Στο κόμμα του Θάνου Τζήμερου και του Φαήλου Κρανιδιώτη κατέληξε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στην επικαιρότητα, για…όλους τους λάθος λόγους.

Ads

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Θάνος Τζήμερος αναφέρει πως ο Β. Τσιάρτας «θα αγωνιστεί μαζί μας ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, υπερασπίζοντας το εθνικό συμφέρον, τις φιλελεύθερες ιδέες και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην χώρα, με το ίδιο πάθος, επιμονή και αποτελεσματικότητα που επέδειξε ως αθλητής, φέρνοντας την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «σοβιετοποίηση της οικονομίας» και «διάλυση της εθνικής ταυτότητας».

Δεν έχουν περάσει πάντως παρά μόνο λίγοι μήνες από την καταδίκη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή για τρανσφοβική ανάρτηση. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2022, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή με αναστολή για τρανσφοβική ανάρτηση που είχε κάνει το 2017.

Επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη απόφαση εφαρμογής του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979  για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω ταυτότητας φύλου. Την μήνυση είχε υποβάλει η τότε πρόεδρος του Σωματείου Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού.

Ads

Πριν λίγο καιρό, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο, για άλλη μια φορά για λάθος λόγους. Ειδικότερα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, είχε ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ.

Ανεβάζοντας μια φωτογραφία από δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου, ο Βασίλης Τσιάρτας διερωτήθηκε «γιατί καθυστερεί» η αντίστοιχη απόφαση στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η επίσημη σελίδα του περιοδικού «Οδηγητής» της ΚΝΕ του απάντησε, γράφοντας τα εξής: «Σκεφτήκαμε να μπούμε στον κόπο να εξηγήσουμε στον Βασίλη Τσιάρτα γιατί το σύστημα “καθυστερεί” να ξεμπερδέψει με το ΚΚΕ, αλλά επειδή δε φημίζεται για την ταχύτητά του, μέχρι να απαντήσει, θα έχουν χτιστεί άλλα 5 γήπεδα στη Φιλαδέλφεια και θα είναι πάλι ακάλεστος…».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Βασίλης Τσιάρτας εκφράζει ακραίες θέσεις, συχνά ρατσιστικές και ομοφοβικές. Η παρουσία του στο δημόσιο διάλογο άλλωστε αποτέλεσε την αιτία που ο ίδιος δεν ανέλαβε την ΑΕΚ Β’, έπειτα από αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ και όχι μόνο.

Ο ίδιος υποστήριξε στη συνέχεια πως δεν επιθυμεί να αναλάβει τη δεύτερη ομάδα των κιτρινόμαυρων για να μη διχάσει τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ δεν ήταν καλεσμένος – όντας ανεπιθύμητος από διοίκηση και κόσμο – ούτε στα πρόσφατα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. 

Πηγαίνοντας πιο πίσω, το 2020, ο Βασίλης Τσιάρτας είχε βρεθεί πάλι στο επίκεντρο, όταν σχολίασε μια διαφήμιση γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στην οποία με αφορμή τη γιορτή του πατέρα απεικονιζόταν ένα κοριτσάκι να βρίσκεται στην αγκαλιά του μπαμπά της, ο οποίος είχε βαμμένο πρόσωπο.

Ο ίδιος τότε έγραψε, προσπαθώντας να υπερασπιστεί υποτίθεται το «φυσιολογικό» και το «αυθεντικό»: «Ότι πιο χυδαίο, ρατσιστικό κ απαξιωτικό για τον πατέρα. Αν κ ψωνίζω από το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πλέον μετά από αυτό τέλος οριστικό αν δεν την αποσύρουν.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ Κ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ».

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο ίδιος προσπαθεί να «υπερασπιστεί» το «φυσιολογικό», αφού και παλαιότερα είχε προβεί σε ομοφοβικό παραλήρημα, απευθυνόμενος στον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, με αφορμή τη συζήτηση για το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Σε ανάρτησή του, ο Βασίλης Τσιάρτας έκανε λόγο για «ανώμαλες και αρρωστημένες επιθυμίες» ενώ υποστήριξε ότι οι ομοφιλόφιλοι θέλουν να αλλοιώσουν την Ελλάδα και κατέληξε: «Εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ. Δεν είναι ούτε Ολλανδία ούτε Γερμανία». 

Το 2021, ο Βασίλης Τσιάρτας έβαλε στο στόχαστρο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο σούπερ σταρ μπασκετμπολίστας και μέλος της Εθνικής Ελλάδος, είχε συμπεριληφθεί στην καμπάνια της Επιτροπής « Ελλάδα 2021» για τις εκδηλώσεις τιμής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του, είχε πει πως αλλοιώνεται ο εορτασμός και πως «αηδιάζει και μόνο που τη βλέπει».

Τώρα, δηλώνει τα εξής: «Είμαι επίσης σθεναρά κατά του ρατσισμού, αλλά είμαι ταυτόχρονα υπέρ του δικαιώματος των πολιτών της χώρας μας, να αποφασίζουμε εμείς, και όχι οι ΜΚΟ, με ποιον τρόπο θα ζούμε, πόσους και ποιους θα δεχθούμε στο σπίτι μας, και του δικαιώματος να αρνηθούμε την είσοδο όταν γίνεται παράνομα και συνιστά απειλή».