Η Αργεντινή υποτίμησε το νόμισμά της, το πέσο, κατά περισσότερο από 50% στο πλαίσιο μιας δέσμης περικοπών δαπανών μεγάλης κλίμακας που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και δεκαετίες. Τα σχέδια της κυβέρνησης του ακροδεξιού νεοεκλεγέντα προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, περιλαμβάνουν την περικοπή των ενεργειακών επιδοτήσεων και την ακύρωση διαγωνισμών για δημόσια έργα.

Ads

Ο υπουργός Οικονομίας και πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, Λουίς Καπούτο, προχώρησε σε αποδυνάμωση της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας στα 800 πέσος ανά δολάριο -ήταν 366,5- σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά το κλείσιμο των τοπικών αγορών την Τρίτη (12/12). Είπε ότι η Kεντρική Tράπεζα θα στοχεύσει σε μηνιαία υποτίμηση 2%.

Ο Καπούτο δήλωσε ότι οι κινήσεις, τις οποίες χαιρέτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα είναι «επώδυνες βραχυπρόθεσμα, αλλά ήταν απαραίτητες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να μειωθεί ο ιλιγγιώδης τριψήφιος πληθωρισμός». Είπε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο υπολόγισε στο 5,5% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι «η Αργεντινή έχει έναν “εθισμό” στα δημοσιονομικά ελλείμματα, 113 τα τελευταία 123 χρόνια».

«Είμαστε πάντα σε χειρότερη θέση, επειδή η αντίδρασή μας ήταν να επιτεθούμε στις συνέπειες αλλά όχι στο πρόβλημα. Είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του. Για αυτό πρέπει να λύσουμε τον εθισμό μας στο δημοσιονομικό έλλειμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Η νοτιοαμερικανική χώρα, σημαντικός παραγωγός δημητριακών, παλεύει με τον πληθωρισμό που αγγίζει το 150%, τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται στο «κόκκινο» και τα δύο πέμπτα του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν τη μείωση στο μισό του αριθμού των υπουργείων της κυβέρνησης.

Ικανοποίηση ΔΝΤ για τα μέτρα

Η Αργεντινή έχει επίσης ένα δάνειο ύψους 44 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.

«Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Το ΔΝΤ χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά» και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα θέσουν τις βάσεις για μια πιο βιώσιμη και καθοδηγούμενη από τον ιδιωτικό τομέα ανάπτυξη» μετά από «σοβαρές πολιτικές αναποδιές» τους τελευταίους μήνες.

Από το 2019, το νόμισμα πέσο της Αργεντινής διατηρείται τεχνητά ισχυρό από τους αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους που δημιουργούν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας των 366 δολαρίων ανά δολάριο και των παράλληλων ισοτιμιών που φτάνουν μέχρι και τα 1.000 δολάρια ανά δολάριο.

*Με πληροφορίες από Guardian