Μείζον ζήτημα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μέλλον των παιδιών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για όσους έμειναν εκτός πανεπιστημίου φέτος λόγω ΕΒΕ.

Ads

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που θέλησε να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να εφαρμόσει την αλλαγή την ίδια χρονιά.

«Ποτέ άλλοτε δεν έγινε αυτό», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο επέλεξε να μην δώσει ένα διάστημα προσαρμογής αλλά το έκανε την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κόφτες» και «κρυφούς κόφτες» που στερούν την προοπτική σπουδών στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι είναι πάνω από 20.000 υποψήφιοι.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου, από το 1837», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η υπουργός Παιδείας έφερε τροπολογίες που εξισώνουν στην πράξη τα πτυχία από τα κολέγια με τα πτυχία από τα πανεπιστήμια.

«Η σκοπιμότητά σας δεν είναι η μεταρρύθμιση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα, αναφέροντας πως αν ήταν η μεταρρύθμιση ή ο «πόνος» της κυβέρνησης μην τυχόν και υπάρχουν πτυχιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να γράψουν καλό βαθμό στις πανελλαδικές, θα όριζε βάση εισαγωγής ή κριτήρια και στα ιδιωτικά κολέγια.

Καταλογίζοντας έπειτα «ιδεολογική εμμονή» στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγόρησε για άγνοια για το τι σημαίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο και τι σημαίνουν οι πανελλαδικές. «Γιατί ουδέποτε φοιτήσατε σε αυτό», είπε. «Δεν έχει τη γνώση της διαδικασίας αυτής», πρόσθεσε.

Επίσης, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως δόλο και δολοπλοκία γιατί όπως ανέφερε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» και ρώτησε: «θα διορθώσετε αυτή την αδικία;».

Συνεχίζοντας αναφορικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ο κ, Τσίπρας έκανε λόγο για «αθλιότητα». Στερεί χωρίς λόγο το όνειρο χιλιάδων μαθητών για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, είπε και δεσμεύτηκε πως θα την καταργήσει όταν «έρθει η πολιτική αλλαγή».

«Θα καταργήσουμε αυτή την αθλιότητα, την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Και θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε την αδικία. Παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για όσους έμειναν εκτός πανεπιστημίου φέτος λόγω ΕΒΕ. Δεν θα πάρουν τη θέση κανενός, γιατί θα μείνουν κενές θέσεις. Θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού όσο δεν τους ήταν προσβάσιμα το 2021 λόγω ελάχιστης βάσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είσαστε ιδεοληπτικός και εμμονικός, κ. Μητσοτάκη»

«Είσαστε ιδεοληπτικός και εμμονικός, είσαστε μία μειοψηφία της μειοψηφίας, ενώ εμείς έχουμε ευθύνη να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του απαντώντας στην κατηγορία για λαϊκισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας για «ψέμα και σνομπισμό» στην αντιμετώπιση των μαθητών που κόπηκαν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι τα επιχειρήματά του για το ποσοστό των αποφοίτων των ελληνικών Πανεπιστημίων δεν ευσταθούν.

Παρέθεσε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να υποστηρίξει ότι το ποσοστό αποφοίτων τα τελευταία χρόνια είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, για τις ηλικίες 18-24 ετών, ενώ, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία που αφορούσαν εισακτέους παλαιοτέρων ετών και αντίστοιχα μεγαλύτερες ηλικίες.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό.

«Εμείς παλεύουμε όχι να κόβονται οι νέοι από τις σχολές αλλά να εισάγονται και να κάνουν καλές σπουδές»» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ θέλει αύξηση του ποσοστού των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εσείς έρχεστε να κάνετε δίχως επιχειρήματα τα αντίθετα».