Ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας,, έκανε στο Τvxs τη δήλωση-απάντηση που δημοσιεύεται στη συνέχεια, για τα σχόλια που ακολούθησαν την αντί-πρόταση του στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,πρότεινε μεταξύ των άλλων, και ως έσχατη λύση, για την τήρηση της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια, «την ένταξη αστυνομικών μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, σε ένα ολιγομελές σώμα , που και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, θα εποπτεύουν τους χώρους του και θα παρεμβαίνουν», όταν χρειάζεται.
Η πρόταση προκάλεσε τις αντιδράσεις μερίδας της δεξιάς που είδε στην πρόταση Μάρδα την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για την αστυνόμευση των ΑΕΙ, αλλά και αριστερών σχολιαστών στα social media καθώς και ένα σχόλιο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τη διευκρινιστική απάντηση του κ. Μάρδα, μέρος της κριτικής που δέχθηκε καθώς και την αρχική του πρόταση.
Στρέβλωση σκέψης για τα πανεπιστήμια
Σε πρόσφατο κείμενο μου πρότεινα προς συζήτηση δυο λύσεις για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια για «πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας» που είναι οι ακόλουθες.
«Η πρώτη: Δημιουργείται ή ενισχύεται το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας, αποκτά όμως αρμοδιότητες για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη όμοιες της αστυνομίας (π.χ. έλεγχος σταθμευμένων αυτοκινήτων εντός του χώρου των πανεπιστημίων για κλοπιμαία). Αυτό το σύστημα εποπτείας σε διάφορες μορφές ισχύει διεθνώς, πλην Τουρκίας και εν μέρει Ρωσίας όπου ισχύει κάτι όμοιο της κυβερνητικής πρότασης.
Η δεύτερη λύση: Στην περίπτωση όπου είναι ανέφικτη η παραπάνω πρόταση, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ακόλουθο σενάριο. Αναλυτικότερα, σε κάθε Πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι».
Κάποιοι «αναλυτές» στο πλαίσιο της γνωστής αποκοπής φράσεων και παραγράφων, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αγνόησαν τη συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου η οποία είναι η ακόλουθη:
«Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, (και συμπληρώνω, όχι ενώ είναι φοιτητές, αυτό είναι σαφές στην πρόταση και κάνει τη διαφορά με το παρελθόν) θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με «έδρα» εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Έχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη».
Και αυτό στην περίπτωση που οι ιδιωτικοί φύλακες δεν μπορούν να αποκτήσουν αρμοδιότητες όμοιες τις αστυνομίας (βλ. πρώτη πρόταση). Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα όσα σημείωσαν κάποιοι αποκόπτοντας τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου μου και στα όσα προτείνει το άρθρο μου προς συζήτηση.
Δημήτρης Μάρδας
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ
Η ανάρτηση του Γ. Πετρόπουλου στην ΕΦΣΥΝ, με τίτλο «Χαφιέδες με ντοκτορά». Αντίστοιχες διατυπώθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
..Οντως ο κ. Μάρδας προσφέρει πρακτικές λύσεις για το θέμα, τις οποίες θα ζήλευε και ο κ. Χρυσοχοΐδης. Για «πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας» στα Πανεπιστήμια προτείνει δύο λύσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, την ευθύνη αντιμετώπισης αυτών των πράξεων στα ΑΕΙ να την έχει «σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας».
Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, η δεύτερη λύση που προτείνει είναι η παρακάτω: «Σε κάθε Πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι».
Μιλάμε δηλαδή για ένα κανονικό σώμα χαφιέδων που θα ασκούν ταυτόχρονα και φοιτητικά καθήκοντα για άνοδο του… μορφωτικού τους επιπέδου. Χαφιέδες με ντοκτορά στα πανεπιστήμια. Αυτή είναι η… αριστερή και… προοδευτική πρόταση του κ. Μάρδα απέναντι στην αντιδραστική πρόταση της κυβέρνησης!!!
Λέει κι άλλα ωραία ο κ. Μάρδας αλλά εκείνο που έχει αξία δεν είναι τι λέει αυτός αλλά γιατί δεν τον έχει, ακόμη, αποδοκιμάσει το κόμμα του.
Το αρχικό άρθρο του Δ.Μάρδα:
Πανεπιστήμια…. ατέρμονη συζήτηση για το αυτονόητο: Πρακτικές λύσεις!
Στους χώρους των πανεπιστημίων, αντιμετωπίζονται κακουργηματικές πράξεις (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, απειλή κατά της ζωής, καταστροφή δημόσιας περιουσίας άνω ενός χρηματικού ορίου, κ.λπ), και πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας (δηλαδή, πλημμελήματα και πταίσματα όπως κλοπές, ψυχολογική βία, εκφοβισμός, φθορές δημόσιας περιουσίας κάτω ενός χρηματικού ορίου κ.λπ).
Η διάλογος για οτιδήποτε διαταράσσει την ηρεμία και την ειρήνη στα πανεπιστήμια με κάθε ομάδα νέων θεωρείται αυτονόητος, καθώς αναφέρεται στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν είναι ο εχθρός! Ως εκ τούτου, κεντρικός άξονας της πολιτικής στα ΑΕΙ οφείλει να είναι η συνεννόηση.
Στην περίπτωση όμως που ο διάλογος δεν οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε πρέπει να βρεθούν πρακτικές λύσεις, ικανές να διασφαλίσουν, την ελεύθερη διακίνηση απόψεων, την απρόσκοπτη διδασκαλία–έρευνα όπως και την ελεύθερη διακίνηση στους χώρους του πανεπιστημίου, συνιστώσες που συνθέτουν, τον ορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτό ισχύει ως αυτονόητο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και χωρίς απαραίτητα την οποιαδήποτε νομοθέτησή του.
Ενδεικτικά σημειώνονται ακολούθως κάποιες σκέψεις ως προς την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων:
-Πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας. Eδώ υπάρχουν δυο λύσεις, πέραν της προτεινόμενης από την κυβέρνηση για δημιουργία ειδικού σώματος 1000 αστυνομικών.
Η πρώτη: Δημιουργείται ή ενισχύεται το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας, αποκτά όμως αρμοδιότητες για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη όμοιες της αστυνομίας (π.χ. έλεγχος σταθμευμένων αυτοκινήτων εντός του χώρου των πανεπιστημίων για κλοπιμαία). Αυτό το σύστημα εποπτείας σε διάφορες μορφές ισχύει διεθνώς, πλην Τουρκίας και εν μέρει Ρωσίας όπου ισχύει κάτι όμοιο της κυβερνητικής πρότασης.
Η δεύτερη λύση: Στην περίπτωση όπου είναι ανέφικτη η παραπάνω πρόταση, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ακόλουθο σενάριο. Αναλυτικότερα, σε κάθε πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι.
Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με «έδρα» εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Έχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη.
Ως προς τα κακουργήματα, αν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι προαναφερθέντες αστυνομικοί-πρώην φοιτητές σε συνεργασία με τους φύλακες του πανεπιστημίου, θα παρεμβαίνει η αστυνομία άμεσα, σύμφωνα με τα ήδη ισχύοντα.
-Καταστροφές λόγω καταλήψεων. Τα social media είναι πολύ ισχυρότερα ως προς τη διάδοση ιδεών, απόψεων ή την έκφρασή κριτικής κ.λπ., από ό,τι οι καταλήψεις πλέον. Η ηλεκτρονική επικοινωνία από την άλλη έχει αποδυναμώσει τις επιπτώσεις των καταλήψεων.
Επί μια σχεδόν χρόνια έχουμε κατάληψη στα πανεπιστήμια από τον… Covid-19. Είναι η πιο μακρόχρονη… κατάληψη από τη μεταπολίτευση και όχι μόνο!. Ουδείς κυκλοφορεί στα έρημα από κόσμο πανεπιστήμια, όλα όμως λειτουργούν κατά τα προβλεπόμενα. Τα μαθήματα, έρευνα, συνελεύσεις Τμημάτων κ.λπ γίνονται κανονικά χωρίς προβλήματα μέσω ZOOM, Skype for Business κ.ά.
Συνήθως υπάρχουν καταλήψεις από μικροομάδες φοιτητών ή μη φοιτητών, που συχνά προκαλούν και ζημίες για τις οποίες οι εν λόγω ομάδες οφείλουν να έχουν την ευθύνη των πράξεών τους. Επίσης, αντί της όποιας μορφής φυλάκισης –η οποία σπάνια επιβάλλεται καθώς η αναστολή κυριαρχεί στις δικαστικές αποφάσεις– οι προαναφερθέντες θα μπορούσαν να καταβάλλουν κοινωνικό έργο στο πανεπιστήμιο στη θέση του χρόνου της φυλάκισης, με σκοπό στην επανόρθωση των ζημιών ή φροντίδας των χώρων του.
-Η Κυκλοφορία μαύρου χρήματος καλά κρατεί μέσα από τα διάφορα πάρτυ αγνώστων συνήθως (γνωστών)… που χρησιμοποιούν τους χώρους των πανεπιστημίων με το έτσι θέλω, προκαλώντας ζημιές ή μια απερίγραπτη βρωμιά (Βλ. Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης μετά από τέτοια πάρτυ). Εδώ ουδείς μιλά ή αντιστέκεται στην αυθαιρεσία… Υπάρχει μια παράξενη σιωπή!
Οι φορολογικές αρχές μπορούν να δώσουν λύση στα πάρτυ αυτά με τη σύλληψη των μεταφορέων ποτών που διακινούνται χωρίς παραστατικά, όπως και των φοροφυγάδων οργανωτών. Έτσι ματαιώσαμε το 2013 δυο πάρτυ στους χώρους της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με τη βοήθεια του τότε ΣΔΟΕ. Δεν αναφερόμαστε εδώ στις εκδηλώσεις Συλλόγων φοιτητών κ.λπ που γίνονται με την έγκριση των πανεπιστημιακών αρχών ενώ οι οργανωτές τους έχουν όνομα, επώνυμο και… φορολογική ταυτότητα!
-Απλή ερώτηση: Γιατί δεν ερωτάται η πανεπιστημιακή κοινότητα (Μέλη ΔΕΠ και φοιτητές ως άτομα και όχι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων) για τον τρόπο που θεωρεί ως δόκιμο με σκοπό την εποπτεία-προστασία του πανεπιστημίου; Η έκφραση γνώμης από τους καθ΄ ύλην εμπλεκόμενους, «ζυγίζει» πολύ περισσότερο από την θέση ενός γραφειοκράτη ή ενός βουλευτή που δεν πέρασε από το πανεπιστημιακά έδρανα ή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο θέμα αυτό είναι πλέον ζήτημα ρουτίνας και εύκολη υπόθεση. Πηγή: real.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >