Πακέτο άνω των 10 δις ευρώ, που θα ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, θα παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, θα επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, θα ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια και τη νεανική επιχειρηματικότητα, εξήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα», αναφέρθηκε στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που, όπως είπε, θα διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δις ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο που θα προκηρυχθεί για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου και θα παρέχει ενισχύσεις ύψους 2,15 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Μάιο θα δημιουργηθούν, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκατ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκατ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα θα προκηρυχθούν επίσης δράσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στον Επενδυτικό νόμο επισήμανε ότι από την 1η Απριλίου, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του υπουργείου και τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που προετοιμάζονται στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας, στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της κάθε διοίκησης. Ανέφερε επιπλέον ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, το «Startup Greece», το ψηφιακό φόρουμ για ένα εθνικό κίνημα για το επιχειρείν.

Στουρνάρας: «Τα μέτρα δεν είναι αρκετά»

«Xωρίς τη Συμφωνία και το δάνειο των 110 δις ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή και παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που καταγράφονται εναντίον της Συμφωνίας με την τρόικα, εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχει κατατεθεί» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ.

Ads

Ανέφερε ότι τα μέτρα της Συμφωνίας που ήδη εφαρμόζονται είναι απολύτως αναγκαία, όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για την οικονομική ανόρθωση της χώρας διότι μεταξύ άλλων η Συμφωνία δεν καλύπτει μέτρα με σημαντικές δυνητικές ωφέλειες για την ανάπτυξη, ενώ η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας προστέθηκε μόλις πρόσφατα στο διαθέσιμο σύνολο μέτρων, προκαλώντας ακατανόητες και παράλογες αντιδράσεις.

Τόνισε επίσης ότι η αγορά εργασίας πρέπει να «μεταφέρει» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους από κλάδους μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε κλάδους εξωστρεφείς, ενώ υποστήριξε ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, προσδίδει στο σύστημα ευελιξία, αλλά αυτή δεν επαρκεί. «Απαιτούνται και ενεργές πολιτικές απασχόλησης κατά το σκανδιναβικό ή γερμανικό πρότυπο, και, κυρίως, νέες επενδύσεις στους κλάδους που το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ευνοεί» κατέληξε.

Ταμβακάκης: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα πουλήσει τα ασημικά του»

«Δε θα πουλήσει τα ασημικά του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται εντός των ελληνικών συνόρων» υποστήριξε μιλώντας στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούνται για αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Όπως τόνισε, η Εθνική πιστεύει ότι «το ελληνικό πιστωτικό σύστημα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει το ίδιο την τύχη του. Να λάβει αυτό τις αποφάσεις για το μέλλον του, να μην αφεθεί και να μην αφήσει να τις λάβουν άλλοι γι’ αυτό, χωρίς αυτό, ώστε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να διατηρήσει το ευρύ δίκτυο που επί μια δωδεκαετία έχει οικοδομήσει στην ευρύτερη περιοχή».

Για το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha Bank ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι «η πρόταση της Εθνικής ήταν φιλική, βιώσιμη και ελπιδοφόρα και όχι επιθετική κίνηση που δεν ταιριάζει στην ΕΤΕ».