Bάση για τις συνομιλίες στο Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος και όχι σχέδιο ενόψει της συνάντησης Σόιμπλε-Βαρουφάκη είναι το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Deutsche Welle, κάνοντας λόγο για δυσαρέσκεια του Βερολίνου. 

Ads

Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι η δημοσίευση του εγγράφου δεν έχει ουδεμία σχέση με τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη. Πιθανολογείται δε ότι πηγή διαρροής είναι οι Βρυξέλλες.

Το εν λόγω έγγραφο είναι ένα σχέδιο (Draft Paper) του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει από καιρό σταλεί προς την Ομάδα Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζει τη συνάντηση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε:
Τι αναφέρει το έγγραφο ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

 
Στο σχέδιο αναφέρονται oι πάγιες γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, σημειώνει η Deutsche Welle, τις ίδιες θέσεις υποστήριζε το Βερολίνο και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως διευκρινίστηκε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο αποτελεί τη «βάση» της γερμανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup.
 
«Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, τα περιθώρια δράσης της γερμανικής κυβέρνησης περιορίζονται τόσο από τις δανειακές συμφωνίες όσο και από τις αποφάσεις του γερμανικού κοινοβουλίου» σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.  
 
«Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει τα ελληνικά σχέδια από τον ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ελληνικής αποστολής που ήδη βρίσκεται στο Βερολίνο, και ο κ. Βαρουφάκης αδημονεί να ακούσει το γερμανικό προβληματισμό» καταλήγει η Deutsche Welle.
 

Ads