Οι σημερινοί Έλληνες ανέχονται αδιαμαρτύρητα να έχουν το ακριβότερο κινητό και internet σε όλη την Ευρώπη και ταυτοχρόνως το χειρότερο. Ανέχονται ως μια φυσική κατάσταση την ομοφωνούσα χυδαιότητα του πλήθους ιδιωτικών καναλιών και καγχάζουν ακούγοντας ότι η προηγούμενη γενιά μεγάλωσε με δύο κρατικά. Δεν χρησιμοποιούν πια το κρατικό μονοπώλιο της Ολυμπιακής που αντικαταστάθηκε ανώδυνα από το εξίσου κρατικό μονοπώλιο της Lufthansa-Aegean όπως κι  o OTE από την γερμανική Cosmote κι άλλα πολλά.

Ads

Οι νεότερες γενιές απορούν, μα τόσα πολλά χρόνια κυβέρνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τα ανέτρεψε όλα; Μόνο τρία αλλά έγιναν δουλειές που κρατήσαν τριάντα! Οι επιπτώσεις τους συναποτελούν αυτό που θα λέγαμε ποιότητα ζωής των σημερινών ανθρώπων, που δεν έχουν καμία ευθύνη για την τότε συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Στο μέλλον η ίδια ερώτηση θα επαναλαμβάνεται όταν οι νεότεροι θα διαβάζουν πως κάποτε υπήρξε σε αυτή την χώρα δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Θα ακούγεται ως κάτι ρετρό, όσο κι η κρατική ΔΕΗ με τους λιγνίτες που μετετράπησαν με χάρη στις ΑΠΕ του ιδιώτη … και στα δις επιδοτήσεων στους παρόχους!

Μπορεί οι νέοι του μέλλοντος να ξεκαρδίζονται με τις γκροτέσκο φυσιογνωμίες των Δημητριάδη-Κοντολέοντος δίπλα σε εκείνες των Γρυλάκη – Μαυρίκη, περίπου όπως γελάνε οι σημερινοί με τον πολιτικό πρωτογονισμό που δείχνουν οι ‘μακριές φούστες του Θεοδώρου Πάγκαλου – παππού’.

Ads

Ωστόσο θα λούζονται τις συνέπειες των έργων των ευγενών κυριών Κεραμέως και Γκάγκα, οι οποίες μπορεί να έχουν καθαγιαστεί και να προτείνονται ακόμη και για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνο οι πιο ψαγμένοι θα υποψιαστούν πως οι Δημητριάδο-κοντολέοντες υπήρξαν ακριβώς προκειμένου να δράσουν απερίσπαστες οι «μεταρρυθμίστριες των μεγάλων συμβολαίων» με τα ιδιωτικά κολλέγια και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Όπως και τώρα, έτσι και το 1993 η αντιπολίτευση ήταν ημιθανής (από ΜΕΘ σε ΜΕΘ) και ενοχοποιημένη πολλαπλώς για παρελθόν της (Κουτσονόμος κά) ενώ το ΚΚΕ κι ο Συνασπισμός ζούσαν στην παρασκιά του βρώμικου 89 ωστόσο το Μητσοτακέικο των νταραβερτζήδων έπεσε εκ των έσω. Συνιστά άραγε αυτό μια πιθανή παρηγορία για το σήμερα; Όχι και θα εξηγήσω το γιατί.

Οι σημερινοί Έλληνες διαθέτουν ακόμη δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτές τις οφείλουν στους συγχωρεμένους Κολλά και Σταμούλο που ηγήθηκαν ενός λαϊκού κινήματος ακραίων και υπεράσπισαν αποτελεσματικά το εργασιακό τους αντικείμενο και ταυτοχρόνως το δικαίωμα των πολλών σε δημόσιες συγκοινωνίες. Καμία δηλαδή σχέση με τις σημερινές πικετοφορίες λίγων εκατοντάδων υγειονομικών υπό την εμπνευσμένη ηγεσία της  … κ. Ματίνας Παγώνη.

Το ΠΑΣΟΚ το ύστερου Ανδρέα μπορεί να είχε τα χάλια του κι επιπλέον κυοφορούσε τον Σημίτη όμως ο λαός ήταν στα κάγκελα κι έτοιμος να υπερασπιστεί όσα κατακτήθηκαν την οκταετία 1981-1989. Ευθυνόταν η πρόσφατη ανάμνηση της ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή έτσι είχαν νομίσει οι Έλληνες. Σήμερα;