Ανακριβείς και ανυπόστατες χαρακτήρισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ Μπιρμπίλη, τις πληροφορίες «σημερινού δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συζητά το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων»

Ads

«Το υπουργείο έχει δεσμευτεί από τον Οκτώβριο ότι θα επανέλθει με συνολική πρόταση που θα αφορά τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών σε 6 μήνες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος”, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει αλλαγή του ισχύοντος νόμου «Τρίτση» για τα αυθαίρετα, όπως επίσης και ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Επιπλέον, το υπουργείο μελετά ρύθμιση για τα υπόγεια και τα ισόγεια πολυκατοικιών που έχουν αλλάξει χρήση.

Η κ. Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος, επιθυμεί να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα των αυθαίρετων και για το λόγο αυτό ζήτησε από τους σχετικούς φορείς να στείλουν τις προτάσεις τους υπόψιν του υφυπουργού κ. Μωραΐτη. Την ίδια ώρα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου καταλήγει κατά τα φαινόμενα στην κατάρτιση νέου νόμου για τα αυθαίρετα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Ads

Πρόκειται για περισσότερες από 700.000 αυθαίρετες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα και περίπου 1.500.000 ιδιοκτησίες με ημιυπαίθριους, υπόγεια και ισόγεια που άλλαξαν χρήση, σε κτίρια που κτίστηκαν από το 1985 ως σήμερα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διαπιστώσει νομικό κενό για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους χώρους που ανεγέρθηκαν μετά το 1983, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Τρίτση» και έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά νομιμοποίηση για όσα κτίστηκαν μετά το 1983.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται τις ακόλουθες προτάσεις για τη σύνταξη του νέου νόμου περί αυθαιρέτων:
• Διαχωρισμός των υπαρχόντων αυθαιρέτων από τα νέα αυθαίρετα. Ο διαχωρισμός θα αφορά όσα κτίρια κτίστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, κυρίως στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και όλους τους ημιυπαίθριους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό θα διαχωριστούν τα παλαιά από τα νέα αυθαίρετα που θα κατασκευαστούν ή θα επιχειρηθεί να κατασκευαστούν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου. Όσα νέα αυθαίρετα εντοπίζονται μετά τον νέο νόμο, θα κατεδαφίζονται άμεσα.
• Νομιμοποίηση όσων αυθαιρέτων βρίσκονται σε περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης ή βρίσκονται σε επαφή με αυτό. Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν στην καταβολή εφάπαξ εισφοράς, της οποίας το ύψος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά οπωσδήποτε δεν θα υπερβαίνει το κόστος έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Για αυτά, θα καταργηθεί το τέλος διατήρησης που ισχύει τώρα.
• Καθορισμός του αιγιαλού, των δασών και των δασικών περιοχών, των αρχαιολογικών χώρων και των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπου ούτως ή άλλως απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομών. Όσα αυθαίρετα εντοπίζονται στις περιοχές αυτές, θα κατεδαφίζονται.

Για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων εξετάζονται οι λύσεις:

• Μεταφορά συντελεστή δόμησης,
• Μείωση του συντελεστή δόμησης σε νεοεντασσόμενες στο σχέδιο πόλης περιοχές και χρησιμοποίησης της διαφοράς αυτής ως μεταφοράς συντελεστή ώστε το τελικό ισοζύγιο να είναι υπέρ του περιβάλλοντος,
• Εντοπισμός της επιβάρυνσης που έχει για το περιβάλλον κάθε ημιυπαίθριος. Στην περίπτωση που αναβαθμίζεται ενεργειακά ένα κτίριο, θα μπορεί να νομιμοποιούνται και οι ημιυπαίθριοι.

Από τις εισφορές για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων θα δημιουργηθεί ένα «πράσινο ταμείο», το οποίο θα χρησιμοποιεί τους πόρους αυτούς για απαλλοτριώσεις και τη δημιουργία ελευθέρων χώρων, ενώ, τέλος, θα αφαιρεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η αρμοδιότητα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή για τα υπό ανέγερση αυθαίρετα που θα εντοπιστούν σε δάση, σε δασικές περιοχές, σε αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους ή σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, καθώς και για τα αυθαίρετα που είναι πιθανόν να προκύψουν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, και πλέον θα περάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της αυτοτελούς υπηρεσίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.