Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια για το  νομοσχέδιο Κεραμέως, περί «αναβάθμισης του σχολείου και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών».

Ads

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο φόντο του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών από τα πανεπιστήμια λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Βασικά σημεία κριτικής αναμένεται να είναι οι διατάξεις για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης:

Τη Δευτέρα, η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ την Τρίτη το λόγο πήραν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διευκρινίζει ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης τόνισε πως πρόκειται για «άλλο ένα νομοσχέδιο, μέρος της οπισθοδρομικής αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης Ν.Δ. στην εκπαίδευση» και επισήμανε ότι: «Απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση, συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς, προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι για τη μεγάλη ανεργία των νέων ευθύνεται η δήθεν μικρή τους προσπάθεια και όχι το χρεοκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο, έργο ιδιαιτέρως των κυβερνήσεων ως το 2015 και της χρεοκοπίας».

Ads

Μεταξύ άλλων ο Ν. Φίλης παρατήρησε πως: «Η Κομισιόν πρότεινε, ως το 2030, το ποσοστό αποφοίτων μέσα στον πληθυσμό να ανέβει στο 50%. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε, σε πρώτη φάση, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 45%. Η Ευρώπη θέλει οι πολίτες να έχουν όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά εφόδια, επειδή γνωρίζουν ότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί στέρεη ανάπτυξη υψηλού τεχνολογικού επιπέδου. Στην Ελλάδα, η ΝΔ επιχειρεί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να αδειάσει τα πανεπιστήμια, οδηγώντας την κοινωνία και την οικονομία στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση -και βεβαίως τους αποφοίτους του λυκείου στα ιδιωτικά κολέγια, με «λευκή κόλλα» (αφού σ’ αυτά δεν γίνονται εξετάσεις εισαγωγής!)».

Τόνισε επίσης πως «αποψιλώνεται από αρμοδιότητες ο Σύλλογος Διδασκόντων», καθώς όπως εξήγησε: «Ο υπουργός χωρίς κριτήρια διορίζει τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Στελεχών, από τα οποία μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, αποκλείονται οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών». Αναφορικά με την αξιολόγηση τόνισε πως «υιοθετούν ένα πολυ-τιμωρητικό μοντέλο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ψεύδονται επίσης ότι σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται το μοντέλο της εξωτερικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών». «Ούτε παντού εφαρμόζεται, ούτε το ίδιο», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε την ανάγκη τον Σεπτέμβριο σχολεία και πανεπιστήμια να ανοίξουν με υγειονομική ασφάλεια. «Και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να προχωρήσει ο καθολικός εμβολιασμός, με πειθώ και όχι απειλές αναστολής δικαιωμάτων», είπε, ενώ σχολίασε δηκτικά πως η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται ενώ επί δύο χρόνια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, με τη χώρα μας να έχει «πετύχει» το αρνητικό ρεκόρ να έχει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστών σχολείων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την UNESCO. «Συγχαρητήρια» στην κα υπουργό!

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε την ανάκληση της ΕΒΕ, ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είπε πως εφαρμόζεται με «τιμωρητικό τρόπο». Ο Γιώργος Δελλής από το ΚΚΕ έκανε λόγο για  «μια αντιδραστική τομή στον πυρήνα της εκπαίδευσης» και ένα σχολικό περιβάλλον «με ορθάνοιχτες πόρτες για ιδιώτες χορηγούς και επιχειρήσεις». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνεχίζει στα σχολεία ό,τι έκανε με το «τερατούργημα» Χατζηδάκη στα εργασιακά και ότι «φέρνετε νομοσχέδιο για τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών». Για «νοσηρή παράδοση του υπουργείου Παιδείας να καταθέτει νομοσχέδια καλοκαίρι με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας απόντες» μίλησε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κωτσός, έκανε λόγο για «μπαράζ συνέπειας και αξιοπιστίας» στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών για τον χώρο της Παιδείας και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό και μυθεύματα σχετικά με τον αποκλεισμό των υποψηφίων λόγω της ΕΒΕ. Μεταξύ άλλων είπε ότι «θεσπίζουμε μηχανισμό αξιολόγησης και ελέγχουν των εκπαιδευτικών για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα».