Τη διακοπή της μισθοδοσίας όλων των εργαζόμενων στους δήμους για όσο διαρκούν οι καταλήψεις αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κάλεσε ακόμη τους δημάρχους να αξιοποιήσουν τους ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση, θα επαναξεταστεί το συνολικό πλαίσιο καθαριότητας στους ΟΤΑ.

Ads

 
Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του Χ.Καστανίδη αναβλήθηκε τρεις φορές λόγω των επαναλαμβανόμενων καταλήψεων σε δημόσια κτίρια από εργαζομένους που διαμαρτύρονται για το πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, σκληραίνοντας τη στάση του, ο κ. Καστανίδης διεμήνυσε ότι δεν θα πληρώνεται το προσωπικό ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Το ίδιο θα ισχύει, όπως διευκρίνισε και για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης. Για τα παραπάνω θα αποσταλεί εγκύκλιος στους ΟΤΑ, ενώ όπως προειδοποίησε ο υπουργός, για όποιον διατάκτη παραβιάσει την εγκύκλιο θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.
 
Επίσης, οι δήμαρχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναθέσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων σε ιδιώτες.
 
Για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός σημείωσε πως θα εξασφαλιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ.
 
Προειδοποίησε τέλος ότι αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ.
 
Σε δηλώσεις του το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, διευκρίνισε πως αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση εντός ολίγων ημερών, η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες μπορεί να είναι και μόνιμη λύση. «Η δημόσια υγεία κινδυνεύει από τη συγκέντρωση τεράστιου όγκου σκουπιδιών κυρίως στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σε εταιρείες η αποκομιδή, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής
 
Ήδη, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων από «εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό» θα ξεκινήσει από σχολεία και νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Γ. Σγουρό, πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας.
 
«Με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 10ημερο σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα: Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής. Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.
 
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ’ όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση».

Ads

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών, έκριναν ωστόσο πως αυτή η απόφαση δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σκουπιδιών. «Στις απειλές της κυβέρνησης απαντάμε με γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει Δημοτικό κτήριο ή Χ.Υ.Τ.Α. σ όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένοι από τους εργαζόμενους», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Δηλώνουν επίσης ότι θα συμμετάσχουν στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 με προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ενώ υπενθυμίζουν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργίατης 19ης και 20ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκαν επεισόδια σε συνεδρίαση της Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, όταν εργαζόμενοι – μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιτέθηκαν σε δημάρχους, εκσφενδονίζοντας αντικείμενα και προπηλακίζοντας το δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών που έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανάληψης της αρμοδιότητας αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτες.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενορχηστρωτή της επίθεσης σε βάρος του.