Σκληρή στάση συνεχίζει να κρατάει απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανία. «Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το Βερολίνο να διαμηνύει ότι η παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα συνεπάγεται την υλοποίηση των προβλεπομένων, από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, μεταρρυθμίσεων. Για ψεύτικες υποσχέσεις προς τον λαό, κατηγόρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Μιλώντας στο ZDF, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι». Σημείωσε επίσης ότι κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η στήριξη της χώρας γίνεται στη βάση της αρχής «βοήθεια, για αυτοβοήθεια».

«Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» δήλωσε και ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης προς την Αθήνα και «δεν τίθεται θέμα» νέας συζήτησης επ’ αυτών, πρόσθεσε.

Ο ελληνικός λαός βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι αυτό που ενοχλεί του Έλληνες είναι το γεγονός ότι «περνούν δύσκολα και ότι πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας παραλείψεων των παλαιότερων κυβερνήσεων». Επενέβη δε, για άλλη μία φορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή τς χώρας κατηγορώντας την παρούσα κυβέρνηση ότι ξεσηκώνει τον κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις, ρίχνοντας το βάρος των προβλημάτων στους εταίρους της. «Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος (…), ο δρόμος είναι μακρύς και κουραστικός», σημείωσε.

Ads

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση αποκλειστικά της Ελλάδας και επανέλαβε ότι οι δημοκρατικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, χαρακτήρισε «καλή είδηση» την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα για παράταση. «Είναι καλή είδηση ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα αποφάσισε χθες βράδυ να λάβει στα υπόψη της τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο τα κομματικά. Ανακοίνωσαν στην Ε.Ε .συνομιλίες για νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σημειώσουμε πρόοδο», δήλωσε.