το κόστος το πήραμε».

Ο δημοσιογράφος έδωσε έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των ομάδων. «Ενώ τα πράγματα είναι ανταγωνιστικά σε συγκεκριμένα πρότζεκτ έχουμε συνεργαστεί όλοι μεταξύ μας. Θέλω να τονίσω την αλληλεγγύη, κάτι φοβερό σαν ήθος που διαμορφώνεται.

Δεν μου αρέσει η αγιοποίηση της παλιάς δημοσιογραφίας. Στην Ελευθεροτυπία ήμασταν οι πιο αδέσμευτοι πχ και η εφημερίδα δεν έβγαλε κανένα θέμα μας την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων. Ψάχναμε ΜΜΕ στο εξωτερικό για να δημοσιεύσουμε τους νεκρούς των ολυμπιακών αγώνων. Ούτε στην Ελευθεροτυπία δεν μπορούσε να δημοσιευτεί!

Σαν κλάδος συνολικά είμαστε σε φοβερή άρνηση. Τους τελευταίους έξι μήνες δολοφονήθηκαν δύο μαφιόζοι ο Ρουμπέτης και ο Ζαμπούνης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε σε αυτοκίνητο που ανήκε στον ΣΚΑΙ, ευθεία σύνδεση με επιχειρηματία χώρας . Ξέρουμε ότι είχε προσληφθεί από τον δήμο Πειραιά και είχε προσωπική σχέση με τον Μαρινάκη. Για τον Ζαμπούνη, είναι πασίγνωστο ότι το 2018 έγινε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του ενώ έβγαινε από τα γραφεία της Aegean του Μελισσανίδη. Το θέμα δεν είναι να σπεκουλάρουμε ενάντια των επιχειρηματιών, αλλά δεν γίνεται να κάνουν τα ΜΜΕ ότι δε συμβαίνει τίποτα! Δύο μιντιακοί όμιλοι συνδέονται».

Σαρώνουν στα βραβεία ομάδες με χρηματοδότηση από ξένες πρεσβείες, κυβερνήσεις, κράτη

Ο Νικόλας Λεοντόπουλος θεωρεί την απόλυτη οικονομική ανεξαρτησία άπιαστο όνειρο.

«Θα ήθελα να μας χρηματοδοτεί το κοινό αλλά αυτό σου ασκεί άλλες πιέσεις. Όταν ο Πολάκης έκανε τουίτ ενάντια σε δημοσιογράφο το καταγγείλαμε. Το κοινό μας ήταν αρνητικό κι έγραφε, ότι υποστηρίζουμε τον Πρετεντέρη τον Τσίμα κλπ. Λέμε όχι στη σχέση με κόμματα και κράτος, όχι χρηματοδότηση από ξένα κράτη. Στο παγκόσμιο στερέωμα σαρώνουν στα βραβεία ομάδες με χρηματοδότηση από ξένες πρεσβείες, κυβερνήσεις, κράτη. Δίνω το παράδειγμα ΜΜΕ που ξιφουλκούν κατά της Ρωσίας με βασική χρηματοδότρια την αμερικανική κυβέρνηση.

Μια νέα τάση στην ευρωπαϊκή δημοσιογραφία είναι η απευθείας χρηματοδότηση από την Κομισιόν. Είναι δύσκολο να πεις όχι οπότε πάνε οι δημοσιογράφοι προς τα εκεί. Αλλά όταν είσαι εξαρτώμενος πως θα κάνεις δημοσιογραφία; Υπάρχουν ανεξάρτητοι αριστεροί τολμηροί δημοσιογράφοι στο εξωτερικό που έκαναν έρευνα με χρήματα από το κράτος και τα ιδρύματα και μετά από 15 χρόνια εξουδετερώθηκαν γιατί αυτό καθόρισε την ατζέντα τους. Μια έρευνα που πρέπει να κάνουμε είναι σε σχέση με τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας (Ωνάση και Νιάρχου). Έχουμε ελάχιστα κριτικά ρεπορτάζ γι’αυτά τα δύο ιδρύματα».

Η Ηλιάννα Παπαγγελή από το Solomon εξήγησε πως η ΑΜΚΕ τους, χρηματοδοτείται είτε μέσα από οργανισμούς του εξωτερικού είτε από φιλανθρωπικά ιδρύματα κι ένα μικρό ποσοστό από συνδρομές που δεν ξεπερνούν τις 10.000 το χρόνο. «Χρησιμοποιούμε το επιχειρηματικό μοντέλο του αυτοσχεδιασμού. Αυτοσχεδιάζουμε κάθε μέρα. Είμαστε νέοι άνθρωποι χωρίς εμπειρία γύρω από επιχειρηματικότητα.
Η αναγνωρισιμότητα δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε οικονομική στήριξη. Μεγάλωσε η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Πριν 2 χρόνια ήμασταν 3 άνθρωποι, σήμερα 7 αλλά ακόμα κι έτσι οι όροι της δουλειάς είναι εξαντλητικοί»

Παρόλα αυτά το Solomon ανέδειξε το θέμα της Πύλου και βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών για το ρεπορτάζ αυτό και διακρίθηκε. «Το μεγάλο σοκ ήταν όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Μαλιχούδη από ΕΥΠ. Δεν γνωρίζαμε, δεν είχαμε τρόπους να το διαχειριστούμε δεν είχαμε εμπειρία. Θέλω να τονίσω όμως ότι δεν θα φτάναμε σε βράβευση αν δεν υπήρχε σε συνεργασία με ομάδες εκτός συνόρων. Είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες».

Ο Σωτήρης Μανιάτης (ΕΦΣΥΝ) είπε πως το ερώτημα ποιος πληρώνει για ενημέρωση μοιάζει με το ποιος πληρώνει τον βαρκάρη.

Τόνισε πως «…η δημοσιογραφία είναι συχνά επικίνδυνο σπορ. Το εγχείρημα μας έχει τις ιδιομορφίες του. Είναι ένα συλλογικό μοντέλο σε ένα περιβάλλον που δεν βοηθά με την πτώση πωλήσεων και το σοκ της ψηφιακής μετάβασης. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε λιγότερους αναγνώστες. Στην Ελλάδα το ποσοστό εκείνων που αγοράζουν εφημερίδα είναι μικρότερο από 1% . Η αναλογία στην ΕΕ είναι 10πλάσια. Προσθέστε και τα μονοπώλια στη διανομή τύπου, τη μείωση σημείων πώλησης. Μιλάμε για διωγμό του εντύπου τύπου.

Γι’αυτό θα κάνουμε καμπάνια, θα καλέσουμε ενώσεις να στηρίξουν την απαίτηση η πολιτεία να κάνει το στοιχειώδες χρέος της. Να χρηματοδοτήσει την επέκταση σημείων πώλησης. Στο Βέλγιο 600.000 εφημερίδες μοιράζονται με κρατική επιδότηση».

Ο Κωνσταντίνος Πουλής (The Press Project) τόνισε πως:

«Το σκάνδαλο υποκλοπών ήταν κομβική στιγμή για τη δημοσιογραφία στη χώρα. Είχαμε δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα ήττα για δημοσιογραφία στη χώρα μας γιατί αυτό που περιμέναμε να γίνει δεν συνέβη. Χάνουμε επικοινωνιακά γιατί η άλλη πλευρά πέρασε το… δεν ενδιαφέρουν αυτά κανέναν. Ήταν ελάχιστες στιγμές που υπήρξε ρωγμή στο σύστημα όπως η άνοδος σύριζα και το δημοψήφισμα έκτοτε τρώμε σφαλιάρες.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση είπε πως τα χρήματα καλύπτονται κατά 86% από τους αναγνώστες. «Σκεφτόμαστε ότι εφόσον τα έξοδά μας καλύπτονται έτσι μπορούμε να έχουμε συμπληρωματική αναζήτηση πόρων από ερευνητικά προγράμματα για ερευνητική δημοσιογραφία. Το άλλο που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να δίνουμε κάτι στα αγγλικά. Αν θέλει κάποιος να διαβάσει ειδήσεις στα αγγλικά σήμερα, πρέπει να πάει στην Καθημερινή. Θα φροντίσουμε να συγκεντρωθεί ποσό ώστε να ξεκινήσουμε και μετά θα κάνουμε καμπάνια στο εξωτερικό μέσω αδελφών μέσων με αίτημα να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα».

Αγωγές SLAPP: Οικονομικός στραγγαλισμός ανεξάρτητων ΜΜΕ

Εκ μέρους του Τvxs η Φωτεινή Λαμπρίδη τόνισε πως «Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δίνει σήμερα άνιση μάχη για να υπάρχει και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως αυτή η μάχη είναι υπέρ της δημοκρατίας».

«Το tvxs συντηρείτε σε έναν βαθμό από τους συνδρομητές του, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν το 1/20 των πιστών αναγνωστών του επέλεγε συνειδητά να πληρώνει αυτά τα λίγα χρήματα για την ενημέρωσή του. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότεροι δημοσιογράφοι, περισσότερη έρευνα σε βάθος. Και σε κοινωνικό επίπεδο, περισσότερος έλεγχος στην εξουσία άρα μεγαλύτερο ανάχωμα στη δημοκρατία. Κάθε αναγνώστης μπορεί να συνδράμει σε 3 ΜΜΕ με το ποσό που πληρώνει για το Netflix. Ποσό που ισοδυναμεί με 3 καφέδες το μήνα.

Δεν είναι λίγα και εκείνα τα εγχειρήματα όμως τα οποία στηρίζονται από δωρεές, ή χρηματοδότηση κάτω από το τραπέζι επιχειρηματιών οι οποίοι είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν μια έρευνα που θα θίξει τον ανταγωνιστή τους στην αγορά. Αυτή είναι άλλη μία παγίδα. Δημοσιογράφοι που αυτοαποκαλούνται “ανεξάρτητοι” προσαρμόζουν το θέμα τους στα γούστα του χορηγού. Είναι η λεγόμενη θεματική χρηματοδότηση.

Ένα από αυτά είναι και το tvxs. O ανιψιός του Πρωθυπουργού και πρώην Διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, κατέθεσε καταχρηστική, προδήλως αβάσιμη, αγωγή (SLAPP) εναντίον του tvxs.gr ύψους 550.000 ευρώ, για τις αποκαλύψεις γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε αυτά τα 550.000 προσθέστε άλλα 200.000 που ζητάει πρώην στέλεχος της αμαρτωλής UNICEF από εμένα και το tvxs.

Αναφέρω χαρακτηριστικά, πως τo site μας αποκάλυψε στις 20 Απριλίου 2018, τα δύο πορίσματα που διατάχθηκαν και διαπίστωναν υπέρογκους μισθούς, προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF. Λίγο αργότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της UNICEF Γρηγόρης Φελώνης, κάνει μήνυση στο tvxs και εμένα με αφορμή σχετικό με την υπόθεση ρεπορτάζ, καθώς και αγωγή μέσω της οποίας ζητάει αποζημίωση 200 χιλιάδες ευρώ. Η δίκη που αφορά το ποινικό μέρος πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου και καταδικάστηκαν -πρωτόδικα!- το tvxs και εγώ σε 18 μήνες φυλάκισης παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος επέμενε πως δεν μπορεί να καταδικαστούμε εμείς εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη που αφορά τα στελέχη της UNICEF στα οποία έχουν ασκηθεί διώξεις. Για το σκάνδαλο UNICEF δηλαδή μέχρι τώρα, καταδικάστηκε το μέσο που το αποκάλυψε. Είναι σαφές ότι τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που καταφεύγουν σε SLAPP αγωγές επιδιώκουν εκτός από την αυτολογοκρισία και τον οικονομικό μας στραγγαλισμό»

Με τις παρακολουθήσεις κατέστρεψαν τις ζωές των πηγών μας

Ο Κώστας Βαξεβάνης έδωσε έμφαση στο ότι η δημοσιογραφία είναι απροστάτευτη στην Ελλάδα.

«Αν γράψω κάτι και μου κάνουν μήνυση πάω αυτόφωρο. Δεν το άλλαξε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το να πηγαίνουν τον δημοσιογράφο με χειροπέδες. Απειλή και εκβιασμός. Και μιλάμε για το μεροκάματο; Μα δεν θα υπάρχει δημοσιογραφία σε λίγο. Η ΕΣΗΕΑ -και να με συγχωρήσετε – πρέπει να ασχοληθεί εκτός από το μεροκάματο και με το δικαίωμα μας να λέμε την αλήθεια.

Το Documento έχει γύρω στις 130 μηνύσεις και αγωγές. 130 δικές με 3000 αμοιβή δικηγόρου ο δημοσιογράφος γίνεται όμηρος αρχίζει να αυτολογοκρίνεται. Όλα αυτά καταλήγουν στον οικονομικό στραγγαλισμό και μετά στις παρακολουθήσεις.

Στην Eυρώπη η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη στο δικαίωμα μας. Υπάρχουν δεκάδες αθωωτικές αποφάσεις για δημοσιογράφους που πχ έχουν αποκαλέσει τον αρχιεπίσκοπο καραγκιόζη. Εδώ σε πάνε με χειροπέδες».

Ο Θανάσης Κουκάκης, θύμα παρακολούθησης και ο ίδιος τόνισε:

«Οι υποκλοπές δεν αφορούν εμένα και τους άλλους συναδέλφους, αφορούν κυρίως τις πηγές μας. Αισθάνομαι θλίψη γιατί το διάστημα 21 -22 που ήμουν υπό παρακολούθηση, οι ενεργές πηγές μου υπέστησαν διώξεις. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί, στέλεχος του υπ. Οικονομικών επί 15ετία μπαίνει στο αρχείο. Γιατί υπουργός εκπαραθυρώνεται, άλλο στέλεχος βρίσκεται χωρίς δουλειά. Μετά καταλάβαμε βέβαια.

Πρέπει η Ελλάδα να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία έτσι θα καταπέσουν οι αγωγές, αλλά θα ξεπεράσει η κυβέρνηση τον εαυτό της;»

Ο Σταύρος Μαλιχούδης ρωτήθηκε πως ένιωσε όταν έμαθε ότι τον παρακολουθούν. «Ένιωσα άγνοια κινδύνου. Δεν το πήρα στα σοβαρά στην αρχή. Μετά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι έχεις εκθέσει κόσμο άθελα σου, όπως εργαζόμενοι σε ΜΚΟ άνθρωποι χωρίς χαρτιά κλπ. Ευτυχώς είχα κι εγώ την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ και ξένων ενώσεων».

Ο Τάσος Τέλογλου υπογράμμισε πως «Δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που μας παρακολουθεί όλες τα ίδια κάνουν, απλά αυτοί εκμεταλεύτηκαν την τεχνολογία κι έκαναν τη βιοτεχνία βιομηχανία.

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που κάνουν αγωγές είναι γιατί οι επιχειρήσεις του τύπου είναι αδύναμες. Το ’10 ή το ’12 δεν θα σκεφτόταν κανείς την αγωγή. Το κράτος προσπαθεί να ελέγξει τον τύπο. Αλλά να ρωτήσω κάτι: πόσοι συνάδελφοι δουλεύουν σε γραφεία τύπου;» είπε κλείνοντας με τη φράση «Η αγωγή δεν στοχεύει στο δημοσίευμα που έκανες αλλά στο επόμενο. Να μην το κάνεις.

Θα καθίσουν στο εδώλιο οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τις υποκλοπές και τα μέλη της ΑΔΑΕ που έκαναν αυτό που λέει το σύνταγμα

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, αντιμετωπίζει το πρώτο δικαστήριο της λεγόμενης «Δημητριάδας» όπως τόνισαν οι παρευρισκόμενοι την ερχόμενη Πέμπτη καθώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης αξιώνει αποζημίωση 550.000 ευρώ.

«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα μας, μας είπαν: ξέρετε κάτι; υπάρχει και ο Δημητριάδης μην αναφέρετε το όνομα του γιατί θα σας κυνηγήσει νομικά. Κάποια ΜΜΕ ήξεραν εμείς ήμασταν 7 νοματαίοι. Διαβάσαμε ότι τον έλεγαν “ο λύνει και δένει” και τα λοιπά.

Αναρωτηθήκαμε όμως: έχουμε δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε τις πληροφορίες; Όχι. Τον είχαμε πάρει, δεν σήκωσε ποτέ τηλέφωνο, δεν απάντησε σε μηνύματα»

Πώς επηρέασε η αγωγή την ομάδα των Reporters United;

«Άλλαξε η ζωή μας. Εμείς έχουμε έσοδα 100 χιλιάδες έσοδα ετησίως. Τον τελευταίο μήνα δεν έχουμε κανένα θέμα. Ο Δημητριάδας το πέτυχε, για κάποιον δεν γράψαμε αυτές τις μέρες γιατί ασχολούμαστε με την αγωγή όχι με ρεπορτάζ. Η ομάδα μας όμως δεν έσπασε. Υπάρχουν άλλες που έχουν σπάσει κάποιοι είπαν δεν ξαναγράφω.

Ξέρουμε τι πιέσεις δέχτηκαν οι πηγές. Χωρίς τις πηγές δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Υπάρχει τεράστιο πλήθος ανθρώπων που δεν μίλησαν για τις παρακολουθήσεις γιατί φοβήθηκαν.

Όταν καλούνται να δώσουν εξηγήσεις πριν την ποινική τους δίωξη μέλη της ΑΔΑΕ, στοχοποιούνται αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο: αύριο οι ίδιοι στη θέση τους δεν θα κάνουν τη δουλειά τους. Γι’αυτό η επίθεση κατά των ανεξάρτητων αρχών είναι επίθεση στη δημοκρατία. Έχουμε μια κυβέρνηση που τα σαρώνει όλα για να μην υπάρχουν ούτε θεσμικά αντίβαρα. Θα καθίσουν στο εδώλιο οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τις υποκλοπές και τα μέλη της ΑΔΑΕ που έκαναν αυτό που λέει το σύνταγμα»