Νέες προκλήσεις αναφορικά με τη συνοχή της κυβέρνησης έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με τους επικεφαλής της τρόικας να ετοιμάζονται για… προσγείωση ο πρωθυπουργός έχει ανοιχτά δυο μέτωπα. Από τη μια το περιβόητο χαράτσι κι από την άλλη τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πιέζει για επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών και ανασχηματισμό.

Ads

 
Αναφορικά με το τέλος ακινήτων ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ εγείρουν ενστάσεις για το αίτημα της τρόικας να παραμείνει το χαράτσι για ολόκληρο το 2013 και το οικονομικό επιτελείο αναζητά συμβιβαστική λύση, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.
 
Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει, διά στόματος Κουβέλη, ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει την παράταση στο χαράτσι, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο μέτρο. Η στάση αυτή της Αγίου – Κωνσταντίνου ανησύχησε το ΠΑΣΟΚ που διαμηνύει ότι αν η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει το χαράτσι θα πράξουν κι εκείνοι το ίδιο. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
 
Σημειώνεται πως για την παράταση της διαδικασίας και το 2013 θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους νομοθετική παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου με αρμοδιότητα τον συντονισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος αναζητεί τρόπους, ώστε να ξεπεραστεί κι αυτός ο σκόπελος είτε με τροπολογία είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πάντως, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να αναγγείλει μεσοσταθμική μείωση 15% στο χαράτσι, αν και ο τρόπος είσπραξης παραμένει ανοικτός.

Μέχρι τώρα η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν να εισαχθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει υπαναχώρηση από αυτή τη θέση, καθώς η τρόικα επιμένει ότι εάν εφαρμοστεί από φέτος ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος θα πρέπει να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές. Η τρόικα θεωρεί αφενός ότι η απόδοση του νέου φόρου θα είναι μικρότερη αφετέρου ότι η είσπραξη του από τις εφορίες εγκυμονεί κινδύνους για το στόχο των 3,2 δισ ευρώ.
 
Στο τραπέζι προγραμματική συμφωνία και ανασχηματισμός
 
Με τα παραπάνω δεδομένα το ΠΑΣΟΚ βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμούς και μονομερείς πρωτοβουλίες που μπορούν να λυθούν με ανασχηματισμό και καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.
 
Χρονικά, δε, ο ανασχηματισμός τοποθετείται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη της τρόικας και το ζήτημα δεν αποκλείεται να θέσει ο Ευ.Βενιζέλος κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί τη συμμετοχή του ιδίου και του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, ωστόσο πλέον φαίνεται να αποσυνδέει το ζήτημα της δικής του συμμετοχής από τις προθέσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
 
Πάντως, εφόσον υπάρξει ανασχηματισμός και συμμετοχή Βενιζέλου στην κυβέρνηση, αν ο Φώτης Κουβέλης μείνει εκτός είναι πιθανό να αλλάξουν οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, με τη ΔΗΜΑΡ να διαδραματίζει λιγότερο καθοριστικό ρόλο.
 
Σε κάθε περίπτωση, από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται πως αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης.
 
Αυτό που ζητά η Ιπποκράτους είναι -τουλάχιστον- τακτική και οργανωμένη μορφή για τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, κάτι που κατά τις εκτιμήσεις τους θα δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και στην πολιτική αντιπαράθεση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή.
 
Μιχελάκης: «Πολλοί υπουργοί δεν έχουν πιάσει τους ρυθμούς Σαμαρά»
 
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. «Νέα μέτρα, δηλαδή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή νέοι φόροι, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν. Δεν το λέω μόνο εγώ, το έχουν πει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί.
 
Πάνω από όλα, το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είπε ότι νέα μέτρα αυτής της μορφής δεν θα υπάρξουν. Και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα τα φέρει και Βουλή που θα τα ψηφίσει» είπε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο βουλευτής απάντησε:
 
«Έχω ξαναπεί ότι πολλοί υπουργοί, για να μην είμαι άδικος, δεν έχουν πιάσει τους ρυθμούς Σαμαρά. Πιστεύω ότι υπάρχουν τομείς που θα έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές. Αυτό, όμως, είναι θέμα του πρωθυπουργού, που σε συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα αποφασίσει».