Μια συγκλονιστική αποκάλυψη κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, για την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση που δημοσιοποιεί ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, μία γυναίκα φέρει τραύμα από πλαστική σφαίρα.

Ads

«Όχι μόνον ασκήθηκε αστυνομική βία στο Κουκάκι αλλά ασκήθηκε παράνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία» επισημαίνει ο Γ. Ραγκούσης, κατηγορώντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ψεύδεται με τον ισχυρισμό ότι  «δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση

Με βάση τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ κι Ερυθρός Σταυρός, τεκμηριώθηκαν πλέον δύο αναντίλεκτες αλήθειες.

Ads
  • Πρώτον: Στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στην ιδιοκτησία τους. Επίσης, τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.
  • Δεύτερον: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ψέματα και προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη είναι μνημειώδης ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν “δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ”. Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ, ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνον έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία με την οποία παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, αλλά πλέον αποδεικνύεται και ως μία ψευδόμενη κι αδίστακτη κυβέρνηση η οποία συκοφαντεί και τραυματίζει αθώους πολίτες όπως η οικογένεια Ινδαρέ, προκειμένου να συγκαλύψει τις έκνομες ενέργειές της.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η αντίδραση και η εναντίωση επαφίεται πλέον όχι μόνο σε κόμματα ή φορείς αλλά και σε κάθε ευσυνείδητο πολίτη που πιστεύει σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μία προοδευτική Ελλάδα».

Ακολουθεί γνωμάτευση από το ΕΛΠΙΣ:

image

Επιβεβαιώνει, παίζοντας με τις λέξεις η ΕΛ.ΑΣ

Εν τω μεταξύ, παιχνίδι με… τις λέξεις κάνει η ΕΛ.ΑΣ., η οποία επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση ελαστικών σφαιριδίων, αλλά όπως αναφέρει «δεν πρόκειται για πλαστική σφαίρα», αλλά για «ελαστική μπάλα», που όπως γράφει έχει «δύναμη μικρότερη της μιας γροθιάς». 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  • είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα. Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
  • σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων. Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

Η αλήθεια για το όπλο- «γροθιά» και τις «ελαστικές μπάλες»

Ποιο είναι όμως στην πραγματικότητα το όπλο-«γροθιά Manurhin» MR35 με τις «ελαστικές μπάλες» στο οποίο αναφέρθηκε η ΕΛΑΣ και πόσο επικίνδυνες είναι αυτές;

Πρόκειται για μπάλες από καουτσούκ διαμετρήματος 35 χιλιοστών. Δεν έχουν το σχήμα της σφαίρας αλλά ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά αποτροπής και ακινητοποίησης. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, από τις γαλλικές και τις καναδικές αρχές.

Οι MR35 εκτοξεύονται από πυροβόλο όπλο, το οποίο είναι ημιαυτόματο. Δίνει ταχύτητα στις μπάλες 113 μέτρων των δευτερόλεπτο πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από απόσταση (η οποία όμως φέρεται να είναι πιο επικίνδυνη).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πρώτα MR35 η ΕΛΑΣ τα παρέλαβε το 2013.  Κατά την περιγραφή του όπλου αναφέρεται ότι η χρήση του προκαλεί σοκ εξουδετέρωσης που σταματά τον επιτιθέμενο από τη συνέχιση της δράσης του.

Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε παραλάβει τουλάχιστον 130 όπλα αυτού του τύπου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μάλιστα στο εγχειρίδιο που συνοδεύει το εν λόγω όπλο, το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται επίσης στο εγχειρίδιο, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!

Στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα.