Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση ανάρτησης κειμένου έφεδρων ειδικών δυνάμεων, που καλούσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί διενεργείται μετά από παραγγελία της εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Ευτέρπης Γκουτζαμάνη. Το θέμα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία. Η Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αποσπασματική ή συνθετική επιλογή φράσεων από την διακήρυξη και την αυθαίρετη ερμηνεία τους», ενώ υποστηρίζει πως τα μέλη της δεν είναι ούτε Αριστεροί ούτε Δεξιοί και σε καμία περίπτωση υπέρμαχοι του ναζισμού. Διαρροές περί έντονου προβληματισμού στο Μαξίμου. Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα.

Ads

 
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβε εντολή από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου να διενεργήσει  έρευνα για την υπόθεση. Η επίμαχη ανάρτηση, καλούσε σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου, επικαλούνταν το άρθρο 120 του Συντάγματος, καλούσε «όλους όσους νιώθουν Έλληνες» να συμμετάσχουν για την «αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας». Ζητούσε μεταξύ άλλων την παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια προκειμένου να «διευκολύνει τις εξελίξεις». Πρότεινε δε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία θα αναστείλει τους «μνημονιακούς νόμους».
 
Στο Μαξίμου
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ). Σύμφωνα με αυτές ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε άμεσα. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται λόγω των πληροφοριών που θέλουν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς αλλά και απόστρατους και έφεδρους του στρατού να εκπαιδεύουν μέλη της Χρυσής Αυγής.
 
Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες, αναφέρουν πως «η συντριπτική πλειοψηφία» όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι «προσηλωμένη στη Δημοκρατία μας».
 
Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ερωτηθείς για το κείμενο των Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στο οποίο ζητείται μεταξύ άλλων η παραίτηση της κυβέρνησης, δήλωσε πως «δεν γνωρίζουμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν την περίεργη ανακοίνωση», ωστόσο υπογράμμισε πως δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεων και διεμήνυσε πως «αν υπάρχουν ορισμένα μαύρα πρόβατα θα αποβληθούν».
 
«Καταγγέλλουμε αυτό το παραπλανητικό κρυπτο – χρυσαυγίτικο κάλεσμα ως πολιτικό αντιπερισπασμό στην παλλαϊκή απαίτηση να ξηλωθεί κάθε παραστρατιωτικός και παρακρατικός φασιστικός μηχανισμός που επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εκμεταλλευόμενος την απαράδεκτη μισθολογική υποβάθμιση των στελεχών τους από τις μνημονιακές πολιτικές», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτηρίζοντας τους εφέδρους που υπογράφουν την συγκεκριμένη ανακοίνωση ως «επίορκους και πατριδοκάπηλους θιασώτες στρατιωτικής δικτατορίας».

«Λύσεις υπάρχουν και αρμόδιος να τις δώσει είναι ο ελληνικός λαός με τους λαϊκούς δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες του και την ψήφο του. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να σχοινοβατεί. Οφείλει να προχωρήσει σε εκλογές για να κρίνει ο ελληνικός λαός αυθεντικά τις πολιτικές προτάσεις κάθε κόμματος και να αναδείξει μια νέα Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μέχρι τότε οφείλει επίσης να εγγυηθεί ότι καμιά πρόσκληση εκτροπής δεν θα βρει την παραμικρή  απήχηση στους κρατικούς μηχανισμούς και στους πολιτειακούς θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικό τρόπο όλοι οι παράνομοι μηχανισμοί που υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα διατυπώνει η ΔΗΜΑΡ με αφορμή και την ανάρτηση στο διαδίκτυο της «Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων» (ΚΕΕΔ). Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όσο προχωρά η διερεύνηση για τη δράση της Χρυσής Αυγής, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταγράφουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, αλλά και τη διασύνδεσή της με κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς».
 
«Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται στοιχεία για παραστρατιωτικές, αντιδημοκρατικές κινήσεις εφέδρων, απόστρατων, “ομάδων πολιτοφυλακής” που ανοιχτά στρέφονται ενάντια στη συνταγματική και δημοκρατική ομαλότητα» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και καταλήγει «σήμερα χρειάζεται με αποφασιστικό τρόπο να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράνομοι μηχανισμοί που υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα και επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα σε σκοτεινές περιόδους. Καμία ανοχή. Καμία ταλάντευση!»
 

Ads

Τι απαντούν οι έφεδροι

«Δεν περιμέναμε καλύτερη αντιμετώπιση από τα συστημικά τηλεοπτικά/ραδιοφωνικά δίκτυα και ορισμένα διαδικτυακά Blogs. Με την αποσπασματική ή συνθετική επιλογή φράσεων από την διακήρυξη και την αυθαίρετη ερμηνεία της προσπάθησαν να μας χαρακτηρίσουν, ως εν δυνάμει πραξικοπηματίες. Δεν γνωρίζουμε διεθνώς να προαναγγέλονται πραξικοπήματα, νομικά δε ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός στερείται σοβαρότητας.

Η αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας προφανώς δεν σχετίζεται με πραξικοπηματικές ή άλλες αντισυνταγματικές ενέργειες καμίας πλευράς. Μένουμε με την αποδοχή των προτάσεών μας από τον ελληνικό λαό που εκδηλώνεται με συρροή μηνυμάτων.

Η (Κ.Ε.Ε.Δ.) Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων δεν εμφανίστηκε χθές. Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Αντιμνημονιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επίδοση επιστολής στη Γερμανική πρεσβεία.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επίδοση επιστολής στη Ανωτάτη Αρχή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επίδοση επιστολής στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα κατά της Α. Μέρκελ.

Τα συνθήματά μας είναι “Δεν υπάρχει δεξιά – δεν υπάρχει αριστερά, μόνο κόκκαλα Ελλήνων Ιερά” και “Μαζί – μαζί να φύγουν οι Ναζί”.

Τυχόν διασυνδέσεις της (Κ.Ε.Ε.Δ.) Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων με οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Μας ενώνει η ελληνική Σημαία και η αγάπη μας για τη Πατρίδα. Η πρόσκληση και η διακήρυξή μας, έχουν σταλεί σε όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα καθώς και στους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς».