Mε θηλιές το ασφαλιστικό και τη… Λεβεντιάδα μπαίνει στο 2016 η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας διπλή γραμμή άμυνας τόσο στο μέτωπο με τους δανειστές όσο και σ’ εκείνο των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

Ads

Στο ασφαλιστικό, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε ήδη με την χθεσινή παράδοση της πρότασης Κατρούγκαλου στον πρωθυπουργό – μια πρόταση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθεί και στους δανειστές την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ως βασικό σενάριο την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων μόνον από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – κατά 1% των εργοδοτικών και κατά 0,5% των ασφαλισμένων.

Το εφεδρικό σχέδιο για τις συντάξεις

Ωστόσο, το εφεδρικό σχέδιο της κυβέρνησης που θα μπει στο τραπέζι κατά τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου με το «κουαρτέτο» μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, περιλαμβάνει και κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις στη βάση του μοντέλου «50-50»: Κατά 50% κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την αύξηση των εισφορών και κατά 50% από μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.

Ads

Παραμένει άγνωστο εάν το εν λόγω εφεδρικό σενάριο θα αποσπάσει τη συμφωνία και την έγκριση των πιστωτών, όπως επισημαίνουν ωστόσο κυβερνητικές πηγές ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και θα έχει επαφές με την ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώκοντας ταχεία πολιτική συμφωνία για το ασφαλιστικό. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές παρά τις πάγιες ενστάσεις του ΔΝΤ στην αύξηση των εισφορών, ενώ προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος για διαβουλεύσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και σε επίπεδο εσωτερικού κοινωνικού πολιτικού διαλόγου ο χρόνος ψήφισης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τη Βουλή μετατίθεται κατά τι και πάει στο τέλος Ιανουαρίου.

Το πολιτικό στοίχημα και ο Λεβέντης

Η υπέρβαση του μεγάλου κάβου του ασφαλιστικού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οποιοδήποτε ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία απειλεί να οδηγήσει σε λύσεις και εφεδρείες που ήδη διχάζουν και προκαλούν αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Το λεγόμενο «Plan B Λεβέντη» έχει γίνει ήδη πεδίο εσωτερικών αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να διαμηνύουν ότι το «δημαγωγικό συνονθύλευμα» της Ενωσης Κεντρώων δεν μπορεί να προβάλλεται ως σοβαρή πολιτική εφεδρεία συγκυβένησης και διακυβέρνησης.

Οι δημόσιες «επιθέσεις φιλίας» κορυφαίων υπουργών προς τον Βασίλη Λεβέντη – με τελευταίους τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Μάρδα – έχουν πυροδοτήσει ανοιχτή δυσφορία εκ των έσω με πρωτοστάτες στελέχη και βουλευτές της Ομάδας των 53. Τα εν λόγω στελέχη επισημαίνουν ότι τα μηνύματα προσέγγισης απειλούν να καταστήσουν τον Λεβέντη ντε φάκτο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, δίνοντάς του χώρο να «παίζει» με ρητορικές και επικοινωνιακές κορώνες, του τύπου ότι μια «εντολή Καραμανλή» μπορεί να οδηγήσει τον Καμμένο εκτός κυβέρνησης ή ότι «βουλευτής του Ποταμιού του πρότεινε να ρίξουν τον Τσίπρα».

«Έλεος, ρε παιδιά. Ο Λεβέντης δεν είναι χθεσινός», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο και του Θανάση Καρτερού στην Αυγή, ενώ μετά τον θόρυβο των τελευταίων ημερών κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν χθες να κατεβάσουν τους τόνους και να υποβαθμίσουν τα σενάρια της προσέγγισης με την Ενωση Κεντρώων. Κατά τις πηγές αυτές, οι δηλώσεις Μάδα και Φλαμπουάρη ήταν «προσωπικές απόψεις» και δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας» με το κόμμα Λεβέντη.

Οι ίδιες πηγές, όμως, δεν διέψευδαν ότι οι θύρες των συναινέσεων παραμένουν ανοιχτές, οι δε πληροφορίες επιμένουν ότι για μερίδα του κυβερνητικού επιτελείου η «εφεδρεία Λεβέντη» παραμένει η πιο ενδεδειγμένη γραμμή άμυνας σε περίπτωση ισχυρών πολιτικών αναταράξεων είτε στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, είτε στην κοινοβουλευτική συνοχή της συγκυβέρνησης κατά τη δοκιμασία του ασφαλιστικού.

Το κατά πόσο, ωστόσο, αυτή η γραμμή άμυνας και αυτός ο σχεδιασμός θα αναχθούν και σε βασικό σενάριο του Μαξίμου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες – ανάμεσά τους, τόσο το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για το ασφαλιστικό όσο και το αποτέλεσμα της εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ την επόμενη Κυριακή…