«Πόλεμος» λέξεων, διατυπώσεων και ουσίας μαίνεται στο διπλωματικό παρασκήνιο της Ευρώπης – ένας πόλεμος, που οδηγεί σε 24ωρη αναβολή την υποβολή του ελληνικού αιτήματος εξάμηνης παράτασης.

Ads

Το αίτημα, όπως επιβεβαίωσε και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στο SkyNews, θα υποβληθεί αύριο το πρωί. Άγνωστη, παραμένει ωστόσο ακόμη η ακριβής του διατύπωση καθώς με ένα μπαράζ δηλώσεων σήμεραΒερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι διαμήνυσαν στην Αθήνα ότι δεν δέχονται διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι λέξεις «παράταση», «νέο πρόγραμμα» και «μεταρρυθμίσεις» ίσως αποδειχθούν κομβικές για την εξεύρεση του τελικού συμβιβασμού και διεξόδου. Το δεδομένο, μέχρι στιγμής, είναι πως το ελληνικό αίτημα θα συνοδεύεται και από σαφές κείμενο προτάσεων και «δεσμεύσεων» επί των μεταρρυθμίσεων κι εάν, όλα εξελιχθούν ομαλά, το πιθανότερο είναι πως αύριο θα συγκληθεί συνεδρίαση του EuroWorkingGroup και την Παρασκευή νέο, έκτακτο Eurogroup.

«Οι συνομιλίες, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει επιτυχώς. Στόχος της Γαλλίας είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ads

Ο κ. Σαπέν, από κοινού με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι τα τρία πρόσωπα που έχουν αναλάβει και το κύριο βάρος «γεφύρωσης» των διαφορών μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Και οι τρεις ωστόσο, καίτοι σε χαμηλότερη ένταση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέστησαν σαφές προς την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς να συνοδεύεται από επέκταση και του προγράμματος.

Κατόπιν αυτών έχει ξεκινήσει νέος αγώνας δρόμου για να βρεθεί το κατάλληλο, και αμοιβαία αποδεκτό wording – η φρασεολογία, δηλαδή, που δεν θα ακυρώνει τις πολιτικές θέσεις αμφοτέρων των πλευρών. 

Στους θετικούς οιωνούς του θρίλερ, πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι οι εταίροι δηλώνουν πρόθυμοι να βάλουν στο τραπέζι βασικά αιτήματα ουσίας της ελληνικής πλευράς, όπως είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα και, κατ΄ επέκταση, η χαλάρωση στην εφαρμογή μέτρων που ήδη τελούν σε ισχύ, καθώς και η αποδοχή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά προς επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στη «φαρέτρα», πάντως, της Αθήνας εάν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις δεν καρποφορήσουν παραμένει και το αίτημα για σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, όπως δήλωσαν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

Διαβάστε επίσης: