Παραμένει το αδιέξοδο με την αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) δεν είχε αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, χαρακτηρίζουν τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους υγειονομική βόμβα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ads

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να σκληραίνει τη στάσης της. Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι εφόσον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, το έργο της αποκομιδής θα αναλάβουν ιδιώτες. Σημείωσε, δε, πως όσοι δεν εργάζονται «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα πληρωθούν». «Σε δύο – τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει αυτή η εικόνα» υποστήριξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ.Μπαλασόπουλος απάντησε στον υφυπουργό Εσωτερικών πως οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω και άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν με τους ιδιώτες. Επιπλέον, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μονιμοποιήσει κανέναν εργαζόμενο στους δήμους, άρα δεν έχει καμία αρμοδιότητα επ’ αυτών. Για τη συνάντηση με τον Χάρη Καστανίδη, ανέφερε ότι ο υπουργός αναγνώρισε τα αιτήματά τους αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και τους διαβεβαίωσε ότι θα παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να «παγώσουν» τα δάνειά τους. 

Ο κ. Μπαλασόπουλος προσέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στην κινητοποίηση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη μέθοδος ώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα». Σε ερώτηση τι θα κάνουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει πολιτική επιστράτευση ο κ. Μπαλασόπουλος απάντησε: «Περιμένετε πρώτα να πάρουμε στα χέρια το χαρτί της επιστράτευσης και μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε». 

Ads

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία για κίνδυνο της δημόσιας υγείας, θα προχωρήσει στην έκδοση υγειονομικής διάταξης, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να αρχίσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) για την εκλογή του νέου προεδρείου της σήμερα, Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ που μπήκαν στην αίθουσα και των δημάρχων.

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η Συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει να παραχωρήση για το ζήτημα ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης στις 13:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέντευξη ενδέχεται να δοθεί στη Βουλή, στις 17:00 το απόγευμα καθώς το υπουργείο παραμένει σε κλοιό διαδηλωτών.