Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, τόσο στο υγειονομικό προσωπικό, όσο και στην αντιπολίτευση. Επίσης, την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει ακόμη και στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».
Ο νέος νόμος πλέον,δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση ούτε από έναν ιατρικό σύλλογο της χώρας. Πρόκειται για μέτρα που επί της ουσίας τελειώνουν το ΕΣΥ, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί, αλλάζοντας ριζικά τα δημόσια νοσοκομεία και κατ’ επέκταση στις ζωές των πολιτών που προστρέχουν σε αυτά. Το Tvxs.gr σε ρεπορτάζ του έχει παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νέου συστήματος Υγείας που επιθυμεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
- Κατάργηση του ΕΣΥ: Ένα από τα τελευταία «συμβόλαια» προτού φύγει!
- Τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
- Η Πολιτεία παύει να εγγυάται για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων
- Η σιωπή του Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων
Οι γιατροί του δημοσίου «κυνηγοί πελατών», οι ιδιώτες στο ΕΣΥ
Οι παρεμβάσεις που έχουν ξεσηκώσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η δυνατότητα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ με ταυτόχρονη είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Το υπουργείο κάνει λόγο για «εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ», αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς, αφετέρου μέσω της δυνατότητας για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Επίσης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.
Από τα ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει ότι η έξοδος των γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποτελέσει πηγή επιπλέον εισοδήματος μόνο για τους γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων και μόνο για όσους δραστηριοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης η μαζική έξοδος γιατρών του Δημοσίου, που θα διατηρούν τον μισθό και τη μονιμότητα, στο ελεύθερο επάγγελμα αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού με τους συναδέλφους τους ελευθεροεπαγγελματίες, ανταγωνισμός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και άρα μείωση του μισθολογικού κόστους για τους ιδιοκτήτες των κλινικών.
Παράλληλα, θα αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας στους επικουρικούς, τους ειδικευόμενους και όσους θα συνεχίζουν να στηρίζουν με τη δουλειά τους τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι γιατροί είναι ήδη εξαντλημένοι εξαιτίας της υποστελέχωσης και μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας.
«Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, ιδιωτών μεγαλογιατρών και καθηγητών πανεπιστημίου, μετρημένων στα δάχτυλα και των ασφαλιστικών εταιρειών» έχει πει στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.
Αυξήσεις στις απολαβές των γιατρών, με παράκαμψη του ΣτΕ
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022, υλοποιώντας την σχετική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Το ύψος των αυξήσεων μάλιστα είναι τέτοιο, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «ώστε οι αποδοχές τους να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους και σε εναρμόνιση με την υπ’ αρ. 1408/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ». Στην πράξη πρόκειται για αυξήσεις 5-10%, την ώρα που το ύψος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν 12% και για τα μεσαία εισοδήματα η επιβάρυνση στην αγοραστική δύναμη υπολογίζεται ακόμα μεγαλύτερη.
«Η κυβέρνηση εισάγει νέο μισθολόγιο με γελοίες αυξήσεις, τις οποίες χορηγεί αναδρομικά από 28/6/22, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσφυγής των γιατρών ΕΣΥ στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ. Υποστηρίζει δηλαδή πως έλαβε υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς όμως να την εφαρμόζει στην ουσία της, χωρίς δηλαδή να επαναφέρει το μισθολόγιο στα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης του 2009», έχει πει για το θέμα στο tvxs.gr ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Αξιολόγηση και ανασφάλεια για τους επικουρικούς γιατρούς
Με δεδομένη την περαιτέρω αύξηση του φόρτου εργασίας τους εφόσον πολλοί μόνιμοι γιατροί θα βγουν στο ιδιωτικό επάγγελμα, η εργασιακή πραγματικότητα των επικουρικών (βλ. συμβασιούχων) γιατρών και των ειδικευόμενων αναμένεται να επιδεινωθεί, όπως έχουν πει οι ίδιοι στο tvxs.gr.
Οι επικουρικοί γιατροί θα λάβουν τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους μόνιμους γιατρούς αλλά εισάγεται αξιολόγησή τους ενώ στην πράξη «κλείνουν τρύπες» και δεν έχουν σαφές καθηκοντολόγιο. Μάλιστα μετά από μία ή δύο κατά περίπτωση αρνητικές αξιολογήσεις, θα χάνουν το δικαίωμα παράτασης της σύμβασης.
Το υπουργείο λέει πως η παρέμβαση αυτή στοχεύει στη «βελτίωση των ικανοτήτων και των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών από τους επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας» και την «ενίσχυση της λογοδοσίας τους, μέσω της θέσπισης ετήσιας αξιολόγησής τους και της συμπλήρωσης του πλαισίου που διέπει την πειθαρχική ευθύνη τους».
Ωστόσο σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ιδιωτών να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία, επικουρικοί γιατροί αναρωτιούνται γιατί να μην επιλέξουν αυτόν τον δρόμο. «Για ποιό λόγο τώρα κάποιος να γίνει επικουρικός γιατρός εφόσον μπορεί να εργαστεί στο ΕΣΥ και ως ιδιώτης;» είχε αναρωτηθεί μιλώντας στο tvxs.gr η Σοφία Κουκίδου, επικουρική πνευμονολόγος στο «Σωτηρία».
Μείωση αποδοχών και «γύρο» στα νοσοκομεία για τους ειδικευόμενους
Το νομοσχέδιο δεν φέρνει ευχάριστα ούτε για την έτερη κατηγορία γιατρών του ΕΣΥ που σηκώνουν δυσανάλογο με την εμπειρία τους βάρος μέσα στα νοσοκομεία, δηλαδή τους ειδικευόμενους. Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για «αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης» ναι μεν με υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά αλλά και «μέσω της δημιουργίας ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα για τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας και της κυκλικής τοποθέτησης των ιατρών στα νοσοκομεία της ομάδας». Στο σχετικό άρθρο σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία αυτά μπορεί να μην ανήκουν καν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
Ειδικευόμενοι γιατροί είπαν στο tvxs.gr ότι αυτό θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για αποφοίτους της Ιατρικής να κάνουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομεία της επαρχίας, εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων, ή ακόμα και σε νοσοκομεία της χώρας, προτιμώντας το εξωτερικό.
Παράλληλα όπως παρατηρεί η Ομοσπονδία των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι ειδικευόμενοι από το 4ο έτος της ειδικότητας και πάνω θα δουν μείωση των αποδοχών τους και όχι αύξηση.
«Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνει την αντιδραστική ‘μεταρρύθμιση’ στην υγεία και μετά από 33.000 θανάτους, κλείνει την πόρτα στον ασθενή που δεν έχει να πληρώσει. Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή πριν τη δημιουργία του ΕΣΥ, όταν μπορούσε να βρει την υγεία του μόνο όποιος είχε μέσο ή χρήματα», έχει σχολιάσει στο tvxs.gr η γιατρός και μέλος της διοίκησης της ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τοσονίδου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >