Από τηλεοπτικός σχολιαστής για θέματα οικονομίας και σεξ, ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής.

Ads

Με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οικονομολόγος Μιλέι συγκέντρωσε 55,7% έναντι του 44,3% του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει υποψήφιος πρόεδρος από την επιστροφή της νοτιοαμερικανικής χώρας στη δημοκρατία το 1983. Το μέγεθος της νίκης του ήταν απροσδόκητο με τον Μάσα να αναγνωρίζει γρήγορα την ήττα του. «Οι Αργεντινοί διάλεξαν άλλο δρόμο», δήλωσε αφού τηλεφώνησε στον Μιλέι για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Η νίκη του Χαβιέρ Μιλέι αναμένεται να μεταμορφώσει -πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής- και την εξωτερική της πολιτική, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, ενώ θα επιδιώξει στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ. Έχει ταχθεί σθεναρά εναντίον της άμβλωσης, δηλώνει υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον (αργεντινό) πάπα Φραγκίσκο σοσιαλιστή «πουτ**** γιο».

«Σήμερα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», ανέφερε ο Μιλέι στις πρώτες του δηλώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, την ώρα που οι υποστηρικτές του πλημμύριζαν την πρωτεύουσα κυματίζοντας την εθνική σημαία. «Δεν υπάρχει περιθώριο για σταδιακά μέτρα», είπε, αναφερόμενος στις προεκλογικές δεσμεύσεις του αντιπάλου του.

Ads

Ο Μάσα τους τελευταίους 16 μήνες, υποσχόταν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, παράγοντα απόλυτα κρίσιμου για πολλούς στην Αργεντινή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει πλέον στο Μιλέι το «πράσινο φως» να υλοποιήσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Έχει κάνει λόγο για αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο ΗΠΑ, κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Έχει επίσης δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, ενώ έχει χαρακτηρίσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως τέχνασμα για την καταστροφή της οικογένειας.

Το προφίλ του νέου Αργεντίνου προέδρου

Ο Μιλέι κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να γίνει από τηλεπαρουσιαστής, βουλευτής, υποσχόμενος πάντα ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στο κατεστημένο. Φωνάζοντας «ζήτω η ελευθερία, γαμώτο» ζήτησε την εξόντωση της «πολιτικής κάστας», την οποία κατηγορεί για τη διαρκή οικονομική κρίση που καταστρέφει την Αργεντινή.

«Κλειδί» για τον θρίαμβο του Μιλέι ήταν η υποστήριξη που έλαβε από τον πρώην φιλελεύθερο πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι (2015-2019). Ο Μάκρι είχε μείνει εκτός της κούρσας μετά την ήττα της συνυποψήφιάς του, Πατρίσια Μπούλριτς, στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Μάκρι χρειάστηκε λιγότερο από 24 ώρες για να υποστηρίξει ανοιχτά τον υποψήφιο και να του δώσει έτσι μια δημοκρατική επίφαση που, τελικά, ήταν αρκετή για να πείσει ακόμη και τον πιο αναποφάσιστο ψηφοφόρο.

Χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι -με την επιμελώς ατημέλητη χαίτη- υποσχέθηκε να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τον αριθμό των κυβερνητικών υπουργείων από 18 σε οκτώ. Ο άξονας της προεκλογικής καμπάνιας ήταν η απομάκρυνση της πολιτικής «κάστας» της χώρας από την εξουσία.

Φίλοι και εχθροί του, τον συγκρίνουν με τους Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐρ Μπολσονάρου. Άλλοι τον έχουν αποκαλέσει μείγμα του Μπόρις Τζόνσον και της δολοφονικής κούκλας Τσάκι. Σε συνέντευξή της, η σύμβουλος επικοινωνίας του Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε ότι όταν συνέλαβε το ανορθόδοξο χτένισμά του, είχε στο μυαλό της δύο διαφορετικούς άνδρες: τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Γούλβεριν.

«Μοιάζει με τον Γούλβεριν, φέρεται σαν τον Γούλβεριν. Είναι σαν αντι-ήρωας» δήλωσε η Λίλια Λεμουάν κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Μπουένος Άιρες.

Λάτρης της μουσικής, ο Μιλέι ήταν ο τραγουδιστής ενός συγκροτήματος διασκευών των Rolling Stones που ονομάζεται Everest και, σύμφωνα με τον Lemoine, του αρέσουν επίσης ο Μπομπ Μάρλεϊ και ο Βέρντι. «Λατρεύει την όπερα. Τραγουδάει όπερα. Δεν είναι πολύ καλός – αλλά μην πείτε ότι το είπα αυτό» εκμυστηρεύτηκε η σύμβουλός του.

Μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του Μιλέι τον παρουσιάζει ως έναν ευμετάβλητο μοναχικό άνθρωπο που υπέφερε ως παιδί από γονική κακοποίηση και σχολικό εκφοβισμό κατά τη δεκαετία του 1980 και του δόθηκε το παρατσούκλι El Loco (Ο τρελός). «Περισσότερο από τις ιδέες του Μιλέι, αυτό που με ανησυχεί είναι η ψυχική του κατάσταση και η συναισθηματική του σταθερότητα», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, Χουάν Λουίς Γκονζάλες.

Χαιρετίζουν τη νίκη Μιλέι ευρωπαϊκή ακροδεξιά, Τραμπ, Μπολσονάρου και Ισραηλινός ΥΠΕΞ

«Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε! Είμαι πολύ περήφανος για σένα. Θα μεταμορφώσετε τη χώρα σας και θα κάνετε πραγματικά την Αργεντινή μεγάλη ξανά» σχολίασε ο ακροδεξιός πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ελπίδα αστράφτει στη Νότια Αμερική για άλλη μια φορά» έγραψε ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου στο X (πρώην Twitter), χαιρετίζοντας αυτό που αποκάλεσε νίκη για την «ειλικρίνεια, την πρόοδο και την ελευθερία».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, συνεχάρη τον Μιλέι και προσκάλεσε τον νέο Αργεντινό πρόεδρο να επισκεφθεί το Ισραήλ για να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Η συγχαρητήρια ανάρτηση του Ελί Κοέν, διεγράφη λίγη ώρα μετά.

Από το μέτωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δέχτηκε συγχαρητήρια ενδεικτικά από τον ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος Chega της Πορτογαλίας Αντρέ Βεντούρα, από τον επκεφαλής της «Λέγκα του Βορρά» της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ενώ ο Χαβιέρ Ορτέγκα Σμιθ -κατά το ήμισυ Αργεντινός πολιτικός του ακροδεξιού Vox της Ισπανίας- συνεχάρη «τον λαό της Αργεντινής που ξεφορτώθηκε τον περονισμό και ανέκτησε την ελευθερία του».

«Σήμερα ανοίγεται ένας δρόμος μέλλοντος και ελπίδας για τους Αργεντινούς και όλη τη Λατινική Αμερική, τον οποίο γιορτάζουμε στην Ισπανία με ιδιαίτερη χαρά» έγραψε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox.

Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης «συνεχάρη» τον Χαβιέρ Μιλέι για τη νίκη του, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να χαιρετίζει τη «μεγάλη συμμετοχή» και την «ειρηνική διεξαγωγή» της διαδικασίας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να οικοδομήσει σθεναρή σχέση με την επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, βασισμένη «στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις δημοκρατικές αξίες και στη διαφάνεια».

Ο κεντροαριστερός βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο ο Χαβιέρ Μιλέι έχει χαρακτηρίσει «διεφθαρμένο κομμουνιστή», ευχήθηκε «καλή τύχη και καλή επιτυχία» στην επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο ομόλογό του.

*Με πληροφορίες από Guardian