Την ισχυρή διαφωνία της στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί το χαράτσι το 2013 και να μετατεθεί ο Ενιαίος φόρος Ακινήτων στο 2014 εκφράζει η ΔΗΜΑΡ. Μεταξύ, άλλων το κόμμα του Φώτη Κουβέλη σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί σε συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η ΔΗΜΑΡ. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ζήτημα του χαρατσιού. Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ έφερε ανησυχία στο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά, να σπεύδει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τηλεφωνήσει προσωπικά στον Φώτη Κουβέλη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε σήμερα, «στείρα» την άρνηση της τρόικας να επιτρέψει τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε στην πράξη να αυξηθούν τα έσοδα.

Ads

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Φώτης Κουβέλης μετέφερε και προφορικά στον πρωθυπουργό την αντίθεσή του για την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και η οποία ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο Φώτης Κουβέλης, φέρεται να τόνισε πως θα πρέπει να ισχύσει η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών δηλαδή το ειδικό τέλος να ενταχθεί στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Τόνισε επιπλέον, ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και η τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως έχει σχεδιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς τον ενημέρωσε για την αυριανή συνάντηση με την τρόικα. Και οι δύο συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα.

Ads

ΔΗΜΑΡ: Φέρτε τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για ‘σταδιακή διόρθωση των αδικιών’ πρέπει να υλοποιηθεί» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ που προηγήθηκε. 

Ακόμη, σημειώνεται πως «ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων».

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ πάντως επιβεβαιώνονται πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με προβλέψεις του νομοσχεδίου:
 
«(α) Θα υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ
 
» (β) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 50.000 ευρώ – 100.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,1%
 
» (γ) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 100.000 ευρώ – 200.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,2%».
 
Ακόμη επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τα 5,6 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων, το 50% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 50.000 ευρώ, συνεπώς δεν θα πληρώσει τίποτα βάσει του νέου φόρου, ενώ απέδιδε το χαράτσι, και το 90% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
 
Στην συνέχεια παραθέτει πίνακα με παραδείγματα από τα οποία προκύπτει ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων συνεπάγεται σημαντικές φορολοελαφρύνσεις για το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίες κινούνται από 30% έως 95% και ότι όσο μικρότερη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η φοροελάφρυνση.
 
Βενιζέλος: «Βάρβαρη» η προσέγγιση της τρόικας
 
«Στείρα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την άρνηση της τρόικας να επιτρέψει τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε στην πράξη να αυξηθούν τα έσοδα.
 
«Oι ρυθμίσεις και ιδίως οι ρυθμίσεις των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι λάθος και για την οικονομία αλλά και για τα δημόσια οικονομικά τελικά αυτή η στείρα στάση της τρόικας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
 
Αναφορικά με τη φορολόγηση ακινήτων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της, ενώ τόνισε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστούν, «ώστε να ξέρει η τρόικα ότι δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη» στα θέματα που συζητούνται. Όπως σημείωσε τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα εμφανίσθηκε πιο «συνεσταλμένη».

Έντονες αντιδράσεις για το χαράτσι από την αντιπολίτευση

«Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την φράση του ο πρωθυπουργός πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ήρθε η είδηση για παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ για ένα ακόμη χρόνο για να ξεγυμνωθεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Έκανε επίσης λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι περί δήθεν διαπραγμάτευσης» που θα καταλήξει σε «νέα επώδυνα μέτρα».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σχολίασε «η περίφημη υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αποδείχθηκε λόγια του αέρα, καθώς, μονιμοποιείται πλέον το χαράτσι της ΔΕΗ, σφίγγοντας έτσι τη θηλιά στο λαιμό των μικροϊδιοκτητών ακινήτων».
 
«Συγκυβέρνηση και τρόικα υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Όλοι έχουν καταλάβει ότι τίποτα προσωρινό δεν υπάρχει στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική», παρατήρησε το ΚΚΕ. «Το άδικο χαράτσι το έβαλαν για να μείνει, ανεξάρτητα από τη μορφή  που θα έχει», σημείωσε ο Περισσός, καλώντας τα λαϊκά στρώματα «να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο χαράτσι και στους εξοντωτικούς φόρους, στο σφαγείο των μισθών και την ανεργία».