Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό με επίκεντρο την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Β. Νετανιάχου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αγορές αμυντικών συστημάτων..

Ads

Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι ο Νετανιάχου παραμένει καταζητούμενος από το Διεθνές Δικαστήριο και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό δήλωσε: «Κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορώ παρά να εκφράσω αυτό που σκέφτεται ο ελληνικός λαός, βλέποντάς σας να εναγκαλίζεστε με έναν καταζητούμενο του διεθνούς ποινικού δικαίου και να σφίγγετε το χέρι του υπεύθυνου μιας γενοκτονίας: Ντροπή. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου; Είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Ποιο είναι το νόημα της συνάντησης με μια αιμοσταγή κυβέρνηση; Ποιες κοινές αξίες μοιραζόμαστε; Της γενοκτονίας; Γιατί δηλώσατε ότι χαίρεστε γι’ αυτή τη συνάντηση; Επειδή ο Νετανιάχου έχει κόψει ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη;».

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εδώ και καιρό βαδίζει στον δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας», αναφερόμενος σε υποκλοπές, συγκάλυψη σκανδάλων και πλέον στη στάση του ως «χειροκροτητής μιας γενοκτονίας».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξωτερική πολιτική και διερωτήθηκε: «Δεν θα έπρεπε να συζητήσουμε πρώτα για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή, αντί να μας ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης για μια νέα κούρσα εξοπλισμών;».

Ads

Ασκώντας κριτική στην κυβερνητική στρατηγική, αναρωτήθηκε: «Ποια εξωτερική πολιτική ακολουθείτε; Είναι μια συνεκτική πολιτική ή μια διαρκής ταλάντευση; Αφού απέτυχε η πολιτική της απομόνωσης του Ερντογάν, μήπως τώρα προσπαθείτε να προσεγγίσετε το Ισραήλ απλώς επειδή “ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου”;».

Στη συνέχεια, έθεσε ερωτήματα για τα οφέλη αυτής της προσέγγισης: «Τι κερδίζουμε απέναντι στη γείτονα; Ποιος αποκλείεται από τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για την άμυνα; Μήπως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση; Και τελικά, μήπως προσπαθείτε να αποδράσετε από τη λαϊκή δυσαρέσκεια αναζητώντας διέξοδο στην εξωτερική πολιτική; Μην επιχειρήσετε να επενδύσετε στην ένταση ή να προκαλέσετε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Θα μας βρείτε απέναντί σας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια «καταστροφική εξωτερική πολιτική» και ζήτησε «σοβαρή στρατηγική διαλόγου» με την Τουρκία, με τελικό στόχο την επίλυση διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ζητήματα, εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο Rearm Europe, χαρακτηρίζοντας το όνομά του «ανατριχιαστικό», καθώς, όπως είπε, ξυπνά μνήμες από το παρελθόν της Ευρώπης. «Όποιος θέλει την ειρήνη, αγωνίζεται γι’ αυτήν, δεν προετοιμάζεται για πόλεμο, όπως είπε και ο Μπορέλ», υπογράμμισε.

Επιπλέον, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. «Το έκανε επειδή κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας ή επειδή κινδυνεύει η δική του κυβέρνηση από τα δεξιά της;» διερωτήθηκε.

Τόνισε ότι η γεωπολιτική αστάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσπάθειες αποφυγής συγκρούσεων και όχι με κλιμάκωση, ενώ αμφισβήτησε τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία και την Τουρκία. «Είναι η Ρωσία ο στρατηγικός εχθρός της Ελλάδας; Αν όχι, τότε πώς εξηγείται η συμμετοχή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα; Δεν είναι αυτό αντίφαση;».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί τα εξοπλιστικά για να πουλήσει πατριωτισμό» και επέκρινε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να επιβλέπει προσωπικά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, σχολίασε: «Κύριε υπουργέ, ο πρωθυπουργός δεν σας εμπιστεύεται». Παράλληλα, ζήτησε απαντήσεις για το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), εκφράζοντας φόβους ότι θα οδηγηθούν σε απαξίωση και ιδιωτικοποίηση.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο» δεν είναι ξεπερασμένο, αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Αριστερά υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.