Στον σάλο και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που προκάλεσε η αποκάλυψη του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, σε  άρθρο του στους «Times», τη «Le Monde» και τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχείρησε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας.

Ads

Σχολιάζοντας την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «περιμέναμε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα». «Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά σε όλους τους Έλληνες ότι το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο. Για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα.  Ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση».

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαψεύδουν Πέτσα 

Τους ισχυρισμούς του Στ. Πέτσα διέψευσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ.

Ads

Με μια αιχμηρή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφεύγει στα ψέματα και στις ύβρεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τα όσα αναφέρει όμως περί δήθεν ενημέρωσης του διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή κειμένου με την Τουρκία, έρχονται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με την αλήθεια αλλά με τη κοινή λογική, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, διότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για ώρες με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλους τους αρχηγούς κομμάτων χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία ή διακανονισμό με την Τουρκία, όπως έγινε εμφανές από όλες τις σχετικές ανακοινώσεις αρχηγών. Ειδικά δεδομένων αυτών των συναντήσεων είναι απαράδεκτο ο κ Πέτσας να αναφέρεται σε επικοινωνία διπλωματικών συμβούλων όπως ο Σύριζα ποτέ δεν αναφέρθηκε στην αντίστοιχη επικοινωνία διπλωματικών συμβούλων όταν ήταν στην Κυβέρνηση.

Δεύτερον, διότι ουδεμία ενημέρωση υπήρξε του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε συμφωνία ή “written understanding” Ελλάδας-Τουρκίας. Μόνο αφού η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο είχε αποκαλυφθεί από τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ, τότε υπήρξε όντως ενημέρωση για ορισμένες από τις εξελίξεις στο Βερολίνο και για την προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση, με σαφή όμως διευκρίνιση ότι τίποτα δεν είχε υπογραφεί από καμία πλευρά και η Τουρκία δεν είχε ως εκείνη τη στιγμή συναινέσει σε τίποτα. Επίσης καμία ενημέρωση για συμφωνία επί οποιουδήποτε κειμένου δεν υπήρξε ούτε εκ των υστέρων.

Αντί λοιπόν ο κ Μητσοτάκης να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για να κρύψει την ανικανότητά του ως προς τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών και την ανευθυνότητα του ως προς την ενημέρωση του ελληνικού λαού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον ας ενημερώσει έστω και τώρα τί ακριβώς συμφώνησε και σε ποιους όρους δέσμευσε τη χώρα γραπτώς στο Βερολίνο, ερήμην του ελληνικού λαού.»

Καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Το κόμμα υπενθυμίζει ότι με βάση πολιτικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, σε σχόλιό του στις 15 Ιουλίου, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ είχε σχολιάσει για τη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής Προεδρίας: «Επί της ουσίας μέσα από ‘μυστικές’ ή ‘φανερές’ διαπραγματεύσεις, νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά-κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και πρέπει να το κάνει άμεσα, αναφέρει τέλος, το ΚΚΕ.