Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πιστεύει το 71% των 1.030 επενδυτών και αναλυτών, που έλαβαν μέρος στην παγκόσμια ψηφοφορία του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο για το χρέος τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Σεπτέμβριο ήταν 67%.

Ads

Επιπλέον, το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας – ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο – έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη. Έπεται η Πορτογαλία με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία έναντι 36% τον Σεπτέμβριο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της από 65% τον Σεπτέμβριο.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, ενόψει επαφών με την τρόικα

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη έχει συγκαλέσει για αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εν όψει της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας των δανειστών. Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκινούν τη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι υπουργοί στους οποίους πέφτει το βάρος της περιστολής των κρατικών δαπανών. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Βήματος, είναι να συμφωνηθούν οι δράσεις με τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε νέα μέτρα.

Ads

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επίσης κληθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού.

Κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και με περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Εurostat που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και τις διαρροές που έχουν υπάρξει το έλλειμμα θα κινηθεί κοντά στο 15,5%, αντί του 13,6% του ΑΕΠ που προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε το Μνημόνιο.

Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σημειώνεται ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εν αναμονή της αναθεώρησης της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας για την περίοδο 2006-2009 την επόμενη εβδομάδα.

Οι απεσταλμένοι της τρόικας των δανειστών της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου.

Περικοπές δαπανών 3,5 δισ. ευρώ

Το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται στον πρωθυπουργό σειρά μέτρων που θα μειώσουν τις κρατικές δαπάνες κατά 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2011, ενώ, παράλληλα, μεγάλο τμήμα των κρατικών δαπανών που θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν θα προκύψει από την κατάργηση θέσεων προσωπικού σε οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Όπως σημειώνει Το Βήμα σε σχετικό δημοσίευμα, έχει ήδη αποφασιστεί να καταργηθεί το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ), η Ικάριος Αθλητική Ακαδημία και πολλοί άλλοι οργανισμοί, ενώ πολλοί ακόμη θα συγχωνευθούν και θα λειτουργούν στο εξής με πολύ λιγότερο προσωπικό. Ταυτόχρονα, δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις υπαλλήλων που προσλήφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της ΑΜΕΛ και του Τραμ, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009.

Οικονομική αστυνομία

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της η κυβέρνηση μελετά νέες μεθόδους εντοπισμού και σύλληψης της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της Ναυτεμπορικής. Χθες, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, εξετάσθηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων, αλλά και το θέμα της συγκρότησης της οικονομικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην σύσταση από το 2011 μιας νέας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που έχει τα χαρακτηριστικά «μυστικής» οικονομικής αστυνομίας και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ΣΔΟΕ. Η συγκεκριμένη οικονομική αστυνομία θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό ειδικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής που αφενός έχουν σχέση με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αφετέρου με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων και την ενίσχυσή της με επαρκή και κατάλληλα τεχνικά μέσα.

Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που σχεδιάζονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μελετάται και η συγκρότηση ειδικής ομάδας ελεγκτών, η οποία θα ελέγχει όσους διάγουν βίο πλουσιοπάροχο αν και στην Εφορία εμφανίζονται «φτωχοί». Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση και αναβάθμιση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων με στόχο τον αυστηρό έλεγχο των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.

Διαβάστε σχετικά: